$
בשולי הרשת

בשולי הרשת: מיזוגניה בוויקיפדיה

איזה ערך העורכים הגברים רצו למחוק מהאינציקלופדיה המקוונת? ומהי הבעיה הגדולה ביותר שעומדת בפניה לפי המייסד ג'ימי וולס?

עומר כביר 15:5715.07.12
האנציקלופדיה הפתוחה ויקיפדיה חגגה לאחרונה את הערך ה-4 מיליון שלה באנגלית. אבל בעולם החופשי של כתיבה ועריכה בלתי מוגבלים, תחומים רבים בתרבות האנושית זוכים ליחס מזלזל, בין השאר בגלל הפער המגדרי העצום בקרב העורכים הקבועים של האנציקלופדיה. כך, לפחות, טוען מייסד ויקיפדיה ג'ימי וויילס, לפי דיווח של המגזין המקוון Slate.

 

לפי סקר פנימי שערכה האנציקלופדיה המקוונת ב-2011, רק 9% מהעורכים בוויקיפדיה הם למעשה עורכות. מדובר בעלייה ראויה לציון מ-3% בלבד בתחילת העשור הקודם, אבל עדיין בשיעור נמוך בצורה קיצונית. הדבר, אמר וויילס, מוביל לאפליה ביחס לנושאי הערכים השונים.

 

לפי הדיווח, וויילס, שדיבר בכנס Wikimania שנערך בוושינגטון, אמר שההגמוניה של גיקים ממין זכר בוויקיפדיה מובילה למתן יחס מועדף לערכים מסוג מסוים: "יש לנו יותר מ-100 ערכים על הפצות לינוקס שונות, חלקן די איזוטריות. אין להם שום השפעה כמעט על התרבות, אבל אנחנו חושבים שזה בסדר גמור לכתוב עליהן". ואותם עורכים שרואים בערכי הלינוקס כבעלי חשיבות, הוסיף מייסד ויקיפדיה, פוטרים בזלזול מאמרים על נושאים כמו איפור, באמירה כי מדובר ב"נושא אוורירי של בנות". זאת, למרות החשיבות התרבות וההיסטורית של נושאים אלו.

 

על שמלות ואנשים

 

וויילס הדגים את הנושא באמצעות הדיון בוויקיפדיה סביב הערך על שמלת החתונה של קייט מידלטון, כלתו של הנסיך וויליאם. ביום החתונה, הערך סומן כמיועד למחיקה. "שמלת חתונה כערך באנציקלופדיה? בדיוק מסוג הדברים שגרמו לי להפסיק לתפקד כמשתמש פעיל", התלונן אחד השמתתפים בויכוח הלוהט סביב הנושא. "זה טריוואלי ולא חשוב מספיק כדי להיות בוויקיפדיה" טען אחר. גם מספר עורכות היו בין המתנגדים לערך. "LOL... האם יהיה גם ערך על הנעליים שלה?" לגלגה אחת מהן.

 

 

חיקוי סיני של השמלה המפורסמת חיקוי סיני של השמלה המפורסמת

 

וויילס עצמו היה בין התומכים הבולטים בהשארת הערך. "אני מקווה שמישהו ייצור הרבה ערכים על הרבה שמלות מפורסמות", הוא כתב. "אני חושב שצריך לבחון את האפליה המערכתית שלנו, שנגרמת בגלל ההגמוניה הגברית. אם יש לנו מאמרים על מאה הפצות לינוקס, אני חושב שאנחנו יכולים לאשר מאמר על השמלה הזו. צריכים להיות לנו גם מאה מאמרים על שמלות מפורסמות".

 

שרה סטריך, פעילה בקרן ויקימדיה המפעילה את האנציקלופדיה החופשית, סיפרה ל-Slate שלפני כמה חודשים היא יזמה מרתון עריכה, במסגרתו נשים – חלקן עורכות ותיקות וחלקן חדשות – השתמשו במידע ממוזיאון הסמית'סוניאן על מנת ליצור ערכים חדשים על דמויות נשיות לא מוערכות מההיסטוריה. שניים מערכים אלו הועמדו למחיקה כמעט מיידית. גם אחרי שכבר התקבלה ההחלטה להשאירם במקומם אחד מהערכים, על הפליאונטולוגית והגיאולוגית הלן דאנקן, הועמד שוב למחיקה. רק התגייסות נמרצת של עורכות ועורכים אפשרה את השארתו.

 

ויקיפדיה היא אמנם האנצקילופדיה הגדולה והחשובה בעולם, ותוצר מובהק של דור האינטרנט הצעיר. אבל במובנים רבים היא סובלת מאותן בעיות מהן סבלו כתבים מדעיים זה מאות שנים: כמו הגמוניה גברית כמעט מוחלטת, המגבילה משמעותית את נקודת המבט הנשית על נושאים מרכזיים, ודחיקתם לשוליים של נושאים שנחשבים ל"נשיים".

 

סטריך מקווה שפרויקטים נוספים, מרחב תמיכה לעורכים חדשים ועורך הויזואלי שישולב בקרוב בוויקיפדיה יעודדו יותר נשים להצטרף ולערוך באופן קבוע.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x