$
המדריך

בדיקת כלכליסט

Makerbot Replicator 2: מדפסת תלת ממד ביתית במבחן

היא שקטה יחסית, מדפיסה בפשטות ומתאימה במיוחד ליוצרים מתחילים שרוצים להכין מודלים קטנים - אך מדפסת התלת ממד הצרכנית האחרונה של מייקרבוט עדיין יקרה למדי מצריכה השגחה שלכם בתחילת ההדפסה

עומר כביר 14:3809.03.15
חברת מייקרבוט נחשבת למובילת המהפכה הביתית של עולם מדפסות תלת ממד - ונראה ששום חברה לא עושה יותר ממנה על מנת להביא מדפסות אלו לשוק הצרכני. החברה, שעוררה עניין רב מאז הקמתה ב-2009, נרכשה ב-2013 על ידי ענקית הדפסת התלת-ממד סטרטסיס, ומאז רק ממשיכה במהלכיה להרחיב את חדירת מדפסות התלת-ממד לבית.

אבל האם המדפסות עצמן מצדיקות את ההייפ סביב החברה? לקחנו לבדיקה מקיפה את הרפליקייטור 2, הדגם הבסיסי ביותר משציעה מייקרבוט בישראל, באמצאות היבואנית והמשווקת המקומית Systematics.

 

עיצוב ומבנה: קופסה שחורה

 

למדפסת יש את העיצוב האייקוני של מדפסות מייקרבוט (והרבה מדפסות תלת ממד אחרות) - קופסה שחורה גדולה עם חלונים גדולים בשלושה מצדדיה. לדים צבעוניים שחבויים בחלק העליון מוסיפים מראה חללי מסוים בזמן עבודתה.

 

נעים להכיר: Makerbot Replicator 2 נעים להכיר: Makerbot Replicator 2 צילום: עומר כביר

 

העיצוב הרבה פחות ייחודי מזה של מדפסת Cube מבית Cubify, שסקרתי כאן לפני כשנה וחצי (מאז השיקה החברה דגם מתקדם יותר), אך לא מדובר בהכרח בחיסרון: בשעה שהעיצוב של ה-Cube מקנה לה מראה של צעצוע, הרפליקייטור של מייקרבוט משדרת רצינות ואמינות, ונראת הרבה יותר כמו כלי יצירה משמעותי.

 

הדבר מתבטא גם בתכונותיה השונות. למשטח ההדפסה רוחב של 285 מ"מ, עומק של 155 מ"מ עומק וגובה של 155. לא תוכלו להדפיס כאן מודלים ענקיים, אבל הוא בהחלט גדול מספיק כדי לענות על מרבית הצרכים של המשתמשים הביתי ומאפשר הדפסת מגוון רחב של חפצים.

 

התקנה והכנה

 

אין כאן יותר מדי עבודה; מניחים על משטח יציב ומחברים לחשמל. את משטח ההדפסה עצמו, שניתן להפריד מהמדפסת, מכסים במדבקה מיוחדת. אחרי הליך כיול קצר שמוסבר על גבי הצג של המדפסת היא כמעט מוכנה להדפסה, וכעת צריך רק לטעון את חומר הגלם.

 

משטח ההדפסה של המכשיר משטח ההדפסה של המכשיר צילום: עומר כביר

 

בעוד שבמדפסות של קיוביפיי ניתן להשתש רק בחומר גלם שנמכר על ידי החברה, ומגיע במחסניות מיוחדות עם קוד זיהוי, למייקרבוט אין מגבלה כזאת וניתן להשתמש בכל חומר גלם מתאים (המדפסות שבדקתי עושה שימוש ב-PLA), שמגיע בצורת גליל. החומר מולבש על זרוע בגב המדפסת ומוזן דרך צינור פלסטיק לתוך ראש ההדפסה בעודו פועל. כל שצריך לעשות הוא לדחוף את חוט הפלסטיק לתוך הראש ולהמתין כמה שניות עד שרואים אותו יוצא מהצד השני. זהו, עכשיו המדפסת מוכנה לעבודה.

 

ממשק: כמו מדפסת רגילה

 

הממשק מינימלי ופשוט: ארבעה חיצי כיוונים וכפתור בחירה במרכזם, לצד מסך פשוט ולא מרשים. האופציות מוגבלות רק לפעולות ההכרחיות ביותר, כמו הדפסה, החלפת חומר הדפסה, כיול, ועוד כמה הגדרות בסיסיות. כמו במדפסות אחרות, מרבית ההכנה להדפסה מתבצעת על גבי המחשב, באמצעות תוכנה חינמית שניתנת להורדה מהאתר של מייקרבוט.

