$
אינטרנט

הממשלה אישרה הצעת חוק שתחייב ספקיות אינטרנט לחסום גישה לאתרי פורנו

ח"כ שולי מועלם רפאלי מהבית היהודי הגישה הצעת חוק שתהפוך את חסימת הגישה לאתרי פורנו לברירת מחדל ותאלץ משתמשים לבקש מהספקיות להסיר את החסימה. התנועה לזכויות דיגטליות: "החוק ייצור מאגר של רשימות שחורות"

עומר כביר ורוני זינגר 14:2430.10.16

רוצים לגלוש באתרי פורנו? ייתכן שבקרוב תצטרכו להודיע על כך לספקית האינטנרט שלכם, ולהצטרף לרשימה מיוחדת של אנשים שמבקשים לגלוש באתרים כאלו.

 

ועדת השרים לחקיקה אישרה הבוקר הצעת חוק שתחייב ספקיות אינטנרט לחסום כברירת מחדל גישה לאתרי פורנו, ותחייב משתמשים שמעוניינים לבקר באתרים כאלו לבקש מהספקיות להסיר את החסימה. הצעת החוק מקודמת ככזו שנועדה להגן על ילדים, אך בפועל היא עתידה להביא לפגיעה ממשית בחופש של הרשת.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

הצעות חוק לחסימת פורנו הוגשו כבר כמה פעמים בעבר לאישור הכנסת, ואולם עד עתה לא צלחו את כל שלבי החקיקה הדרושים. ההצעה הנוכחית נמצאת אמנם רק בראשית דרכה, ואולם אישורה בוועדת השרים לחקיקה מקנה לה מעמד של הצעת חוק ממשלתית ושם מאחוריה את כוחה הניכר של הקואליציה. הדבר מעלה בצורה משמעותיות את סיכויה של ההצעה לצלוח ולהפוך לחוק מדינה.

 

ואולם, יוזמת ההצעה, מועלם רפאלי, בדומה לקודמיה, מתעלמת מהבעייתיות של הצעת החוק שלה. בין השאר, חסימת אתרים רק תביא לאשלייה של חסימת תכנים פורנוגרפיים, שכן תוכן זה ניתן לשתף במגוון דרכים מורכבות לחסימה, דוגמת שירותי שיתוף קבצים, אימייל או אפליקציות מסרים מידיים דוגמת ווטסאפ. חסימת אתרים לכל היותר תקשה במעט על הגעה לתכנים אלו.

 

בנוסף, שימוש במסנני רשת סובל מבעיות רבות ועלות להביא לחסימת תכנים לגיטימיים רבים, דוגמת אתרים שעוסקים במניעת סרטן שד או בהנקה, ערכים בוויקיפדיה שעוסקים בנושאים כמו יחסי מין ואמצעי מניעה, אתרי מוזיאונים שמציגים ציורי עירום של אמנים מוכרים או אתרי חדשות שמפרסמים תמונות כמו זו של ילדת הנפלם. לשירותי חסימת אתרים יש מוניטין רע מדי מכדי לסמוך עליהם לעשות עבודה נטולת פגמים.

 

החוק גם יחול באופן גורף על כל משתמשי האינטרנט בישראל, בין אם מתגוררים בביתם ילדים ובין אם לא וכך יביא לפגיעה לא ראויה בחלק ניכר מהאוכלוסייה. האפשרות לבקשת מספקיות האינטרנט להסיר את החסימה אינה פתרון ראוי ועלולה ליצור בעיות אחרות – החל מאזרחים שיחששו לבקש הסרה זו מפאת הבושה ועד תרחיש אימים שבו דולפת לרשת רשימת המשתמשים שביקשו להסיר את החסימה.

 

בנוסף, הצעת החוק גם מתעלמת מכך שיש כבר פתרון ראוי לבעיות שהיא מתיימרת לפתור: חוק ותיק יותר שמחייב ספקיות להציע שירותי סינון אתרים ללא תשלום לכל לקוחותיהן. הפתרון הנכון והראוי יותר הוא להגביר את המודעות לחוק הקיים ולסייע להורים ולילדים ללמוד איך גולשים ברשת בצורה בטוחה ומהנה.

 

"ועדת השרים לענייני חקיקה קידמה היום את מדינת ישראל אל רשימת המדינות המצנזרות לתושביהן את הרשת, שבה חברות סין, איראן, טורקיה ומדינות לא דמוקרטיות אחרות", אמר בתגובה היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגטליות, עו"ד יהונתן קלינגר. "במסווה של הגנה על ילדים המדינה מקדמת פגיעה בפרטיות על ידי יצירת מאגר של רשימות שחורות של מי שמעוניין באינטרנט מלא, ומייצרת מסננים יקרים ולא יעילים שיגרמו לסינון יתר ופגיעה באוכלוסייה".

 

ח״כ שולי מועלם מסרה בתגובה: "השפעתה הקשה של צפייה והתמכרות לתכני פורנוגרפיה ואלימות קשה הוכחה במחקרים רבים, כאשר הנזק לילדים הוא גדול מאוד. נכון להיום לילד קל יותר לצרוך תכנים קשים ברשת מאשר לקנות ארטיק בקיוסק השכונתי. לפיכך יש למנוע מלכתחילה את הקלות שבגישה לחומרים אלו, בכך שבררת המחדל היא שספקיות האינטרנט יחויבו לסנן את התכנים, אלא אם הלקוח עצמו ביקש להיות חשוף אליהם".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x