$
50 הסטארט-אפים המבטיחים

4 הנפקות מוצלחות, ועוד היד נטויה

דירוג הסטארט־אפים המבטיחים ל־2014 התגלה כמדויק: שלוש מעשר החברות בראש הדירוג הונפקו בהצלחה מעבר לים לצד המדורגת במקום ה־21, שתי חברות נוספות מחממות מנועים לקראת יציאה לבורסה, ושתי חברות אחרות בדירוג נרכשו ביותר מ־300 מיליון דולר

אסף גלעד ומאיר אורבך 07:5821.04.15

לא פחות מארבע חברות שכיכבו ברשימת 50 הסטארט־אפים המבטיחים של "כלכליסט" ב־2014 רשמו מאז הנפקות מוצלחות. שערי בורסת נאסד"ק ובורסת ניו יורק, שהיו סגורים זמן רב בפני חברות ישראליות, הפכו לפתע לאפשרות מועדפת עבור כאלה שהעדיפו להישאר עצמאיות ולהתפתח במקום להימכר לחברות זרות. שתי חברות אחרות כבר מחממות מנועים לקראת הנפקות משמעותיות שצפויות להתרחש בהמשך השנה, ועוד שתיים נרכשו בידי הענקיות הבינלאומיות אמזון וקוואלקום, ששילמו תמורת כל אחת מהן יותר מ־300 מיליון דולר. סטארט־אפים נוספים שהופיעו בדירוג ב־2014 מככבים בו גם השנה, אך מיקומם השתנה בהתאם לביצועיהם לאורך 12 החודשים האחרונים בהתאם להערכות על הצפוי להם בתקופה הקרובה ולהתנהלות שאר החברות בדירוג.

 

Mobileye (מקום 5 ב־2014)

ההנפקה הגדולה ביותר

 

החברה המפתחת מערכות בטיחות וראייה ממוחשבות לרכב דורגה במקום החמישי ברשימה של 2014. באוגוסט של אותה השנה היא יצאה להנפקה הגדולה ביותר של חברה ישראלית אי פעם, וגייסה בבורסת ניו יורק 900 מיליון דולר לפי שווי שוק של 5.3 מיליארד דולר. ביום המסחר הראשון הספיק השווי הזה לזנק ב־48%, וההנפקה נחשבה לאחת המוצלחות ביותר בניו יורק בשנה זו.

 

מאז הספיקה מובילאיי לצאת להנפקה משנית בהיקף של 700 מיליון דולר במרץ האחרון במטרה לאפשר לבעלי המניות לממש את חלקן. נכון לכתיבת שורות אלה מובילאיי שווה לא פחות מ־10 מיליארד דולר, ודו"חותיה ל־2014 מראים כי בשנה החולפת היא רשמה זינוק של 77% בהכנסות ל־143.6 מיליון דולר.

 

מימין: יו"ר מובילאיי אמנון שעשוע, סמנכ"ל הכספים עופר מהרשק והמנכ"ל זיו אבירם באירוע הנפקת החברה בבורסת ניו יורק, באוגוסט האחרון מימין: יו"ר מובילאיי אמנון שעשוע, סמנכ"ל הכספים עופר מהרשק והמנכ"ל זיו אבירם באירוע הנפקת החברה בבורסת ניו יורק, באוגוסט האחרון צילום: איי פי

 

Cyberark (מקום 3 ב־2014)

הסייבר משתלם

 

חברת הסייבר שהגיעה למקום השלישי ברשימה של 2014 מצאה את עצמה בלבה של תעשייה שרק מתחזקת. בספטמבר היא גייסה בנאסד"ק 86 מיליון דולר לפי שווי של 881 מיליון. כמו במקרה של מובילאיי קפץ שווי החברה בעשרות אחוזים מיד אחרי יום המסחר הראשון, וגם היא הספיקה מאז לצאת להנפקה משנית. כיום שווה סייבר־ארק 1.8 מיליארד דולר.

 

Kornit (מקום 6 ב־2014)

הצלחה למרות הרווחיות

 

החברה, שדורגה במקום השישי, מייצרת מדפסות המיועדות בעיקר לשוק הלבוש וההדפסה על בגדים כתחליף לטכנולוגיית דפוס המשי, ומשיגה הכנסות גם בזכות מכירת דיו עבור אותן מדפסות. היא גייסה בנאסד"ק 71 מיליון דולר לפי שווי של 287 מיליון, אבל שווייה טיפס מהר מאוד ליותר מ־400 מיליון דולר למרות הרווחיות הזעומה. קרן פורטיסימו, בניהול יובל כהן, שהשקיעה בקורנית 20 מיליון דולר מאז הקמתה ב־2003, השיגה בזכות ההנפקה החזר הגבוה מפי עשרה.

 

Solaredge (מקום 21 ב־2014)

מלאה באנרגיה

 

החברה הגיעה למקום ה־21 בזכות פיתוח מערכת לצמצום העלויות של תהליכי הפקת אנרגיה סולארית, המתמחה בשיפור ניצול האנרגיה הנספגת מהפאנלים ובבקרה שלהם מרחוק. בחודש שעבר היא גייסה בנאסד"ק 125 מיליון דולר לפי שווי של 685 מיליון, שזינק בתוך יומיים של מסחר ליותר מ־800 מיליון.

