$
מכשירים ומדריכים

אפל סותמת את האייפון

אייפון 7 החדש כל כך לא מרגש, עד שלא מפתיע שאפל לא תדווח על מכירותיו הראשוניות. דווקא ההסרה השנויה במחלוקת של שקע האוזניות עשויה להיות המהפכה הבאה

עומר כביר 09:5311.09.16

אייפון 7, שנחשף ביום רביעי שעבר בסן פרנסיסקו, עורר שתי תגובות מרכזיות: אכזבה ואנטגוניזם. המכשיר לא באמת מחדש הרבה, ואפל לא הצליחה להכות את מערכת ההערכות והשמועות המקיפה שהתנהלה בשבועות שלפני ההשקה עם איזו תכונה מפתיעה.

 

זה לא שבאייפון 7 אין חדש. לאייפון 7 ו־7 פלוס יש מעבד מהיר יותר, מסך משופר מעט, כפתור בית משודרג מבוסס משטח מגע, עמידות למים ולאבק ומצלמה הרבה יותר טובה — אבל קשה להריע בשביל תכונות שרבות מהן קיימות כבר במכשירים מתחרים, ושלא מעוררות בקרב מי שרכש אייפון בשנתיים האחרונות חשק אמיתי לשדרג. ייתכן שההבנה הזו עומדת מאחורי החלטת החברה להפסיק לדווח על היקף מכירות האייפונים בסוף השבוע הראשון להשקתם, צעד שבו נקטה החברה מאז השקת אייפון 3G ב־2008. על רקע הירידה הנמשכת במכירות האייפון לא מן הנמנע שבאפל מבינים ששיא המכירות לא צפוי להישבר ומבקשים להימנע מהדיווח על כך.

 

 

במקביל, אייפון 7 מעורר אנטגוניזם בגלל מה שאפל החסירה מהמכשירים: חיבור האוזניות האנלוגי המסורתי הוסר והמשתמשים ייאלצו מעתה לחבר את האוזניות לפתח הטעינה או לעבור לאוזניות אלחוטיות. אפל מצדה תספק עם המכשיר אוזניות שמתחברות לפתח הטעינה הדיגיטלי (Lightning), ומתאם שיאפשר לחבר אליו אוזניות עם חיבור רגיל.

 

צעד שיגדיל את כוחה של אפל מול יצרני צד שלישי

מבחינת אפל הסרת חיבור האוזניות הוא מהלך מחויב המציאות. החברה עושה מאמצים עילאיים למקסם את המרחב המוגבל בסמארטפון, כדי לדחוק לשם עוד יכולות ועוד סוללה. שמירת נדל"ן יוקרתי בשביל חיבור מיושן, שמסוגל לעשות פחות מכפי שעושה פתח הטעינה המתקדם (שהוא למעשה גם פתח העברת מידע דיגיטלי), נראה די מיותר.

הסיבה היחידה לשמור את החיבור היא מורשת. חיבור האוזניות האנלוגי נמצא כמעט בכל מכשיר מוסיקה עוד מימי הווקמן, והוא נחשב לפריט חובה בכל סמארטפון מודרני.

 

האוזניות האלחוטיות של אפל האוזניות האלחוטיות של אפל צילום: צילום מסך

 

משתמשים רבים רכשו ציוד היקפי יקר, דוגמת אוזניות פרימיום, ולא יהיה פשוט לשכנע אותם לרכוש אותו מחדש או להשתמש במתאם מגושם ולא אלגנטי.

 

ראשי אפל, שלא מהססים לנקוט בצעדים מפתיעים כדי לחסוך במקום באייפון, הבינו שאי אפשר להמשיך ולהקטין את עובי המכשירים וגם לשפר את יכולותיהם. משהו צריך ללכת, והמשהו הזה הוא חיבור מיושן ובר־תחליף. למעשה, במובנים רבים השימוש בפתח הטעינה עדיף — מדובר בחיבור דיגיטלי שמספק יכולות רבות יותר ויכול להפיק צליל איכותי יותר.

