$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

ראש העיר של פאלו אלטו רוצה שחברות ההייטק יעזבו את העיר

פטריק ברט נעזר בחוקי עזר עירוניים עתיקים כדי להגביל את פעילות חברות הענק בעיר, אלפי ילדים בבריטניה הסתבכו בגלל צילום סלפי בעירום, וחברות הטכנולוגיה נגד חיפושים חשאיים בענן

יוסי גורביץ 14:4704.09.16

דיור במקום הייטק

לראש עיריית פאלו אלטו, פטריק ברט, נמאס מכך שחברות הייטק ענקיות הופכות את המרחב העירוני למדבר. הן קונות נכסים במרכז העיר, העובדים שלהן מעלים את מחירי השכירות של כולם, ותוך זמן קצר המעמד הבינוני כבר לא יכול לחיות בעיר והיא הופכת, כדבריו של ברט, לפארק הייטק.

 

משרדי חברת טסלה. מחכים שהחוזים יסתיימו משרדי חברת טסלה. מחכים שהחוזים יסתיימו צילום: wikimedia

 

הבעיה הזו יוצרת מתחים בערים רבות, בעיקר באזור עמק הסיליקון שם היא קיצונית יותר, אבל לברט יש פתרון: חוקי עזר עירוניים עתיקים, הוא מציין, אוסרים על חברות מדע ומחקר לעבוד במרכז העיר. החוקים הללו לא מיושמים, וברט רוצה לעדכן אותם ולהתחיל ליישם אותם. בפאלו אלטו יושבות כמה חברות די גדולות, ביניהן HP, טבלה ופלנטיר.

 

ראשי עיר אחרים, כמו ראש עיריית קופרטינו, מלמלו משהו על כך שחברות ההייטק צריכות לשלם מסים גבוהים יותר כדי לפצות על הנזקים שהן גורמות לערים, אבל כולם יודעים שאם יש משהו שחברות ההייטק ייהרגו עליו, זה תשלום מסים.

 

ברט אומר שהוא לא נגד טכנולוגיה, הוא נגד חברות ענק. מבחינתו, חברות שמעסיקות עד 100 עובדים יוכלו להמשיך לפעול בפאלו אלטו. ביחס לחברות שכבר נמצאות בעיר שלו, הוא אומר שהוא לא מתכוון לפעול נגדן – אבל כאשר חוזי השכירות שלהן יפוגו, הן תצטרכנה לעזוב.

 

המדיניות של ברט נובעת מתפיסה שהגידול במספר המשרות גבוה משמעותית מהגידול בקצב בניית הדירות, מה שמקפיץ את המחירים וגורם לכך שגם אם יש לך עבודה, חלק ניכר מהמשכורת משועבד לשכר דירה. בהתאם, הוא גם הקטין את מספר בנייני המשרדים בעיר. לא כולם מרוצים מהמדיניות הזו, כמובן, ועולות טענות שהעובדה שאתה מצמצם את מספר משרדי ההייטק לא בונה ולו בית חדש אחד. נראה איך ברט יתמודד עם כך בעתיד.

 

הקרימינליזציה של הסקרנות המינית

בשלוש השנים האחרונות, כ-2,000 ילדים בבריטניה גילו שנפתחו נגדם תיקים במשטרה בשל עבירות פורנו ילדים. ברוב המוחלט של המקרים, המדובר היה בקטין ששלח מרצון תמונת עירום של עצמו לקטין אחר. חוקי פורנו ילדים מיועדים למנוע ניצול של תמונות כאלה על ידי בגירים; ואף על פי כן, פעם אחר פעם קטינים מגלים שהחוקים שמיועדים להגן עליהם מופנים נגדם.

 

התמונה שרודפת אותך התמונה שרודפת אותך

 

בהחלט ניתן לטעון, ונטען, שמהרגע שתמונה צולמה והועלתה למדיה דיגיטלית, גם אלוהים לא יוכל למנוע את הפצתה; זה נכון וזה סיכון שצריך להזהיר מפניו. התמונה שחשבת שתהיה רק אצל החברה שלך יכולה להגיע למקומות לא רצויים ולרדוף אותך שנים. אבל צילום התמונה עצמו איננו עבירה; מותר לאדם, גם קטין, לצלם את עצמו בעירום. והפצת התמונה, בהנחה ההגיונית שהקטין לא מתכוון להפוך את עצמו לקורבן עבירה, גם היא לא צריכה להיות עבירה. אבל היא כן, וכתוצאה מכך יש טרגדיות – במיוחד בארה"ב, שם מרשימת עברייני המין משחרר רק המוות – של קטינים שהחיים שלהם נהרסים בגלל סלפי שהם שלחו.

 

זה נושא רגיש, וכל פוליטיקאי שיתעסק בו ימצא את עצמו מול מקהלה היסטרית וצווחנית שתטען שהוא מסייע לעברייני מין, אבל התשובה שלו צריכה להיות ברורה וחדה: מניעת הפללת קטינים תאפשר למשטרה להפנות את משאביה לפדופילים האמיתיים. ולרוע המזל, לא חסרים כאלה.

 

חיפוש חשאי בבית אסור. למה בענן הוא מותר?

11 חברות טכנולוגיה, ביניהן גוגל ואפל, התייצבו מאחורי מיקרוסופט בתביעה שהגישה, שדורשת לצמצם את הסמכות שהממשלה האמריקאית לקחה לעצמה לבצע חיפושים במסמכים שנמצאים בענן, ללא ידיעתו של בעל המסמכים.

