$
חדשות טכנולוגיה

ללא פרסום ועם מכירות בזק: שיאומי כבשה את סין

ארבע שנים בלבד לאחר הקמתה התברגה חברת האלקטרוניקה הסינית בצמרת יצרניות הסלולר המקומיות, וכל זאת עם אפס תקציב שיווק ובזכות עדת מעריצים. היעדים הבאים של שיאומי: כל שאר השווקים המתפתחים

הראל עילם 12:0713.08.14
עד לאחרונה, מעטים בלבד נחשפו לשם שיאומי (Xiaomi) - יצרנית אלקטרוניקה סינית שהוקמה רק לפני ארבע שנים. אבל בשבוע שעבר הצליחה שיאומי לכבוש מידי חברות ענק כגון סמסונג, אפל ו-LG את תואר יצרנית הסלולר הגדולה ביותר בסין - השוק הגדול, המבוקש והחשוב בתעשייה.

שיאומי עשתה זאת ללא שימוש בקמפיינים פרסומיים גדולים או טכנולוגיה פורצת דרך, אלא פשוט על ידי שיטת שיווק יעילה באופן יוצא דופן.

 

לפי חברות המחקר קנליס, קנטר וסטרטג'י אנליטיקס, במהלך השנה האחרונה שיאומי זינקה מתואר של חברה אלמונית וקטנה יחסית בשוק הסיני, שאפילו לא הצליחה להתברג ברשימת חמש היצרניות הגדולות במדינה, ליצרנית הגדולה ביותר. היא הגדילה את היקף המכירות שלה ב-330% והדיחה את LG מהמקום החמישי ברשימת היצרניות הגדולות בעולם. ברבעון האחרון היא מכרה יותר מ-15 מיליון סמארטפונים, כ-5% מהשוק העולמי.

 

מכשירי שיאומי כבשו את השוק המקומי מכשירי שיאומי כבשו את השוק המקומי

 

חבטה לסמסונג

 

שיאומי היא רק הפנים הפומביות ביותר במהפכה עצומה שמתחוללת בשוק הסלולר. לא מעט יצרניות חדשות מנצלות את ההזדמנות להיכנס לשוק עם מכשירים זולים במיוחד המיועדים לשווקים מתפתחים כמו רוסיה, אינדונזיה, אפריקה, דרום אמריקה ואף הודו, שם מכירות הסמארטפונים צפויות לשלש את עצמן השנה ולהגיע ל-80 מיליון מכשירים.

 

גם כאן סמסונג ספגה החודש חבטה משמעותית כאשר איבדה את הבכורה לטובת מיקרומקס, יצרנית מכשירים סינית המתמחה במכשירים זולים. שיאומי נמצאת בדרך לכבוש גם את הודו, באמצעות אותה טקטיקה שעבדה לה היטב בסין - מכירות בזק מקוונות. היא לא משווקת את מכשיריה בחנויות או דרך הספקיות ולא נעזרת בכלל בפרסום. היא אפילו לא מוטרדת במיוחד מחיזוק המותג שלה. בהודו, למשל, היא מוכרת את מכשיריה דרך המותג Mi (שם סדרת מכשירי הדגל שלה) ולא תחת שיאומי.

 

לא תמצאו את מוצריה באף קמפיין פרסומי, והחברה אף גאה להכריז שתקציב השיווק שלה עומד על אפס דולרים. הדרך היחידה לקנות את מוצרי שיאומי היא דרך האינטרנט, והדרך היחידה לדעת שהמכשירים נמכרים זה באמצעות הרשתות החברתיות.

 

הוגו ברה, שעבר מגוגל לשיאומי הוגו ברה, שעבר מגוגל לשיאומי

 

וכדאי לכם מאוד לעקוב אחרי הרשתות החברתיות אם אתם מעוניינים במכשירי שיאומי, כי החברה נוהגת למכור את כל המלאים שלה בתוך שעות ולפעמים דקות. ב"יום הרווקים", חג הקניות הסיני שהחל בנובמבר, החברה מכרה 380 אלף טלפונים חכמים בתוך פחות מדקה. כאשר השיקה את Mi3 בהודו, היא מכרה 15 אלף יחידות בתוך שתי שניות. גלי המכירות הללו הם תוצאה של עדת המעריצים הנרחבת שהחברה פיתחה סביבה, מה שגרם לחלק מהעיתונות המקומית לכנות את שיאומי "אפל הסינית".

