$
הייטק והון סיכון

אישור עסקת גוגל־Waze בישראל ובארה"ב אינו ודאי

ארגון הגנת הצרכנים האמריקאי, שפנה לגוף האחראי להגבלים עסקיים בארה"ב כדי שיבחן את העסקה, נלחם בגוגל כבר שנים ורשם לא מעט הצלחות במאבקיו

רן אברמסון 08:2222.07.13
רשות ההגבלים העסקיים בישראל מחכה בימים אלה להחלטת נציבות הסחר הפדרלית, המחזיקה בתיק ההגבלים העסקיים בארה"ב, בשאלה אם יש בסיס למנוע את עסקת המכירה של אפליקציית הניווז הישראלית ווייז (Waze) לענקית האינטרנט גוגל.

הנציבות חוקרת את גוגל, לאחר שגופים שונים בארה"ב, שהבולט בהם הוא ארגון הגנת הצרכנים קונסיומר ווטץ'־דוג גרופ (Consumer Watchdog Group), קראו לכך מחשש שגוגל תהפוך למונופול בשוק המפות לתוכנות ניווט סלולריות.

לווייז ולגוגל יש סיבה לדאגה. קונסיומר ווטץ'־דוג גרופ, בראשות הארווי רוזנפילד, הוא אחד מארגוני הגנת הצרכנים הנחושים והפעילים ביותר בארה"ב וגם רשם מספר הצלחות לא מבוטל במאבקיו במגוון תחומים - מענף ביטוחי הרכב, שבו חייב חברות הפועלות בקליפורניה לגבות פרמיות לביטוח מרוכשי פוליסות על בסיס רישום עבירות התנועה שלהם, ועד ענף הבריאות, שבו ניצח הארגון את חברות הביטוח הרפואי לאחר שהתברר כי הן מעודדות שחרור מוקדם של נשים לאחר לידה מבתי חולים כדי לחסוך כסף.

 

הארווי רוזנפילד, ראש קונסיומר ווטץ'־דוג. מספר הצלחות לא מבוטל הארווי רוזנפילד, ראש קונסיומר ווטץ'־דוג. מספר הצלחות לא מבוטל צילום: בלומברג

 

הפנייה שהארגון הגיש לממונה על ההגבלים העסקיים בוושינגטון באשר לעסקת ווייז־גוגל אינה הפעם הראשונה שבה הוא עוקב מקרוב אחר התנהלותה של ענקית האינטרנט. למעשה, גוגל היא אחת ממושאי הביקורת הקבועים של הארגון מאז זיהה אותה ככוח מוביל בעולם הטכנולוגיה.

 

החזית העיקרית שקונסיומר ווטץ'־דוג פועל בה מול גוגל היא פרטיות גולשי האינטרנט. ב־2008 יצאה לדרך יוזמה של הארגון בשם Inside Google, ששמה לה למטרה להעלות בקרב אזרחים את המודעות לשמירה על הפרטיות ברשת ולהגביל את איסוף המידע עליהם.

 

במקביל לפעילות ההסברה, מנהל קונסיומר ווטץ'־דוג מאבק עיקש מול גוגל גם בשיגור מכתבים לדירקטוריון החברה ופניות לגופים רגולטוריים ולבתי משפט.

 

המאבק של הארגון מול גוגל מתנהל בסגנון של מלחמת התשה ונראה שאין לו מטרת־על קונקרטית, אלא שורה ארוכה של מטרות קטנות המתכנסות יחדיו כדי להגשים את האידיאל של שמירת הזכות לפרטיות האזרחים בעידן הדיגיטלי. כך למשל, הארגון מפקח באדיקות על האופן שבו גוגל מנצלת את הדפדפן שלה Chrome כדי לאסוף מידע על הגולשים. הפעילות של הארגון הביאה את גוגל להתקין בשנה שעברה בדפדפן אפשרות של "נא לא לעקוב" (Do Not Track).

בטל שלח
    לכל התגובות
    x