$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

הכירו את Shodan, מנוע החיפוש מהסיוטים שלכם

חשבתם שגוגל היא "האח הגדול"? מנוע חיפוש חדש שמזהה מצלמות מקוונות מציג יכולות מעקב מטרידות בהרבה, אזרחי לטביה מגישים הצעות חוק דרך אתר ממשלתי, הכנסיה האנגליקנית עוברת לטאבלטים

יוסי גורביץ 14:5310.04.13
מה שגוגל לא מראה

 

עבדכם הנאמן הפעיל לאחרונה משחק מחשב שמתרחש בתקופת המלחמה הקרה. הוא נכתב ב-2003 או 2004, ולא הרצתי אותו בערך עשור. הוא עבר מצוין, להוציא בעיה אחת: קצת קשה להתגבר על הפער הטכנולוגי. לגיימרים אין בעיה להיכנס לעורו של קצין ק.ג.ב. אלכוהוליסט, אבל הרבה יותר קשה להם לחשוב על עולם שבו אין סמארטפונים, או סלולרים בכלל - והטכנולוגיה החסרה ביותר היתה מנועי חיפוש. העובדה שמידע לא זמין בשניות ויש צורך לחפור שעות בארכיונים כפי שדורש המשחק, היא כמעט בלתי נתפסת.

 

מהבחינה הזו, גוגל כבר חדרה מתחת לעורנו; היא טבעית כמו מחשבה. צריך עובדה? יותר ויותר אנשים מגיעים למסקנה שאם היא לא זמינה בגוגל, היא לא זמינה כלל. אבל יש עולם שגוגל כלל לא חודרת אליו, לפחות לא בינתיים (אל תזלזלו ביכולת של התמנון העליז להשתלט על עסקים מוצלחים שמישהו אחר פיתח).

 

להתחבר למצלמות בכל העולם - שמפעיליהן לא בהכרח יודעים שהן מקוונות להתחבר למצלמות בכל העולם - שמפעיליהן לא בהכרח יודעים שהן מקוונות צילום: אי פי אי

 

CNN חשפה שלשום (ב') את קיומו של מנוע חיפוש בשם שודאן (Shodan), אותו הכתירה כ"מנוע החיפוש המפחיד ביותר ברשת." מה ששודאן עושה למחייתו הוא למצוא את כל המכשירים שמחוברים לרשת שאינם מחשבים, ולתאר מה הם עושים או רואים. רוצה לראות מה רואה מצלמת אבטחה ספציפית? ובכן, אם היא מחוברת לרשת, שודאן עשוי לעזור.

 

חוקרים כבר השתמשו בשודאן כדי למצוא מערכות שליטה של פארק מים, תחנת דלק, מקרר יין של מלון ואפילו קרמטוריום (!). מה שיפה, או מפחיד, בשודאן הוא שאם אתה מגיע למכשיר כזה, בדרך כלל אתה מגלה שאין עליו שום אבטחה. במקרה שיש אבטחה, סביר מאד שאף אחד לא טרח לשנות את סיסמת ברירת המחדל. חלק ניכר מהמכשירים האלה כלל לא היו אמורים להיות מחוברים לרשת, אבל חוברו בכל זאת.

 

מהאזרח למחוקק, ישירות

 

ברפובליקה מסוימת במזרח הים התיכון יש בדרן פופולרי שהפך ברבות הימים לשר אוצר. הלז משתמש בפייסבוק כדי לעקוף את מנגנוני הביקורת המקובלים כדי לבצע מה שהוא מגדיר כתקשורת ישירה עם הציבור. הרעיון דווקא נחמד, אלא שהתקשורת היא חד צדדית בעיקרה. אתמול, למשל, האשים הבדרן את הנהגת הסטודנטים של ארצו בכך שהיא קושרת נגדו ומציפה את המדיה בדיווחים שלא היו ולא נבראו על כך שמשרד האוצר מתכנן להעלות את שכר הלימוד. מאוחר יותר נחשפה העובדה שבכיר באוצר נפגש גם נפגש עם הנהגת הסטודנטים. ואכן הודיע על כוונה להעלות את שכר הלימוד. השר פשוט לא היה מודע לכך – לא ברור באשמת מי. ניתן היה לצפות שהוא ימהר להתנצל בפני הסטודנטים על כל העניין, באמצעות פייסבוק למשל. נכון לעת כתיבת שורות אלה, זה טרם קרה.

 

דמוקרטיה דיגיטלית. ריגה, בירת לטביה דמוקרטיה דיגיטלית. ריגה, בירת לטביה צילום: בלומברג

 

בלטביה, אחת הארצות הקטנות שלחופי הים הבלטי, נוקטים גישה אחרת לתקשורת בין האזרחים והפרלמנט. המדינות הבלטיות מובילות, מאז שחרורן מהעריצות הרוסית, נס דיגיטלי. אסטוניה למשל, עברה כבר להצבעה דיגיטלית בבחירות. למרבה הצער, הן עוד לא הצליחו למצוא את היחצ"ן שיקרא להן "אומת סטארט-אפ", אבל הן בהחלט עושות את העבודה.

