$
הייטק והון סיכון

פרשנות

הפאנצ'ר של Netbus

החברה הישראלית פיתחה אפליקציית ניווט בתחבורה ציבורית שזכתה להצלחה גדולה - אך בשל טעויות ניהול, שינויים קיצוניים במודל הפעילות ומשקיעים לא מתאימים עתה נפלה החברה והמייסדים נפוצו לכל עבר. מדוע כשלה נטבאס?

אסף גלעד 19:0720.06.15
הם היו ארבעה צעירים משוחררים שהפעילו, נכון ללפני שנתיים, את אפליקציית האוטובוסים הפופולרית בישראל. הם גייסו מיליונים של דולרים ממשקיעים צרפתיים ואמריקאים שהתלהבו מהניצוץ היזמי וחיו את החלום בסן פרנסיסקו כשהם ממלאים אוטובוסים בעובדי עמק הסיליקון. בחודשים האחרונים הורדה אפליקציית זמני האוטובוסים מהרשת, המייסדים נפוצו לכל עבר והמשקיעים מחפשים למכור את מה שנשאר. איך נפלה נטבאס (Netbus)?

התשובה הבנאלית יכולה להגיע מכמה כיוונים: ניהול כושל, קשר רופף עם המשקיעים, משקיעים חסרי הבנה בהייטק, ריבוי פיבוטים ואולי בכלל אפשר לייחס את הכשלון לגילם הצעיר של היזמים, 25 - ולחוסר הנסיון שלהם בתעשייה.

 

מחשבים מסלול מחדש

 

את נטבאס, שהפכה לאוטוטו (Ototo), הקימו כחיילים משוחררים עוד לפני שדרכו באוניברסיטה כלשהי. הרעיון להקמתה הגיע בעת השירות הצבאי, כאשר המתינו לאוטובוסים מבלי לדעת מתי יגיעו לתחנה. היום, שפע של אפליקציות מספקות שירות דומה, בהן Moovit הישראלית ו-Citymapper האנגלית. גם אפל תשיק בקרוב את שירות Transit באפליקציית המפות שלה שיתמוך במידע בזמן אמת על תחבורה ציבורית באזורים מוגדרים.

 

אפליקציית Netbus אפליקציית Netbus

 

נטבאס (Netbus) הוקמה בסוף 2011 על ידי שניר מכלוף, שמעון תוהמי, דוד וטין וליאב סגרון, כאפליקציה פשוטה לתפעול המספקת מידע אחד ועיקרי: זמן הגעת האוטובוס לתחנה. תוך שנתיים צברה 200 אלף הורדות, על סמך פשטות התפעול, ועם האוכל גם הגיע התיאבון: נטבאס רצתה להיות הגוגל Maps של העולם האמיתי ולהוסיף נתונים על רכבות ושירותי תחבורה נוספים - ולהתרחב אל השוק האמריקאי.

 

האפליקציה הגיעה למיליון משתמשים, זכתה לתהודה עולמית בתקשורת, אבל המייסדים רצו אפליקציה גדולה יותר ומשוכללת יותר, ושינו את המיקוד האסטרטגי של החברה שוב ושוב. הם גייסו תחילה 100 אלף דולר מסתיו שחם וחברת המסחר האלקטרוני שלו, סגמנט ולאחר מכן איתרו כמה משקיעים פרטיים מצרפת וגם כמה אמריקאים שהשקיעו כשני מיליון דולר. המשקיעים, יש לומר, אינם מומחים גדולים בהייטק. את הונם עשו בתחומי מסחר אחרים. מחסום השפה הצרפתית בתוספת הידע המועט בהתנהלות עולם האפליקציות הותירו אותם הרחק מהחברה.

 

מאפליקציה לאוטובוסים

 

את הפיבוט האחרון של החברה, כאשר כבר נקראה אוטוטו התקשו המשקיעים הצרפתיים להבין. תוהמי ומכלוף, שניים מהשותפים בחברה, עברו לעמק הסיליקון לתקופה של מספר שבועות בכדי להכין פיבוט נוסף: באוטוטו ביקשו לא רק לספק מידע על תחבורה ציבורית אלא גם להפעיל כלי אחד כזה במו ידם.

 

הרעיון היה לקצר את הנסיעה מפרכת שעוברים תושבי סן פרנסיסקו בכל יום לעבודתם בעמק הסיליקון הסמוך. נסיעה שכוללת נסיעה ברכבת ובאוטובוס מאסף שעובר בשכונות רבות. לכן, הכינו באוטוטו שאטל שנועד לאסוף נוסעים בחזרתם הבית מתחנת הרכבת, תוך יצירת המסלול היעיל ביותר בין השכונות בהם הם מתגוררים. במידה רבה, את החזון הזה מגשימה דווקא ויה הישראלית, שמפעילה שירות מכוניות מסחריות בניו יורק, שאוספות נוסעים לפי הקירבה למיקום ההזמנה.

 

בחברה חשבו שמדובר היה בהצלחה גדולה, אבל המשקיעים חשבו אחרת. למרות ההבטחה הכללית להזרמת חצי מיליון עד מיליון דולר נוספים מהמשקיעים הצרפתיים, הכסף בסופו של דבר מיאן להגיע. מכלוף ותוהמי נאלצו להתקפל ולחזור ארצה. כבר מאז השנה שעברה אפליקציית אוטוטו אינה מתפקדת והיזמים, שכל החיים עוד לפניהם, נפוצו לכל עבר: תוהמי ומכלוף משלבים כעת נופש של "אחרי צבא" בניקרגואה יחד עם הקמת סטארטאפ חדש, PlaceME, שעוסק בהשמה לעבודות זמניות. דוד וטין משמש כיום מנטור בגוגל וכיועץ לשיווק באינטרנט וליאב סגרון החל לעבוד על סטארט-אפ חדש. במקביל, מחפשים היזמים יחד עם המשקיעים בחברה דרך לסגור אותה שתהיה מוסכמת על כולם.

 

"הלקח הוא לשמור היטב על הקשר עם המשקיעים שלך, אבל רצוי גם לגייס משקיעים שמבינים בתעשיית ההייטק" , אמר ל"כלכליסט" מקורב לחברה. "מחסום השפה, חוסר ההבנה והתקשורת ההדדית בין היזמים למשקיעים סתם את הגולל על החברה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x