$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

האינטרנט היתה דווקא בסדר. ואז הסיינטולוגים הגיעו

כיצד השפיעה הכת התמוהה על הרשת ואיך תרמה להקמת אנונימוס, לשכת הפרסום האינטראקטיבי בארה"ב תוקפת את מוזילה על שהעזה לשמור על פרטיות משתמשי פיירפוקס וביטוח לבלוגרים מפני תביעות דיבה

יוסי גורביץ 12:2917.07.13

 יש מאוסות ממנה, אין מאוסות כמוה

 

הכת הסיינטולוגית, שנולדה ממוחו הקודח של הנוכל ואיש תורות הסתרים ל. רון האברד, היא כנראה ההונאה הדתית עם ההיסטוריה הבעייתית ביותר מאז שג'וזף סמית' העמיד פנים שמלאך דיבר אליו וייסד את הכנסיה המורמונית. אתאיסטים ציניים במיוחד יאמרו שההיסטוריה שלהן בעייתית משום שהיא מתועדת.

 

שורה של מדינות ברחבי העולם ראו בסיינטולוגיה לא דת, כפי שהיא מתעקשת שהיא, אלא מזימת הונאה. מצבה החמור ביותר של הכת הוא בגרמניה, שם היא על סף הוצאה אל מחוץ לחוק, וכמה בתי משפט רואים בה עסק, לא כנסיה. בצרפת, הורשעה הכת בהונאה מאורגנת.

 

הבעיה של הסיינטולוגיה עם הרשת היא שמדובר כנראה בכת היחידה בעולם שלא רוצה להפיץ את התורה שלה בחינם. למי שלא מכיר, נספר שהסוד הגדול של הסיינטולוגיה הוא ששליט יקום מרושע בשם זנו (Xenu, חפשו את זה) השמיד מיליוני נשמות על ידי השלכתן להרי געש בכדור הארץ; הנשמות המשוטטות הללו הן המקור לכל צרה אנושית - והסיינטולוגים יודעים בדיוק איך לפתור את זה. אחרי שתשלמו לה הרבה מאוד כסף.

 

 

ככזו, יש לה בעיה מסיבית עם הרשת: קודם כל, משום שהפצת הספרים שלה ברשת מונעת ממנה את היכולת למכור אותם בסכומים מופרכים; ושנית, משום שאנשים שנחשפים לתכנים הסודיים שלה בשלבים מוקדמים, כפי שעשינו בפסקה הקודמת, נרתעים ובצדק. ההיסטוריה של הסיינטולוגיה ברשת היא היסטוריה של צנזורה ונסיונות לצנזורה, כמו גם תביעות בלתי פוסקות על הפרת זכויות יוצרים בשל פרסום כתבים שלה. הכת עושה שימוש תכוף ב-DMCA, חוק זכויות היוצרים השנוא של ארה"ב, כדי להסיר עמודים מהרשת, והיא לוחצת על גוגל להסיר תוצאות חיפוש בלתי מחמיאות.

 

לפני כשמונה שנים כתבתי על הסיינטולוגיה, אחרי ראיון עם "קצין תפקידים מיוחדים" של הארגון. הבוסית הזועמת שלו דרשה פגישה עם העורך. לפגישה היא הגיעה עם הכתבה שלי, כשחלקים ניכרים ממנה גזורים, כי לחניך שלה אסור היה להיחשף למידע שכתבתי.

