$
חדשות טכנולוגיה

בדיקה של רשות ההגירה: זיהוי ביומטרי פועל היטב גם ללא טביעת אצבע

דו"ח שמבוסס על בדיקה מקיפה שערכה רשות האוכלוסין וההגירה, מהתומכות הבולטות במאגר הביוטרי, מראה כי שימוש בזיהוי פנים יעיל ומדויק הרבה יותר מאשר שימוש בטביעת אצבע

עומר כביר 12:1908.09.16
תמונות פנים יעילות הרבה יותר בזיהוי אנשים במערכת ביומטרית מאשר טביעות אצבע. זו אינה עמדתם של מתנגדי המאגר הביומטרי, אלא מסקנת הבדיקה שביצעה רשות האוכלוסין וההגירה, שנחשבת לאחת התומכות הגדולות של המאגר, ובפרט טוענת לצורך לכלול בו הן טביעות אצבע והן תמונות פנים.

 

עתידו של המאגר הביומטרי יקבע סופית בשבועות הקרובים, לקראת תום ההארכה השנייה של תקופת המבחן בסוף השנה. שר הפנים, אריה דרעי, כבר הצהיר בעבר שבכוונתו להפוך את המאגר לקבוע כאשר השאלה שבה הוא מבקש להכריע היא האם יכללו בו טביעות אצבע או לא.

 

שר הפנים אריה דרעי מנפיק תעודה ביומטרית שר הפנים אריה דרעי מנפיק תעודה ביומטרית צילום: מוקי שוורץ

 

בתוך הממשל, קיימת מחלוקת חריפה בין הגורמים השונים שעוסקים במאגר, כאשר הממונה על יישומים ביומטריים במשרד ראש הממשלה, רם ולצר, והוועדה שמפקחת על פעילות המאגר, בראשה הוא עומד, סבורים שיש להשתמש במאגר עם תמונות פנים בלבד. מנגד, הרשות לניהול המאגר הביומטרי ורשות האוכלוסין תומכות במאגר שכולל הן תמונות פנים והן שתי טביעות אצבע.

 

אתמול ספג הצד של תומכי טביעות האצבע מכה קשה, עם החלטתו המפתיעה של ראש הרשות לניהול המאגר הביומטרי, גון קמני, לעזוב את תפקידו לפני השלמת תקופת המבחן. כעת, מגיע הדו"ח של רשות ההגירה, שמסכם את פעילות הפיילוט בין נובמבר 2015 ליוני השנה, ומחזק את עמדת אלו שתומכים בצורך לכלול במאגר תמונות פנים בלבד.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

במהלך תקופה זו, ביצעה רשות האוכלוסין מבדק שנועד לזהות את שיעור הקבלה המוטעית (False Acceptance Rate או FAR) בעת שימוש בדרכון ביומטרי בעת מעבר בעמדת ביקורת גבולות אוטומטית. מטרת המבדק היתה לאמוד את הסיכוי שאדם יצליח להונות את המערכת תוך שימוש בדרכון של אדם אחר. הבדיקה בוצעה ברובה בפברואר שעבר ובמהלכה הושוו פרטיו של אזרח לפרטים הביומטרים השמורים בדרכונים של 10 האנשים שהשתמשו במערכת לפניו. זאת, במטרה לגלות האם המערכת מזהה, בטעות, את האזרח כאדם אחר. בסך הכול נבחנו בניסוי פרטיהם של 15 אלף אזרחים, כך שסך הכל בוצעו 150 אלף השוואות.

 

התוצאות נוטות בברור לטובת תמונות הפנים. מתוך 150 אלף ניסיונות, רק בחמישה מקרים נוצר זיהוי שגוי בעת עימות עם תמונת פנים – שיעור טעות זניח של 0.0033%. בעימות עם טביעות אצבע, לעומת זאת, נוצר זיהוי שגוי 285 פעמים – שיעור טעות גדול הרבה יותר של 0.19%.

 

"הדו"ח שלפנינו מספק נתון חשוב מאוד שממנו עולה כי זיהוי על בסיס תמונת פנים חזק יותר ומדויק יותר מזיהוי על פי טביעת אצבע, ביחס לשגיאות", אמר בתגובה דורון אופק, מראשי התנועה לזכויות דיגיטליות וממובילי ההתנגדות למאגר. "הנתון הזה מראה שההיאחזות של הרשות הביומטרית בטביעות האצבע מיותרת, גם לשיטתה. הדו"ח מראה בפירוש שאין צורך בטביעות אצבע, לא במאגר ולא באמצעי הזיהוי וכי אין שום צורך במאגר ביומטרי על מנת להשיג את התוצאות המבוקשות.הדבר החכם והכלכלי ביותר שצריך להחליט עליו עכשיו הוא לסגור את המאגר ולאפשר לכולנו לקבל דרכונים ותעודות זהות חכמות בלי מאגר ביומטרי"."

 

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) אמר בתגובה לדו"ח: "כל הטיעונים בזכות המאגר הביומטרי קורסים אחד אחרי השני. עכשיו מסתבר שאין תועלת בטביעות אצבע למרות כל מה שהסבירו לנו לאורך כל הדרך. חבל שהמהלך הזה ממשיך להיות מקודם במנגנון של טייס אוטומטי בלי חשיבה ובדיקה מחדש למרות התרבות הספקות ונורות האזהרה. אני קורא לשר דרעי לבחון מחדש את המהלך במבט כולל ולעצור אותו לפני שיהיה מאוחר מדי".

 

עוד מציג הדו"ח נתונים על היקף תופעת זיוף הזהות ותעודות הזהות בישראל. לפי הדו"ח הנוכחי, בתקופה בין נובמבר שעבר ליוני השנה זוהו רק 104 מקרים של זיוף תעודת זהות או דרכון, אף אחד מהם לא ביומטרי, ולא דווח על שום מקרה של ניסיון להרכשה כפולה (קבלת תעודת זהות אמיתית תחת זהות של אדם אחר). הצורך למנוע זיופי זהות הוצג כמטרה המרכזית להקמתו של המאגר הביומטרי.

 

עצם המעבר לתעודות ביומטריות עתיד להפוך את זיוף התעודות לכמעט בלתי-אפשרי, וגם אם מניחים שכל מזייפי התעודה יפנו תחת זאת לניסיונות לקבל תעודה תחת זהות מזויפת, ושלא יהיה ניתן לזהות ניסיונות אלו באמצעות חלופות שונות, ניתן לראות שעדיין יהיה מדובר בבעיה זניחה של עשרות רבות או מאות בודדות של מקרים בשנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x