$
הייטק והון סיכון

"אנחנו בדרופבוקס לא מחפשים פיצ'רים, אנחנו רוצים פשטות"

אדיטיה אגראוול, מספר 3 בדרופבוקס, מסביר ל"כלכליסט" איך רכישת קלאודאון מהרצליה תעזור לסטארט-אפ הענק להיכנס לעולם העסקי: "הרבה יישומים מאפשרים לאנשים לעבוד יחד, אבל אנחנו רוצים ליצור מוצר פשוט ואינטואיטיבי באמת"

אסף גלעד 12:4701.06.15

בסוף השנה שעברה הפכה אפליקציית עריכת המסמכים הישראלית קלאודאון (CloudOn) לאחד היישומים הפופולריים ביותר עבור מי שביקשו לעבוד מהאייפד או מטאבלטי אנדרואיד.

החברה מהרצליה אפשרה לערוך מסמכי אופיס או לגשת למסמכי PDF דרך הרשת ולאחסנם בדרופבוקס. פשטות השימוש הביאה לה צמיחה משמעותית: יותר מ־9 מיליון משתמשים ב-2014, לעומת יותר מיליון בלבד בשנה שלפניה.

 

כל אותה העת סמנכ"ל ההנדסה של דרופבוקס, אדיטיה אגארוול, עקב מקרוב אחר התקדמות החברה הישראלית הקטנה. אחרי הכל, קלאודאון הביאה לשירות האחסון בענן מיליוני משתמשים, ועוד מהמובייל. לאחר ששתי החברות נפגשו בכנס בחו"ל הן המשיכו לשמור על קשר חלש, שאותו מכנה אגארוול "דייטינג". "חייכנו והבנו שיש לנו חזון משותף", אמר בשיחה עם "כלכליסט". זוהי השיחה הראשונה שלו לכלי תקשורת ישראלי מאז שבינואר האחרון קלאודאון נרכשה ב־100 מיליון דולר בידי דרופבוקס. בימים אלה קלאודאון הופכת למרכז הפיתוח הראשון של דרופבוקס מחוץ לארה"ב.

 

אדיטיה אגארוול אדיטיה אגארוול צילום: Tommy H

 

החברה הישראלית תמשיך להתמקד בטכנולוגיה לשיתוף מסמכים במובייל. בנוסף היא תקבל לידיה את האחריות על פיתוח עסקי באירופה כחלק מאסטרטגיית ההתרחבות בעולם של דרופבוקס, אחד הסטארט-אפים החמים והממומנים בעמק הסיליקון, שגייס עד היום 1.1 מיליארד דולר ושוויו מוערך ב-10 מיליארד דולר.

 

להתכונן לזומבים

 

אחרי ההצלחה בקרב המשתמשים הפרטיים דרופבוקס מעוניינת כיום לפנות לשוק העסקי. היא השיקה יישום שמאפשר לשתף תגובות על מסמכים בין משתמשים שונים, יישום לשיתוף מסמכי מיקרוסופט בין עובדים וכלי עריכה למסמכים. כיום עושות שימוש בשירותים אלה ענקיות כמו נשיונל ג'יאוגרפיק וחברת הביגוד אנדר ארמור. הרכישה הישראלית התאימה לדרופבוקס כמו כפפה ליד במובן זה, וצפויה להפוך אותה לחברה עסקית הרבה יותר.

 

"כשאתה מקליד", אמר אגראוול בעודו מצביע על האייפד שלי, "אתה עדיין נתקל בשאלה באיזו תוכנה כדאי לך לכתוב, ואיך אתה מאפשר לאחרים לעבוד על המסמך. יש לך אמצעי לאחסון קבצים, אבל איך תשתף עם החברים שלך את מה שיש בתוכו? אנחנו מרגישים שיש צורך גדול בפתרון הבעיות האלה".

 

אבל אתם לא לבד בשוק. הכניסה שלכם לשוק אפליקציות העבודה המשותפת מציבה אתכם בתחרות מול מיקרוסופט, IBM, בוקס ואחרות. איזה יתרון יש לדרופבוקס?

"אתה צודק שהסביבה מוצפת, אבל אנחנו לא נכנסים באיחור. השוק עדיין צעיר והבעיות נותרו עמוקות. גם כשדרופבוקס יצאה לפני שמונה שנים לשוק האחסון בענן, לא היינו היחידים בו. היו הרבה שירותים וכולם עשו את אותו הדבר. אבל דרופבוקס בנו מוצר פשוט, אינטואיטיבי, קל ומוגמר היטב, וזו בדיוק המנטליות שנביא למוצרים הבאים. אנחנו לא שואלים את עצמנו כמה פיצ'רים נכניס אליהם. מה שיש הוא חשיבה על פשטות".