 

Wilocity (מקום 11 ב־2014)

אקזיט לקוואלקום

 

החברה שפיתחה שבב להעברת קבצים אלחוטית בקצב הגבוה בעולם דורגה במקום ה־11. חודש לאחר יום העצמאות 2014 היא נמכרה ב־300 מיליון דולר לענקית החומרה קוואלקום, שביצעה כך את רכישתה הרביעית והגדולה ביותר בישראל. ווילוסיטי שילבה בחטיבת ה־WiFi של החברה הרוכשת את פיתוחיה, המאפשרים להעביר מידע בין מכשירים בקצב של 7–5 גיגה־ביט לשנייה, דבר שיכול כמובן לסייע רבות ליצרניות סמארטפונים.

 

Annapurna (מקום 31 ב־2014)

אקזיט לאמזון

 

החברה של אביגדור וילנץ הגיעה רק למקום ה־31 בדירוג, אך עמדה במרכז אחת העסקאות המעניינות של השנה האחרונה: היא החברה הישראלית הראשונה שאמזון רכשה, בתמורה ל־370 מיליון דולר, ובעקבותיה הקימה ענקית המסחר המקוון מרכז פיתוח בישראל. ההחלטה לרכוש את אנפורנה התקבלה לאחר שאמזון חיפשה במשך זמן רב רכישה שתאפשר לה להעסיק בארץ עובדי מו"פ, מחשוב ענן ואחסון.

 

הצליחה קצת פחות

 

Superfish (מקום 29 ב־2014)

תסבוכת עם לנובו

 

הסטארט־אפ שדורג במקום ה־29 בשנה שעברה נקלע למשבר עמוק. סופרפיש מצאה את עצמה במרכז שערורייה בינלאומית לאחר שמומחי אבטחה גילו פרצה קשה בתוכנת פרסום שהתקינה על מחשביה של הענקית הסינית לנובו. אמנם המהלך הופסק עוד לפני התפוצצות הפרשה, אך הסיקור התקשורתי הנרחב הביא את לנובו, מיקרוסופט וסופרפיש עצמה לפתח כלים מהירים להסרת התוכנה.

 

המטרה שלה לא היתה זדונית: להמליץ למשתמשים על סרטים, ספרים ומוצרים זולים כאשר הם גולשים לאתרי מסחר אלקטרוני ולחלוק את הכנסותיה עם לנובו. עם זאת, קשה יהיה למחות את הכתם מעל המוניטין של החברה, שכנראה שגתה כאשר עשתה שימוש בקוד של קומודיה הישראלית גם היא.

 

עדיין מבטיחות

 

Outbrain (מקום 2 ב־2014)

רגע לפני נאסד"ק

 

החברה שדורגה במקום השני בשנה שעברה מצויה בתהליך הנפקה בנאסד"ק, שעשוי לצאת לדרך כבר ברבעון הנוכחי. לפי הערכות, היא כבר הגישה תשקיף שקט, שעשוי לענות על לא מעט שאלות מסקרנות בנוגע לשוק הפרסום המקוון: עד כמה צומח שוק ההמלצות על כתבות? מהם שולי הרווח בו? האם הוא צפוף מדי? בטאבולה, המתחרה הישירה של אאוטבריין שמובילה השנה את דירוג הסטארט־אפים המבטיחים, עוקבים מן הסתם אחר העניין. בינתיים הודיעה אאוטבריין כי חתמה על כמה הסכמים אסטרטגיים חשובים, ובהם הסכם רב־שנתי עם ESPN הנאמד ב־100 מיליון דולר והסכם עם קבוצת לה מונד הצרפתית.

 

מימין: מייסדי אאוטבריין אורי להב וירון גלאי מימין: מייסדי אאוטבריין אורי להב וירון גלאי צילום: עמית שעל

 

ForeScout (מקום 7 ב־2014)

גייסה מנכ"ל ממקאפי

 

חברת אבטחת הרשתות הארגוניות, שדורגה במקום השביעי בשנה שעברה, מחממת מנועים כבר שנתיים לקראת הנפקה, שלפי הערכות צפויה לצאת לדרך בשנה הקרובה. כך תצטרף פורסקאוט לחברות ישראליות אחרות בתחומה שיצאו לבורסה בשנים האחרונות, כמו אימפרבה, ורוניס וסייבר־ארק. מינוי של מנכ"ל חדש - מייקל דסאזרה, לשעבר בכיר בענקית האבטחה מקאפי - עשוי להיות סימן נוסף בדרך המבטיחה של החברה, שבין בעלי המניות שלה ניתן למצוא את פיטנגו הישראלית ואת אקסל האמריקאית, מהמשקיעות הראשונות בפייסבוק. בשלב הראשון מתמקד המנכ"ל החדש בהבאת החברה לרווחיות לפני ההנפקה, שאמורה להיות גדולה מכפי שנצפה בעבר: גיוס של 100 מיליון דולר לפי שווי של 500–400 מיליון. פורסקאוט יכולה להגיע לשווי גבוה אף יותר, אם ייתנו לה עוד קצת זמן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x