$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

פייסבוק נפטרה מהעורכים, לא תאמינו מה קרה אחר כך

הרשת החברתית החליפה את העורכים והאלגוריתם שלה העלה מיד חדשות זבל, אובר וגוגל הבינו שהן מתחרות, וחברות הטכנולוגיה לא מספקות משרות בתמורה להטבות מס

יוסי גורביץ 15:3030.08.16

האלגוריתם שכשל

צוות העורכים של "הנושאים החמים" של פייסבוק עשה לה רק צרות. עצם חשיפת קיומו העידה על כך שכאשר החברה טענה שהידיעות שלה נבחרות על ידי אלגוריתם, היא שיקרה במצח נחושה. אחר כך הסתבכה פייסבוק עם הימין האמריקאי כשעורכים לשעבר העלו טענות על הטיה פרו-ליברלית. היא נאלצה להתנצל ולהסביר שהיא הוצאה מהקשרה. אז מי צריך את כאב הראש הזה?

 

צוקרברג. זה מורכב צוקרברג. זה מורכב צילום: צילום מסך

 

ועל כן, בסוף השבוע, פיטרה פייסבוק את כל העורכים גם יחד, והעבירה את ניהול החדשות המתפרצות שלה לידי אלגוריתם. פייסבוק לא ממש טובה בדברים האלה, כפי שיעידו הפרסומות שהיא מציגה לכם בעקביות, ועל כן תוך זמן קצר הכותרת הראשית של הטרנדינג בפייסבוק היתה שה"בוגדת" מייגן קלי, כוכבת פוקס ניוז שהתפרסמה בכך שהתכסחה עם דונלד טראמפ ובהערות הסקסיטיות שלו נגדה, פוטרה על ידי פוקס משום שהיא תומכת בסתר בקמפיין קלינטון. הכותרת נשאבה מאתר ימין כלשהו, שכמסתבר יש לו הרבה עוקבים. זה הספיק לאלגוריתם של פייסבוק להפוך את זה לכותרת ראשית לשלושה ימים. אופס.

 

לעורך אנושי זה לא היה קורה. מילא ההטיות של הימין, אבל היתה שם עובדה שבמובהק אינה נכונה: קלי לא פוטרה, אלא בהזיות הנקמה של תומכי טראמפ. האלגוריתם העביר את זה, כי אם מספיק אנשים שיתפו את זה, כנראה שזה נכון.

 

פייסבוק מיהרה להעלים את האלגוריתם והידיעות המביכות שלו. טוב לדעת שזו רמת קבלת ההחלטות בחברת התקשורת החזקה ביותר בעולם.

 

אובר וגוגל כבר לא

גוגל אולי היתה החברה הראשונה שהציגה לפני כחמש שנים את קונספט המכונית האוטונומית שלה, אבל מאז מנסות חברות רבות לסגור את הפער בתחום. אחת הבולטות בהן היא אובר, שאף מתחילה בקרוב פיילוט במסגרתו הנוסעים יוכלו להזמין רכב עצמוני (שבינתיים יישב בו גם נהג אנושי.)

 

טראוויס קלניק מנכ"ל אובר. לא רוצה את גוגל בדירקטוריון טראוויס קלניק מנכ"ל אובר. לא רוצה את גוגל בדירקטוריון צילום:רויטרס

 

שתי החברות הן על כן מתחרות ויש סימנים לעימותים ביניהם. דיוויד דרומונד, היועץ המשפטי של גוגל, הודיע אתמול (ב') על פרישה מחבר המנהלים של אובר, שבו ישב שנים. ההתפטרות של דרומונד הגיעה אחרי שבתקשורת דווח שבמשך חודשים ארוכים חבר המנהלים של אובר נמנע מלזמן אותו לישיבות או לחלוק איתו מידע.

 

באובר זוכרים כנראה את ההאשמות של סטיב ג'ובס על כך שבזמן שאפל פיתחה את האייפון, ישב מנכ"ל גוגל אריק שמידט בישיבות חבר המנהלים של אפל והאזין בשקדנות - ושנה אחר כך הוציאה גוגל את אנדרואיד. ג'ובס לא שכח ולא סלח, ולמרות שאנחנו יודעים היום שגוגל החלה לעבוד על אנדרואיד לפני שאפל החלה לעבוד על האייפון, הסיפור הזה עדיין מרחף באוויר. חבר המנהלים של אובר מונע מידע מחבר נוסף, שגם לו יש קשרים עמוקים לגוגל. עצה לגוגל: שלחו את אובר להמציא לעצמם שירות מפות. זה משהו שאפל עוד לא הצליחה להתמודד איתו כראוי.

 

אפקט אינטל

זוכרים את האגדה על ההייטק כקטר המשק? היא הולכת כך: אנחנו ניתן לחברות ענק אדמות והטבות במסים, והן תספקנה תעסוקה לתושבים מקומיים, וכולם ירוויחו. כפי שאפשר היה ממה שקרה בישראל – לאחר שאינטל ברחה עם המסים וסיפקה בעיקר עבודות בדרג נמוך מאד – האגדה הזו משרתת רק צד אחד: את החברה הגדולה. ואולי את פקידי הממשלה שאחר כך יקבלו אצלה ג'וב ייצוגי.