 

מעריץ של סטיב ג'ובס

 

המיליארדר הצעיר ליי ג'ון, מייסד ומנכ"ל החברה, ידוע כמעריץ גדול של סטיב ג'ובס. בהרצאותיו, הוא מחקה את סגנון הדיבור וההצגה של ג'ובס ואף מתלבש כמוהו. מכירות הבזק יוצרות תחושה של בלעדיות ואקסקלוסיביות שאפל יצרה סביבה בעזרת דגש על איכות מוצרים ושירותיות, ומספר מבקרים אף האשימו את שיאומי בכך שהיא מעתיקה חלק מהעיצובים של אפל.

 

לי גם גייס לפני כשנה לשורות החברה את הוגו ברה, דובר אנדרואיד הכריזמטי שסחף אחריו לא מעט מעריצים. הכל כדי לפתח סביב החברה את קהילת המעריצים שהפכה לנכס החזק ביותר של אפל.

 

מכל הבחינות האפשריות, עם זאת, שתי החברות שונות לחלוטין. שיאומי היא חברה הרבה יותר עממית, עם מוצרים מוזלים בטווח רחב מאוד של קטגוריות ודגש על קוד פתוח ומערכת ההפעלה אנדרואיד. החברה מייצרת גם טלוויזיות חכמות, ממירים ונתבים, ולאחרונה הכריזה על צמידים חכמים במחיר של 13 דולר בלבד. רק בשבוע שעבר היא הכריזה על פאבלט מוזל חדש בשם RedMi, שאמור להיות קל מקודמו.

 

הצמיד החכם Mi Band הצמיד החכם Mi Band

 

האסטרטגיה של שיאומי, הנסמכת על מכירות בזק, גם מקשה על החברה להיכנס במהירות לשווקים חדשים. היא זקוקה לשותפים מקומיים וצריכה לדאוג בכל פעם למלאי משמעותי. כיום מוצריה נמכרים רק בסין, הודו, טייוואן וסינגפור. החברה מקווה לחדור בקרוב גם לשווקים מתפתחים נוספים כגון רוסיה, מקסיקו, ברזיל, תאילנד, מלזיה, אינדונזיה, טורקיה והפיליפינים. כדי לממן את ההתרחבות הזו, החברה גייסה לאחרונה הלוואה של מיליארד דולר לשלוש השנים הקרובות.

 

כך למשל, בהודו שיאומי חברה לאתר המכירות הפופולרי פליפקארט (Flipkart). זו אסטרטגיה שהוכיחה את עצמה - גם מוטורולה מוכרת במדינה את מוצריה רק דרך האתר. אבל כאשר שיאומי פתחה את ההרשמה מראש למכירת המכשיר בפליפקארט, היו יותר ממיליון נרשמים. לבסוף, רק 15 אלף הצליחו לרכוש אותו, והאתר קרס תחת העומס. מאז היו עוד שלושה גלים כאלה, האחרון שבהם אתמול, עם מכירות כוללות של 80 אלף מכשירים.

 

הדבר הוביל לביקורת קשה ונוקבת מצד לא מעט משתמשים בהודו. סידהרטה שרמה, עיתונאי, סופר ואנליסט מוכר בתחום הטכנולוגיה, צייץ בטוויטר כי שיאומי מתייחסת ללקוחות שלה כמו אל כלבים שרבים על שאריות, והציע לחברה לא לעמוד בהייפ, כי אם בדרישות.

 

"אין ספק שיש להם בעיה, אם כי זה נראה יותר כמו בעיה של אספקה", כך לפי האנליסט ההודי סמיר סינג שאמר את הדברים ל"אינדיאן טיימס". "הביקוש העולמי גבוה משמעותית מההיצע. זה יכול לגרום ללקוחות לעבור למתחרות". האנליסט טארון פאתאק הסכים איתו. בראיון לתקשורת הטכנולוגית הוא אמר כי "לקוחות לא ימתינו, כשישנם מוצרים אחרים בשוק שהם גם תחרותיים מבחינת המחיר". עם זאת, פאתאק סבור כי שיאומי יכולה לעזור לפתח את שוק המכירות המקוונות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x