 

לעבדכם הנאמן יש דגים גדולים יותר לטגן מאשר הונאה בשנקל, שבדרכה שלה מצדיקה את פרס דארווין (אולי אנחנו צריכים פרס הבארד לטמבלים שנופלים למזימות מטופשות במיוחד) אבל היא שינתה את הרשת, ולא בהכרח לטובה. מעבר לצנזורה הבלתי פוסקת על אתרים שפוגעים במה שהיא מעמידה פנים שהוא שמה הטוב, היא היתה הגורם המקורי להקמת אנונימוס. כן, הארגון של האנשים עם המסיכה הוקם במקור כדי שאפשר יהיה למחות כנגד המקריפים של הבארד מבלי שהם יזהו אותך, כי לארגון יש היסטוריה של נקמה במי שפוגעים בו, במיוחד אם אלה עובדים לשעבר של הארגון. האברד עצמו יצר את דוקטרינת "הפגיעה המותרת" שממריצה סיינטולוגים להתנכל לסיינטולוגים לשעבר או סתם מתנגדים.

 

השחקן טום קרוז, ממפורסמי הסיינטולוגים השחקן טום קרוז, ממפורסמי הסיינטולוגים צילום: איי פי אי

 

אם פעם הכנסיה התנגדה לכך שאנשיה יגלשו ברשת, כי זה היה חושף אותם למידע בעייתי, היום היא מאשרת גלישה כזו - בתנאי שהמאמין מגביל את עצמו לשורה של אתרים שהיא קובעת. זה לא מפריע לה לפרסם בגוגל ולהקים ערוץ יוטיוב, כדי למשוך אליה עוד פראיירים ולנקות אותם מכספם. זה לא כל כך עובד: על פי דיווחים שלא אושרו, מספר המאמינים נמצא בירידה קבועה, ומאמינים לשעבר יכולים היום לחשוף את הארגון בקלות הרבה יותר באמצעות בלוגים והמדיה החברתית, כלי שנגדו הכת עוד לא מצאה תשובה טובה ושחוקי זכויות היוצרים לא ממש מסייעים כנגדו.

 

ארגוני הפרסום נגד מוזילה

 

מוזילה היא אחד הארגונים שוחרי הטוב שבעולמינו, שמייצרת ומקדמת את הדפדפן החינמי פיירפוקס ועושה את זה מתוך תפיסה של חופש ואחריות. אחד הסטנדרטים שהיא מקדמת בעקשנות הוא זה של Do not track: האיסור של אתרים לעקוב אחרי המשתמש אם הוא לא רוצה בכך. כחלק מהרעיון הזה, היא עובדת על בלימה של קבצי קוקיז מאתרים שלא אושרו בידי המשתמש.

 

נשמע לגיטימי, לא? שלא יתקינו לבן אדם תוכנת מעקב על הדפדפן אם הוא לא הסכים לכך? לא לחברות הפרסום. אחד רנדל רוטנברג, מנכ"ל לשכת הפרסום האינטראקטיבי (IAB, קבוצת לחץ של התעשיה) פרסם מניפסט נרגש ומבולבל משהו נגד מוזילה.

 

שובר את חוקי המשחק, לטובתנו. פיירפוקס שובר את חוקי המשחק, לטובתנו. פיירפוקס

 

הטענה שלו היא שהארגון מסתובב עם טיפוסים שליליים שמתנגדים לפרסום, אותם רותנברג מגדיר כ"רדיקלים" וכ"קיצוניים נגד עסקים" מוזילה כולה, מייבב רוטנברג, סובלת מ"מערכת ערכים אנטי-עסקית".

 

המאבק נגד קוקיז נראה לרוטנברג מפלצתי: הוא ימחוק, לטענתו, מיליוני דולרים בפרסום, מה שיכול להוביל לפיטורים מסיביים בענף. ובכן, לא כל פיטורים הם דבר שלילי. פיטוריהם של מי שעוסקים בייצור דברים מזיקים - מפרסומות ועד ברעלים בלתי מפוקחים ונשק - הם דווקא דבר חיובי. כל מטרתן של פרסומות היא למכור לנו דברים שאנחנו לא באמת צריכים; אילו היינו זקוקים להם, לא היה צורך בפרסומות. אנשים וארגונים נמדדים, בין השאר, באויבים שהם רוכשים; מוזילה עשתה בחירה טובה.  