 

ב-2011 נקבע בלטביה חוק שמאפשר לכל אזרח מעל גיל 16 להגיש הצעות חוק דרך אתר ייעודי בשם מאנהבאלס; אלו מהן שמקבלות את תמיכתם של יותר מ-10,000 אזרחים הופכות אוטומטית להצעות שמונחות על שולחנו של הפרלמנט. לשם זיהוי, הלטבים משתמשים בקוד שמשמש אותם לבנקאות מקוונת.

 

השיטה החדשה הכרחית ללטביה, משום שהיא אחת המדינות בעלות המעורבות הפוליטית הנמוכות ביותר באיחוד האירופי. התושבים הביעו חשדנות כלפי המערכת הפוליטית שלהם, משום שהיא נשלטת על ידי קבוצה של טייקונים, שעשו את הונם ממכירת הרכוש הציבורי בפרוטות למקורבים - הליך שמוכר בשם הקוד "הפרטה". חלק ניכר מהתושבים מקבלים את ההנחה שהנשיא האחרון שלהם נבחר בעקבות פגישה חשאית בין הטייקונים, שנערכה באיזה גן חיות.

 

מאנהבאלס מאפשר לתושבים להחזיר קצת אמון ביכולת שלהם להשפיע על חייהם, משום שלכל הצעת חוק - החל מהורדת המע"מ ועד דרישה שכל עובדי המדינה יעסקו ביוגה - יש סיכוי לעלות להצבעה בפרלמנט, אם מספיק אזרחים יתמכו בה. כ-600,000 אזרחים, כרבע מאוכלוסיית המדינה, כבר ביקרו באתר. כ-500 הצעות כבר עלו לאתר, ושבע מהן גייסו את עשרת אלפי החתימות הנדרשות.

 

עוד קריירה קורסת בלהבות

 

פאריס בראון נחשבה, עד לאחרונה, לצעירה מבטיחה במיוחד בבריטניה: בת ה-17 הפכה לנציבה הראשונה לענייני שיטור ופשיעת נוער - ואף זכתה לביקורות משבחות ממשטרת מחוז קנט בו מתגוררת. אתמול (ג') היא נאלצה להתפטר.

 

הסיבה: היא עצמה הפכה למוקד לחקירה משטרתית. העילה: בין גיל 14 ל-16, כתבה בראון שורה של ציוצים שנחשבים לגזעניים ופוגעניים כלפי הומוסקסואלים. בבריטניה יש חוק נגד גזענות, אותו לוקחים מאוד ברצינות. זאת, בניגוד לחוק הישראלי, שמאפשר לך לחמוק מעונש אם תצהיר שהאמירה שלך (נניח, שצריך "להרוג ילדי גוים") נאמרה על רקע דתי ולא גזעני.

 

עצם המינוי של נציבה לענייני שיטור ופשיעת נוער שהיא נערה בעצמה ממש לא מצא חן בעיני חוגים שמרניים בבריטניה. השופר שלהם, הדיילי מייל, טרח לנבור בחשבון הטוויטר של בראון ומצא שם שהיא התפארה בשימוש בסמים, בשתיה ובכך שיש לה חיי מין. לרוע מזלה של בראון, היא גם כתבה כמה הערות גזעניות והומופוביות. שני חברי פרלמנט שמרנים מיהרו לדרוש את התפטרותה. מישהו אחר מיהר להגיש תלונה למשטרה. מכאן הפך תפקודה של בראון לבלתי אפשרי.

 

ציוץ הפיל את הצעירה המבטיחה. טוויטר ציוץ הפיל את הצעירה המבטיחה. טוויטר צילום: בלומברג

 

בראון עצמה אמרה כי היא לא גזענית, איננה הומופובית והוסיפה: "נפלתי למלכודת של התנהגות שחצנית באתרי מדיה חברתית. אני מקווה שהמקרה ישמש כחוויה חינוכית לצעירים רבים אחרים". היא אמרה עוד כי היא מתפטרת מתפקידה לטובת כל המעורבים, במיוחד הצעירים במחוז קנט. קשה שלא להגיע למסקנה שבראון התגלתה בפרשיה הזו כהרבה יותר בוגרת מהרודפים שלה.

 

הכנסיה האנגליקנית מאמינה באנדרואיד

 

לכנסיה האנגליקנית יש בעיה רצינית: רוב האנגלים כבר לא אנגליקנים. עיקר מאמיניה של הכנסיה הם בעולם השלישי, רבים מהם באפריקה, מה שמעורר ויכוחים סוערים במיוחד בין שמרנים וליברלים בכנסיה. המאמינים האנגלים, אלה מהם שנשארו, נוטים להיות קשישים.