 

מחשוב ענן של מיקרוסופט. רוצה ליידע את המשתמשים מחשוב ענן של מיקרוסופט. רוצה ליידע את המשתמשים windowscentral.com

 

לטענת מיקרוסופט, שוב ושוב היא נדרשת לספק מידע על מיילים ומידע אחר שמוחזק בשרתי הענן שלה, ושוב ושוב נמנע ממנה מלעדכן את הקורבן על כך. החברה מזכירה שחיפוש בביתו של חשוד ללא ידיעתו הוא ברוב המקרים בלתי חוקי, והיא טוענת שבמצב שבו חלק ניכר מהפעילות של המשתמשים עברה לענן, חיפוש כזה בענן צריך להיות גם הוא בלתי חוקי. אם הממשלה רוצה מייל של מישהו, והיא רוצה שמיקרוסופט תספק לה אותו, המינימום שצריך לקרות הוא שמושא החיפוש יעודכן על כך.

 

אחרת, טוענת מיקרוסופט, ההתנהלות הזו של הממשלה שומטת את כל בסיס האמון של משתמשים בשירותי הענן. אם המידע שלך חשוף לחיפוש בלי שאתה מודע לו, אין לך סיבה לסמוך על הספקית שלך. היא צודקת. הבעיה היא שכמו העתקת מוזיקה פיראטית, זה פשוט קל מדי – ושירותי השושו לא ממהרים לוותר על סמכויות.

 

קצרצרים

 

1. לפני כשנה, תפסה הבולשת האמריקאית עבריין שהפעיל בדארקנט שרת פורנו ילדים שהיו לו כמעט 100 אלף משתמשים קבועים. כעת מגיש הפושע דרישה יוצאת דופן לסגור את התיק נגדו בשל התנהלות ממשלתית בלתי סבירה. לטענתו, הבולשת השתלטה על האתר שלו והפעילה אותו במשך שבועיים כדי ללכוד עוד פדופילים. מה הבעיה? ובכן, לטענתו, היא שיפרה משמעותית את התפקוד של האתר כדי למשוך עוד משתמשים. כלומר, השקיעה משאבי ציבור בקידום אתר פדופיליה. איך זה אמור להסיר ממנו אחריות כלשהי, לא ממש ברור, אבל זה כנראה מביך לבולשת.

 

2. המתקפה באירופה על חברות אמריקאיות שמעלימות מס צוברת תאוצה, או לפחות תשומת לב ציבורית: שר הכלכלה הצרפתי אמר בסוף השבוע ש"הדבר הנורמלי הוא שאפל תשלם מסים נורמליים", ושבפועל המס ששילמה אפל באירלנד הוא צורה סמויה של סיוע מדיני לחברה. הקנצלר האוסטרי היה בוטה הרבה יותר: אמזון וסטארבקס, אמר בחריפות, משלמות בארצו פחות מס מאשר דוכן נקניקיות קטן. מתקבל הרושם שלאירופאים נמאס מהסיבוב שעושות עליהן חברות הטכנולוגיה האמריקאיות – או, על כל פנים, שכך חשים הפוליטיקאים שלהם.

 

אפל משלמת פחות מס מדוכן נקניקיות? אפל משלמת פחות מס מדוכן נקניקיות? צילום: MCT

 

3. תוכנית תחליף האופיס החינמית והוותיקה, OpenOffice, גוועת לאיטה והמפעילים שוקלים לסגור את הפרויקט. חלק ניכר מהמפתחים עברו לפרויקט המתחרה והמצליח, LibreOffice, והתוצאה היא שאופן אופיס מתקשה להוציא עדכונים, כולל לפרצת אבטחה ותיקה ומציקה. המנהלים הודו שאין להם פתרון לפרצה והציעו באומללות להשתמש או באופסליברה, או, מה שמביך הרבה יותר, באופיס. חבל. זו היתה תוכנה טובה בשעתה.

 

4. עוד יום, עוד פריצת ענק: ביוני 2012, הודיעה Last.fm למשתמשיה שהיא נפרצה ושהמידע של 40 מיליונים מהם, בכלל זה סיסמאות, נגנב.Last.fm מקבלת נקודות על כך שהיא מיהרה לעדכן את הציבור – משהו ממש לא מובן מאליו בתחום הזה – אבל מפסידה שנדריליון נקודות על חוסר אבטחה. בסוף השבוע החלו האקרים להפיץ את הסיסמאות. אם יש לכם חשבון Last.fm, שנו סיסמא – ואם זו הסיסמה הקבועה שלכם, את כל הסיסמאות.

 

גולדן סטייט. האפליקציה מאזינה גולדן סטייט. האפליקציה מאזינה צילום: איי אף פי

 

5. משתמש של אפליקציית הסמאטרטפון של קבוצת הגולדן סטייט ווריורז גילה להפתעתו שהאפליקציה מרשה לעצמה להאזין לו מתי שבא לה, להקליט אותו ובהתבסס על הצליל שהיא שומעת להציג לו פרסומות. בדיקה העלתה שמשהו מסוג זה אכן מתרחש. עכשיו המשתמש תובע את האפליקציה על האזנת סתר, בניגוד לחוק. האפליקציה הציגה למשתמש בקשות הרשאה מעורפלות כמקובל. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x