 

מפעל הייטק. המשרות המבוקשות לא מאוישות על ידי האוכלוסייה המקומית מפעל הייטק. המשרות המבוקשות לא מאוישות על ידי האוכלוסייה המקומית צילום: צפריר אביוב

 

עכשיו יש לאפקט אינטל חותמת רשמית. חברות ענק מקימות ברחבי ארה"ב, בדרך כלל בעיירות קטנות, חוות שרתים גדולות. העיירות נותנות להם אדמה, מים זולים, הטבה במסים וחשמל זול, בתקווה שזה יביא תעסוקה. זה לא כל כך קורה.

 

העבודות המכניסות באמת, עבודות ההייטק עצמן, לא הולכות לצעירים המקומיים: הן הולכות לעובדים של החברה שמגיעים מבחוץ. המקומיים מקבלים את הבררה: תפקידי שמירה, ניקיון וכו'.

 

וגם זה בדרך להיעלם. חברות הענק אוהבות את הפטור ממסים, אבל לא כל כך אוהבות לשלם משכורת. אז בקרוב רובוטים יעשו את עבודות השמירה והניקיון במקום העובדים המקומיים. אז למה בעצם כדאי לעיירה לשתף פעולה עם מיזם שלא נותן לה כלום? שאלה מצוינת. החברות תמיד מאיימות שאם לא יתנו להן את מה שהן דורשות, הן יעברו לקמצ'טקה.

 

קצרצרים

 

1. מחלקת הסייבר של הבולשת הפדרלית מזהירה שמישהו – שהשתמש בשרתים באירופה, אבל אף אחד לא יופתע אם הוא מקבל הוראות מהקרמלין – תקף את מערכות ההצבעה הממוחשבות של שתי מדינות בארה"ב, והצליח להשיג את הפרטים הרשומים של המצביעים של אחת מהן. הבולשת קראה למדינות להדק את האבטחה על מערכות ההצבעה שלהן. על פי דיווחים לא רשמיים המדינות הן אילינוי ואריזונה. נעדכן.

 

מערכות ההצבעה הפכו למטרה מערכות ההצבעה הפכו למטרה צילום: בלומברג

 

2. מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג, אמר אתמול (ב') לסטודנטים באיטליה שלפייסבוק אין כל כוונה להפוך לחברת מדיה, והיא מתכוונת להישאר "פלטפורמת טכנולוגיה". כמובן, פייסבוק היא חברת מדיה כבר כמה וכמה שנים – לא בהכרח מוצלחת במיוחד (ראו האייטם הפותח), אבל היא חיה מכך שהמשתמשים שלה צורכים תוכן ועל התוכן הזה היא מוכרת פרסומות – שזה בדיוק המודל של לא מעט אתרי חדשות. מתגנב החשד שכמו אובר, פייסבוק לא רוצה שיתייחסו אליה כאל חברת מדיה ומעדיפה את התואר החמקמק של "חברת טכנולוגיה", כדי שלא תצטרך להתמודד עם הרגולציה שמגיעה עם התואר המדויק יותר.

 

3. תושבת ווירג'יניה הצפונית, ג'ניפר יאנגמן בת ה-65, ממש לא אהבה את העובדה שרחפן ריחף מעל השטח שלה, אז היא עשתה מה שכל אמריקאי אדום-דם היה עושה במצב כזה: טענה את השוטגאן והורידה את הרחפן. יאנגמן דיווחה בשביעות רצון שהיא נזקקה לירייה אחת בלבד. זהו המקרה השלישי של חיסול רחפנים על ידי צלפים מקומיים בארה"ב ב-15 החודשים האחרונים. יש לציין שהחווה של יאנגמן שוכנת בסמוך לחוותו של כוכב העבר רוברט דובאל, והתושבים המקומיים מניחים שמפעילי הרחפן היו פפראצי.

 

4. שרת החינוך הצרפתית הודיעה שבכוונתה להיפגש בקרוב עם חברת ניאנטק, יצרנית המשחק פוקימון גו, כדי לבקש מן החברה להגביל את הנוכחות של פוקימונים נדירים בבתי הספר בצרפת. השרה חוששת שנוכחותם של יצורים נדירים תמשוך לבתי הספר גם זרים, ושההגעה שלהם לא תתרום לשלוות הנפש של התלמידים. למנהלי בתי ספר בצרפת כבר יש את הסמכות לבקש להסיר את שטח בית הספר שלהם מהמשחק לחלוטין.

 

5. משטרת סרי לאנקה עצרה צעיר בן 17 בחשד לעבירה על חוקי המחשב, לאחר שהלז – כך על פי החשד – פרץ לאתר של ראש הממשלה שם והשחית אותו. על פי טענות המשטרה, הצעיר החליף בסוף השבוע את התוכן של האתר בדרישה חד משמעית ובלתי מתפשרת לדחות את בחינות הבגרות, משהו שבוודאי הציק לו מאד. האתר שב לתפקוד שגרתי אתמול ויש להעריך שהבחינות ייערכו במועדן, כנראה ללא נוכחותו של תלמיד אחד. 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x