$
מכשירים ומדריכים

פורצי הדרך: בקרוב, רובוטים אוטונומיים תוצרת ישראל

אוניברסיטת בן גוריון הכריזה על הקמת מכון חדש ומוביל בעולם לחקר רובוטיקה. המכון כבר מוביל פרויקט לפיתוח רובוט שיוכל להציל בני אדם משטחים מוכי אסון בשיתוף פעולה עם DARPA

עומר כביר 15:5016.12.12

אוניברסיטת בן גוריון בנגב תקים מרכז חדש לחקר ופיתוח רובוטיקה, הודות להשקעה בסך 6.2 מיליון דולר מקרן הלמסלי. את המרכז יובילו פרופ' יעל אידן ודיקן מרכז המו"פ של האוניברסיטה, דן בלומברג, והוא צפוי לשמש כמוקד מחקר לפיתוח רובוטים אוטונומיים במגוון תחומים.

 

המרכז גם יכלול בתוכו את הפרויקט החדש של פרופסור הוגו גוטרמן מהמחלקה לרובוטיקה אוטונומית. הצוות של גוטרמן מפתח כעת רובוט אוטונומי וצבאי המיועד להצלת אנשים באזורים שעברו אסון טבע. הפרויקט הוא בשיתוף פעולה עם סוכנות DARPA של משרד ההגנה האמריקאי. הצוות הישראלי עוסק בפיתוח האלגוריתמיקה של הרובוט בלבד, ולא את הרובוט עצמו.

 

"יש באוניברסיטה הרבה קבוצות שעוסקות ברובוטיקה ובפיתוח רובוטים הנדרשים לפעול בצורה אוטונומית", אמר ל"כלכליסט" פרופ' אמיר קרניאל, ראש המחלקה להנדסה ביו-רפואית וראש המעבדה לבקרת תנועה חישובית, שצפוי לפעול במסגרת המרכז. "למשל רובוטים בתחום החקלאות (כגון קטיפת פירות מעצים) או רפואה חייבים לפעול בצורה אוטונומית. המרכז ירכז חוקרים ממחלקות שונות, שעוסקים במחקרים בנושא, ויתמוך במחקר בצורות שונות כמו תקציב ותקנים".

 

 

פרופ' יעל אידן עם קבוצת חוקרים צעירים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב העוסקים בפיתוח רובוטים פרופ' יעל אידן עם קבוצת חוקרים צעירים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב העוסקים בפיתוח רובוטים צילום: דני מכליס

 

כיום תחום חקר הרובוטיקה באוניברסיטה, ובמוסדות אקדמיים בכלל, מתנהל במחלקות שונות שלא בהכרח משתפות פעולה למרות הדימיון בין סוגיות המחקר שלהן. זאת הסיבה, אומר קרניאל, להקמת המכון: "מתאים שיהיה גוף שמרכז את הפעילות של חוקרים ממחלקות שונות. כך הוא יכול לתמוך בהם אם רוצים לעסוק ביחד בנושא משותף או לגשת לתחרות ביחד, לסייע בגיוס תרומות או חברי סגל מצוינים לאוניברסיטה ולערוך סמינרים וכנסים", אמר קרניאל.

 

החוקרים במחלקתו של קרניאל עוסקים בסוגיות כגון ניסיון להבין איך המוח שולט ומנחה את תנועת הגוף, במטרה ליישם את התובנות האלו על פיתוח מערכי שליטה ברובוטים וכן  בפיתוח ממשקים בין אדם למכונה. הרעיון מאחורי הפיתוחים האלו הוא לאפשר לבני אדם ורובוטים לעבוד ביחד בצורה מתואמת.

 

לפי קרניאל, הקמת המרכז תתרום למחקרים מסוג זה: "אנחנו עוסקים הרבה ברובוטיקה רפואית, כמו ניתוחים רובוטיים, וזה מתחבר למרכז. יש לנו מחקר בהפעלה מרחוק ואנחנו נשמח שהוא יתפתח תחת המרכז, ולא רק בגלל התקציבים, כי לקיום של המרכז יש חשיבות מעבר לתקציבים. בדרך כלל שיש מרכז יש גם שיתופי פעולה טובים יותר בין חוקרים ממחלקות שונות”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x