 

הניתוק מהעולם של אפל

 

אפל מעדיפה לייצר את גרוטאותיה בסין ולא בארה"ב, משום שבמולדתה קיימים חוקי עבודה ואיגודים שלא ירשו לה לנצל עובדים והיא תרוויח פחות על כל גרוטאה שתמכור. לאפל יש עוד בעיית פטריוטיות: העובדה שהתחום האמיתי שבו בולטת הגאונות שלה הוא העלמת מס זכתה לאחרונה להמון תשומת לב תקשורתית בארה"ב.

 

אז החברה הוציאה פרסומת, שבה היא מדגישה את העובדה שאם היא לא מייצרת את הגרוטאות שלה במולדתה, ולא משלמת מס כיאות, לפחות היא מעצבת אותן שם. המודעה משמשת ככלי נהדר להסברת הרבה ממה שפגום בעולם שלנו.

 

 

אנחנו רואים, בהתחלה, צעירה רוקדת ברכבת התחתית, מטמיעה את עצמה במוזיקה שמגיעה מהאוזניות הלבנה שלה ומתעלמת מסביבתה. אחר כך אנחנו רואים ילדים בכיתה, רכונים על אויפד, ומסתכלים עליו ולא על המורה שלהם. אב וילד רכונים גם הם על איזושהי גרוטאה, שהאור מהמסך שלה מספיק להאיר את פניו של הילד. זוג מתנשק בגשם, כשהאשה מצלמת מיד את הסצנה בסלולרי שלה והשניים פונים זה לזה כדי להתבונן בו.

 

החברה האנושית אליבא דאפל היא חברה שעברה אטומיזציה כמעט סופנית. איש איש וגרוטאתו. היחסים האנושיים הם כאלה שמתווכים באמצעות מסך. אפילו הרגעים האינטימיים ביותר מפסיקים להיות כאלה, והופכים למשהו פומבי.

 

ההתנהגות הזו היתה קיימת, כנראה, גם בלי מעצמת התפוחים, אבל אפל מדרבנת אותה ומתגאה בה. מה שחשוב באמת, אומרת אפל בתחילת הפרסומת שלה, הוא המוצר. זה נכון, מבחינתה, ומוצדק: היא מוכרת גרוטאות. מזה היא מתקיימת. השאלה היא אם אנחנו רוצים לחיות בעתיד שעוצב על ידי אנשי השיווק של חברות הטכנולוגיה.  

 

הגיע הזמן באמת

 

אחת המגרעות הקשות של חיי הבלוגר, בהשוואה לחיי העיתונאי הממוסד, היא שאין לו גב. כל שמנדריק עם עוכר דין וטיפה כסף יכול לחסל אותו, כי לו אין את הכסף.

 

בימים אלה מגיעה לסיומה תביעת דיבה שהגישה תנועת הימין "אם תרצו" כנגד מספר גולשי פייסבוק שהפעילו קבוצה בשם "אם תרצו - תנועה פאשיסטית". בתביעת SLAPP (תביעת דיבה חסרת בסיס שמטרתה השתקה) קלאסית, "אם תרצו" דרשה 2.6 מיליון שקל. בעבר, איימה התנועה בתביעה על ויקיפדיה העברית אם זו תעז לכתוב שהיא תנועת ימין; ויקיפדיה נרתעה. במקרה הזה, עם זאת, הגולשים הישראלים נרתמו למטרה ותרמו מספיק כסף כדי שהנתבעים יוכלו להגן על עצמם, ולהגן על עצמם היטב. יו"ר התנועה, רונן שובל, נאלץ אפילו להודות בבית משפט שהוא שיסה חוקרים פרטיים בארגוני זכויות אדם.