 

כנסיה אנגליקנית ראשונה חילקה לאחרונה למאמינים טאבלטי אנדרואיד במקום ספר ההמנונים הרגיל והיא עורכת שימוש בהם במהלך הטקסים. הסיבה לכך פשוטה: בניגוד לספרים מודפסים, ששומרים באופן מתסכל על גודל גופן קבוע, קל מאוד להגדיל את הטקסט על הטאבלט.

 

טאבלט אנדרואיד מתוצרת אסוס טאבלט אנדרואיד מתוצרת אסוס צילום: ניצן סדן

 

ספרי תפילה אנגליקניים, למרות שיש הסכמה כללית שהם מכילים כמה מהטקסטים היותר מופלאים באנגלית, ידועים לשמצה בשל הגופן הזעיר שלהם. בעבר נהגו ללמוד את ההמנונים בעל פה. כיום, עם ירידת מספר הצעירים שמגיעים לכנסיה, זה כבר לא כל כך קורה.

 

קצרצרים

 

1. פייסבוק מתחילה לבחון כפתור חדש, שבמסגרתו אתה תאמר לה מה בדיוק אתה עושה ואיך אתה מרגיש. אחרי שתאמר לה, היא תתאים לך אמוטיקון. למרבה הצער, נראה שהתחושה "שנאה יוקדת למארק צוקרברג ולמפלצת שבנה" איננה חלק מהתפריט. חבל, כי האמוטיקון של זה היה צריך להיות ממש מגניב. כמובן, המטרה של כל איסוף המידע הנוסף הזה היא הגברת היכולת של פייסבוק להתאים לך פרסומות. אם אתה עצוב, היא תנסה למכור לך נוגדי דיכאון.

איך נראה סמיילי שאומר "צוקרברג, ,תפסיק לשנות את הממשק של פייסבוק"? איך נראה סמיילי שאומר "צוקרברג, ,תפסיק לשנות את הממשק של פייסבוק"? צילום: איי פי

 

2. עוד יום, עוד צנזורה באפסטור של אפל: את חוברת הקומיקס למבוגרים Saga #12 אי אפשר יהיה לקרוא על האויפד או האויפון, כי אפל מסרבת למכור אותה. הסיבה? היא מכילה שני איורים שמתארים מין הומוסקסואלי. בעבר, מכרה אפל חוברות מהסדרה, גם כאלה שהכילו מין הטרוסקסואלי - וכאלה שתיארו אלימות מחרידה; איתה אף פעם לא היתה לאפל בעיה מיוחדת. ספרו לי שוב עד כמה זה משנה שמנהל החברה שלך הוא אחד הגאים המפורסמים בארה"ב.

 

3. לראשונה, קשרו חוקרים בין התרסקות של כלי טיס ובין שליחת הודעות טקסט. מדובר במסוק רפואי שהתרסק באוגוסט 2011, כשעליו טייס, פציינט ושתי אחיות; אף אחד מהם לא שרד. המסוק התרסק משום שהדלק שלו אזל. החוקרים של חבר הבטיחות בתעבורה בארה"ב מצאו כי קודם לטיסה, שלח הטייס 240 הודעות טקסט, בכללן כמה הודעות בזמן שאמור היה להכין את המסוק להמראה. ההנחה היא שבשל כל ההודעות האלה, הוא לא טרח לבדוק כמה דברים חיוניים כמו למשל, כמה דלק יש לו. במהלך הטיסה דיווח הטייס שיש לו 45 דקות של דלק; כפי שהוא גילה זמן קצר לאחר מכן, היו לו רק 30.

 

4. מכירים את המצב שבו הפרופסור שלכם נותן לכם מטלת קריאה, אבל אתם לא באמת קוראים את הטקסט ומקווים לטוב? כמובן שאתם מכירים. ספרים דיגיטליים עשויים לשנות את התופעה הזו, משום שתוכנה חדשה עוקבת כעת אחרי השימוש של הסטודנטים בספרים שלהם. היא מספקת מידע מועיל וחודרני נוסף, כגון הזמן שבו השתמשת בספר. אם פתחת אותו רק ערב הבחינה, המרצה שלך יידע מזה ויוכל להתחשב בכך בשיקולי הציונים שלו. 

 

5. הנשיא לשעבר ביל קלינטון התפרסם, בין השאר, בכך שהיה הנשיא הראשון שהשתמש במייל. שנים לאחר מכן, הודה קלינטון שהוא שלח רק מייל אחד, והעוזרים שלו הם אלה שכתבו אותו. ובכן, קלינטון נדחף שוב אל העולם המקוון: סטיבן קולבר שכנע אותו לפתוח חשבון טוויטר, אחרי שקלינטון התוודה על כך שהוא חושש שאם יפתח חשבון לא יהיו לו עוקבים. קולבר אפילו שמר עבור קלינטון את שם החשבון האידיאלי: @prezbillyjeff. מישהו כבר שם יד על @presidentclinton, כמסתבר.

 

להרשמה לניוזלטר דו"ח טכנולוגי (תיבה שישית)

בטל שלח
    לכל התגובות
    x