 

מי שאמור לקדם את דרופבוקס בתחום עיבוד התמלילים הוא מאיר מורגנשטרן, מייסד קלאודאון שיעמוד בראש מרכז הפיתוח. עבורו זה כבר האקזיט השלישי, אחרי שהיה שותף כעובד מן המניין למכירת P-Cube לסיסקו ולמכירת Nicecom לטריקום. הפלטפורמה שתפתח קלאודאון לדרופבוקס תאפשר לה להשיק שירות עבודה משותפת בין משתמשי דרופבוקס שונים למסמכי מיקרוסופט ופורמטים נוספים, תוך דגש על המובייל.

 

מאיר מורגנשטרן, מייסד קלאודאון מאיר מורגנשטרן, מייסד קלאודאון צילום: Tommy H

 

איך זה יבוא לידי ביטוי?

"קח לדוגמה סטודנט שרוצה לכתוב עבודה", אמר מורגנשטרן ל"כלכליסט". "החזון הוא שהוא יתחיל לעבוד עליה כבר מהנסיעה באוטובוס, תוך הקלטת קובץ קול. תוכנה תמיר אוטומטית את דבריו לכתב במסמך חדש שיישמר בענן, ומשם והלאה אפשר יהיה לערוך ולשתף את המסמך בקלות".

 

מרכז הפיתוח של דרופבוקס בישראל כולל רק 25 איש מתוך כ-1,000 שעובדים בחברה, אך הוא צפוי לגדול משמעותית. "אחד מכל ארבעה ישראלים מחזיק בחשבון דרופבוקס", אמר מורגנשטרן, "ועם זאת הם כמעט לא מכירים אותה כחברה. בעמק הסיליקון מדובר במותג חזק, כל מי שסיים לימודים ב-MIT רוצה לעבוד שם. עוד כמה חודשים יהיה ברור לכולם כמה דרופבוקס חשובה לישראל".

 

חברת האחסון ידועה בעמק ככזו שמספקת תנאים נלווים טובים במיוחד עבור עובדיה, ברוח גוגל. מלבד (כמובן) חשבון דרופבוקס חופשי, העובדים נהנים משעות עבודה גמישות, ארוחות חינם סביב השעון, תספורות ומסאז' מסובסד, אליפויות סטארקראפט ואפילו אולפן להקלטות מוזיקה. מנגד, עובדים בעמק הסיליקון נדרשו בעבר להתמודד עם שאלות מאתגרות דוגמת "אם אפשר היה לחבר טוסטר לדרופבוקס, מה הוא היה עושה", "איך היית מסביר לילד מהו מספר ראשוני" ו"איך היית מתמודדת עם אפוקליפסת זומבים?". בסניף הישראלי, עם זאת, מבטיחים שאלות פרוזאיות הרבה יותר.

 

להעצים את הצעירים

 

אגארוול, בן 33 בלבד, נחשב לעובד השלישי בבכירותו בדרופבוקס אחרי שני המייסדים, דרו יוסטון ואראש פרדוזי. סמנכ"ל ההנדסה, הודי במוצאו, בילה חלק נכבד מהקריירה שלו דווקא בפייסבוק. הוא היה העובד ה-16 שהצטרף אליה, ובין היתר היה שותף בפיתוח מנוע החיפוש של הרשת החברתית.

 

איך הגעת לזה?

"מארק צוקרברג פשוט ניגש אליי ושאל אותי אם אוכל לכתוב את מנוע החיפוש", הוא משחזר. "הייתי בשוק, לא ציפיתי שבגילי הצעיר אקבל משימה כזאת. ואולם, מהנדס שעובד בפייסבוק או בדרופבוקס צריך להרגיש מועצם, ולא שהוא צעיר ושעליו לחכות כמה חודשים עד שייתנו לו לעשות משהו. המטרה שלי היא לתת לעובדים תחושת בעלות".

 

לדרופבוקס הוא הצטרף ב-2012, במסלול דומה לזה שעשה מורגנשטרן - הוא מכר לה את סטארט-אפ השיתוף הארגוני Cove. כיום הוא אחראי לוודא ש-400 מיליון המשתמשים יוכלו לגשת בקלות למסמכים שלהם ולאפשר להם לאצור עוד ועוד קבצים, נוסף על 1.2 מיליארד הקבצים שכבר מאוחסנים שם.

 

אגארוול סבור שהחיבור בין המשתמשים הפרטיים לעסקים מתבקש במקרה של דרופבוקס. "אתמול בלילה חזרתי למלון שלי בתל אביב, והפקיד סיפר לי שהוא בדיוק נרשם לדרופבוקס לפני שבוע. זה מוצר שאנשים לוקחים למקום העבודה שלהם: פגשתי מנהל באוניברסיטה שהסביר לי כמה הוא היה רוצה לאחסן את כל המחקרים שלו בענן, למשל. זה הערך שאנחנו מנסים לתת למשתמשים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x