 

כמובן שמצד המשתמש יש גם חסרונות. בעוד שלכניסה האנלוגית ניתן לחבר כל מוצר, מכשירים שרוצים להתחבר לפתח ה־Lightning צריכים לכלול שבב מיוחד, שמקשה על יצרני צד שלישי לספק מוצרים שלא קיבלו את אישור אפל. השבב אמנם נפרץ בעבר, אבל אפל תמיד עלולה למצוא שיטות על מנת לחסום פרצה זו ולהקשות על יצרניות אביזרים היקפים ליצור אוזניות לאייפון החדש. זה לא תרחיש מאוד סביר, אבל עצם העובדה שהחברה מהדקת אחיזה במה שהיה עד עתה במובנים רבים שוק חופשי עשויה להרתיע משתמשים.

 

המתחרות ילגלגו, אך ימהרו ליישר קו

גם בלי קושי זה לאפל לא צפויים חיים קלים במאמציה להרוג את חיבור האוזניות. הציבור יתרעם וגם המתחרות עתידות (חלקן, כמו סמסונג, כבר החלו) לנצל את השינוי הנועז על מנת לעקוץ את אפל. אך ייתכן שבתוך זמן לא רב מי שתוקף את אפל ייאלץ לאכול את הכובע. זו לא הפעם הראשונה שאפל מסירה רכיב סטנדרטי אך מיושן ממכשירים מתוצרתה. ב־1998, החברה ויתרה על כונן הפלופי עם השקת ה־iMac G3 וספגה ביקורת רבה על כך, אך כעבור זמן לא רב יצרניות מחשבים רבות הלכו בעקבותיה. במקום כונן הפלופי החברה צירפה שני התקנים חדשים — USB וכונן CD–ROM — שירשו את הכונן המיושן כסטנדרט החדש במחשבים.

 

סטיב ג'ובס. ב-2007 התעקש להסיר את התמיכה בפלאש סטיב ג'ובס. ב-2007 התעקש להסיר את התמיכה בפלאש צילום: רויטרס

 

וכפי שאפל הפכה את ה־CD–ROM למלך, היא גם זו שהדיחה אותו מכסאו. כשחשפה אפל את המקבוק אייר המקורי ב־2008, היא בחרה שלא לצרף למחשב הדק כונן אופטי שהיא מאלץ אותה להגדיל את מידותיו. יעברו עוד כמה שנים עד שלפטופים אחרים, של אפל ושל מתחרות, ילכו בעקבות המקבוק אייר, אבל היום איש כבר לא מצפה לכונן אופטי במחשב הנייד.

 

אפל חיסלה לא רק רכיבי חומרה. כשסטיב ג'ובס השיק את האייפון המקורי ב־2007, הוא עמד נחרצות על כך שהמכשיר לא יתמוך בפלאש — תוסף שלתפיסתו היה כבד, רצוף באגים ועמוס בבעיות אבטחה. הבחירה עוררה עימות חריף בין אפל למפתחת פלאש אדובי, אבל ב־2012, כשאדובי הפסיקה לאפשר את התקנת פלאש על מכשירי מובייל, היה ברור לכולם מי צדק לאורך כל הדרך.

 

סביר להניח שהסרת פתח האוזניות תיתקל בתגובות דומות. המתחרות יעקצו וילגלגו, כמה יצרניות אוזניות אולי יפנו לרגולטור בדרישה לנקוט בהליכים נגד אפל, ייתכן שאפילו תוגש תביעה ייצוגית ואין ספק שהרבה משתמשים ממורמרים יתלוננו בזעם.

 

ספק אם באפל יתרגשו. הם בוודאי מעריכים שיקרה מה שקרה במקרים הקודמים שבהם חיסלה החברה תקן מיושן: אחרי גל הלעג והמרמור, יצרניות אחרות יתחילו להבין שאין באמת צורך בחיבור האוזניות, ויוציאו אותו גם ממכשיריהן. תוך שנים לא רבות, מקווים באפל, נשאל את עצמנו למה בכלל היינו צריכים את החיבור הזה בסמארטפונים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x