 

יש ביטוח? אפשר לכתוב בבלוג בלי לפחד יש ביטוח? אפשר לכתוב בבלוג בלי לפחד צילום: shutterstock

 

היכולת לכתוב את הדברים האלה היא בנשמת חופש הביטוי. עכשיו מציעה חברת ביטוח אמריקאית פתרון, שמשונה שלא חשבו עליו קודם לכן: היא תבטח בלוגרים כנגד תביעות לשון הרע ותביעות הפרת זכויות יוצרים. הביטוח יאפשר לבלוגרים לכתוב בהרבה פחות חשש, ובין השאר יאפשר להם להשאיר את התוכן שלהם באוויר גם אם יוגשו תביעות נגדם. כך צריך. הגיע הזמן.  

 

קצרצרים

 

1. פסססט, נשמה תועה, רוצה לצאת מכור המצרף בהקדם? יש פתרון! האפיפיור החדש והעד כה מרשים פרנסיסקוס הראשון יעניק אינדולגנציה, קרי מחילה אפיפיורית, לכל מי שיעקוב אחריו בטוויטר. המחילה הנ"ל צפויה לקצר את תקופת שהותה של הנשמה שהרגע יצאה מהגיהנום ורוצה להגיע לגן העדן בכור המצרף (פרגטוריום, בלעז) שנמצא בדרך. בהתחשב בתנאים שמציבות הדתות הממוסדות האחרות – אמנון יצחק הציע לאחרונה כניסה לגן העדן ב-4,000 שקל, בפריסה לעשרה תשלומים, ודת מזרח תיכונית אחרת מציעה 72 בתולות (או 72 צימוקים, טל"ח) אבל דורשת התאבדות ורצח - זה חתיכת מבצע. תגובתו של מ. לותר, מתנגד תקיף למבצעים כאלה, טרם התקבלה.

 

דיל יותר זול משל אמנון יצחק. האפיפיור פרנציסקוס דיל יותר זול משל אמנון יצחק. האפיפיור פרנציסקוס צילום: אם סי טי

 

2. ובשימוש חדשני אחר במדיה ציוצית, רשויות הדיקטטורה הגדולה בעולם, זו של המפלגה הקומוניסטית של סין, מציעה לאסירים שלה הצעה שאי אפשר לסרב לה: לקצר את תקופת המאסר שלהם, אם הם יסכימו בתמורה לכתוב ציוצים שתומכים במשטר במקבילה הסינית של טוויטר, ווייבו. זה סוג של סטיה שמתרחש רק בדיקטטורות שכאלה, תמרוץ אסירים לכתוב בעד המשטר שכלא אותם שלא בצדק. 

 

3. מישהי ערכה נסיעה בליפט, השירות שמאפשר לכל יאפי להפוך את המכונית שלו למונית ולמצוא לו נוסעים (ומרתיח את נהגי המוניות בארה"ב). בסוף הנסיעה ביקש הנהג את מספר הטלפון שלה. היא חשה לא בנוח והסכימה. כאן הפך הסיפור לסיוט עבורה: הגברת זכתה לאלפי הודעות וטלפונים, הבחור עקב אחריה וטען שהוא חולה בסרטן וזקוק לאהבתה ומה לא. על פי דיווחים, ליפט קיבלה עוד דיווחים רבים כאלה - וחסמה את תצוגת מספרי הטלפון של הנוסעים. זאת, כדי שלא להפוך לחביבת המטורפים הבודדים.  

 

4. זוכרים את הימים בהם היו מספרים לנו שמחשבי אפל לא סובלים מווירוסים ונוזקות? האגדה הזו עפה מהחלון מזמן. נוזקה חדשה למק מודיעה חגיגית למשתמש שהמחשב שלו מושבת עד שישלם למפעיליה 300 דולר, ולא היא תדווח עליו ל-FBI כצרכן פורנו אסור. כמובן, עצם התשלום לא אומר בשום צורה שהמחשב שלך יחזור לפעולה, הוא רק מסמן אותך כטמבל שאפשר לנסות עליו מזימות אחרות. בלינק זה תוכלו למצוא מדריך מועיל להסרת הנוזקה, במידה ונדבקתם בה.  

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x