 

ראש ההדפסה של הרפליקייטור 2 ראש ההדפסה של הרפליקייטור 2 צילום: עומר כביר

 

התוכנה לא מאפשרת יצירת מודלים מאפס (פעולה למשתמשים מתקדמים מאוד) ומיועדת להכנת מודלים קיימים להדפסה. אפשר למצוא אותם באתר thingiverse, שבבעלות מייקרבוט, להוריד ולפתוח עם התוכנה. כעת ניתן לבצע התאמות כמו גודל, כיוון הדפסה או מיקום על גבי משטח ההדפסה ולייצא לקובץ שהמדפסת מסוגלת לקרוא (בתהליך הייצוא גם תקבלו הערכה למשך ההדפסה). בגלל הגודל של משטח ההדפסה אפשר להדפיס כמה מודלים במקביל, ויש רק לטעון את קבצי המקור השונים ולסדר את המודלים על גבי המשטח לפני שמייצאים את הכתובת.

 

אתר Thingverse אתר Thingverse

 

הדפסה: פעולה שקטה יחסית

 

ההדפסה עצמה מתבצעת באחת משתי דרכים: ניתן לחבר את המחשב למדפסת עם כבל USB ולבחור את הקובץ המבוקש מהמחשב, אבל זו דורשת שהמחשב יהיה מחובר למדפסת לכל אורך ההדפסה, הליך שיכול להמשך שעות רבות. הדרך המועדפת היא להעביר את הקובץ מהמחשב לכרטיס SD, להכניס את הכרטיס לחריץ המתאים לבחור את הקובץ המבוקש ממנו.

 

ההדפסה עצמה מהירה יחסית למדפסת הקודמת שבדקתי ובעיקר שקטה (המדפסת של קיוביפיי הרעישה כמו מדחס). זו של מייקרבוט לא שקטה כמו שבלול, אבל הרבה פחות רועשת ומטרידה. ההדפסה עצמה מתנהלת ללא צורך בהשגחה מיוחדת, פרט לחמש הדקות הראשונות בהן יש להשגיח שהמודל שמודפס נדבק כיאות למשטח ההדפסה, בעיקר אם התבצע כיול של המדפסת או שהיא הועברה לפני ההדפסה.

 

מודלים לדוגמה מודלים לדוגמה צילום: עומר כביר

 

את התוצאה של אי-השגחה זו גיליתי על בשרי אחרי שהגדרתי מודל להדפסה ועזבתי את הבית לכמה שעות. כשחזרתי, במקום מודל מודפס מצאתי את ראש המדפסת עטוף בשכבה של פלסטיק מוצק, באופן שהופך אותו ללא שמיש לחלוטין. לטענת היבואן, השגחה בתחילת ההדפסה הייתה מאפשרת לזהות שהמודל לא נדבק, לעצור את ההדפסה וכך למנוע את הפגיעה בראש. תיקון תקלה שכזו אמנם מכוסה במסגרת האחריות של המדפסת, אבל פשוט יותר להשגיח ולהימנע מכאב הראש שכרוך בתיקונה.

  

לאחר סיום ההדפסה, צריך רק לאחוז במודל ולשחררו ממשטח ההדפסה. לרוב יהיה צורך להפעיל מעט כוח, ולעתים להיעזר בסכין - תמרון שדורש מיומנות רבה כדי שלא לקרוע את המדבקה שמוצמדת למשטח ההדפסה. המודלים שמנפקת המדפסת היו, לטעמי, באיכות מרשימה ביותר, גם כשעשיתי שימוש בהגדרות ההדפסה הרגילות (ניתן לבחור בין הדפסה באיכות נמוכה, רגילה או גבוהה). כמו בכל מדפסת, לאיכות עיצוב המודל יש השפעה מכריעה על התוצר הסופי, ולפעמים מודל מסוים שבחרנו התגלה כלא מוצלח. עם זאת, מודלים טובים ספקו בזכות המדפסת תוצאת טובות, בדמות קופסאות עם מכסי הזזה, מעמדים לסמארטפונים ושאר חפצים שימושיים ליומיום.

 

סיכום

 

מייקרבוט נחשבת לחברה המובילה בעולם במכירת מדפסות תלת ממד לשוק הביתי ולעסקים קטנים, ולא בכדי: המייקרבוט 2 היא בפירוש לא המדפסת המתקדמת והמשוכללת ביותר של החברה, אבל מתגלה כמוצר איכותי ואמין שיכול לשמש ליצירת מגוון חפצים שימושים לבית ולמשרד. תג המחיר אמנם לא נגיש במיוחד - 9,995 שקל למדפסת והחל מ-245 שקל לגליל של חומר הדפסה במשקל 900 גרם, אבל אם יש לכם מה לעשות אתה על בסיס קבוע ואתם לא מחפשים יותר מדי תכונות מתקדמות, היא תענה על הצרכים שלכם ואף מעבר לכך.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x