$
המדריך

מדריך "כלכליסט": ויקיפדיה מוחשכת? אלה האתרים שייתנו לכם את כל התשובות

הסטודנטים והתלמידים מתבססים כבר שנים על האנציקלופדיה החופשית כמקור מידע מרכזי, ולא רק הם. אבל ברשת לא חסרים גם אתרים נוספים שיסייעו לכם להרחיב אופקים - ולהגיש את העבודות בזמן

עומר כביר 15:1218.01.12

יום ההשבתה של ויקיפדיה הכניס לפאניקה לא מעט תלמידים, סטודנטים וסתם חובבי ידע. המהלך משפיע קודם כל על העולם דובר האנגלית (הגרסה העברית ואחרות פועלות כרגיל), אך לא רק. גולשים רבים גילו פתאום שוויקיפדיה, שבה יכלו למצוא תשובה לכל שאלה - או לכתוב אחת - היא אינה קבועה ונצחית.

 

אמנם אפשר להיכנס לגרסה הסלולרית של האתר, וגם לא קשה במיוחד לעקוף את ההחשכה: פשוט לוחצים Escape לפני שהעמוד מסיים להיטען, או נכנסים לעותקים השמורים דרך גוגל. ובכל זאת, האפשרות שמקור מידע מרכזי כל כך ייעלם היא תמיד מלחיצה. כדי להתמודד עם ההשבתה, וסתם כדי לגוון את מקורות הידע, ריכזנו כמה אתרים שיכולים להציע חלופה לאנציקלופדיה החופשית.

 

1. הוותיקה: אנציקלופדיה בריטניקה

 

עד עליית ויקיפדיה היתה בריטניקה המותג שמזוהה יותר מכל עם המילה "אנציקלופדיה", בזכות ההיקף הגדול של המידע הכלול בה ובמיוחד בזכות האמינות הגבוהה של הערכים השונים. כל זה נכון גם לגרסה המקוונת של האנציקלופדיה. גישה מלאה דורשת תשלום שנתי של כמה עשרות דולרים, אבל גם בגלישה החופשית יכולנו להיכנס ולצפות בכל ערך שחיפשנו.

 

היקף האנציקלופדיה מצומצם משמעותית לעומת ויקיפדיה, ולא תמצאו שם מידע מפורט על כל דמות קומיקס בעולם. גם רבים מהערכים שכן מופיעים קצרים, למשל זה העוסק באיש היום - ג'רי יאנג. היתרונות, כמובן, הם רמת האמינות הגבוהה, והאפשרות לצטט את בריטניקה בעבודה אקדמית בלי שהמרצה יתעצבן.

 

בריטניקה ברשת בריטניקה ברשת

 

2. המקיפה: Answers.com 

  

האתר של החברה הירושלמית, שנמכרה ביוני האחרון לקרן אמריקאית מסתורית, מתיימר לספק תשובה לכל שאלה - כפי שמעיד שמו. חיפוש ערך בו יספק תוצאות ממילונים שונים, תזאורוסים ואנציקלופדיות, וכן תרגומים למגוון שפות (כולל עברית). יש גם תוצאות מלאות מוויקיפדיה (גם היום) ועוד רבים וטובים. נחמד שיש תחנה אחת שמספקת מידע מגוון ומעשיר, העונה על שלל צרכים.

 

3. המדעית: Scholarpedia

  

לא תמצאו כאן ערכים על אפל, על סיינפלד, או אפילו על מדינת ישראל. לעומת זאת, אם אתם מחפשים מאמרים מדעיים רציניים בנושאים כמו חומר אפל או ניורוצ'יפ - זה המקום בשבילכם. כל המאמרים באנציקלופדיה זו נכתבו על ידי מדענים מוכרים, שהוזמנו ספציפית לכתוב עבורה. שמם והמוסד שבמסגרתו הם פועלים מופיע בראש כל מאמר.

 

בדומה לוויקיפדיה, גולשים יכולים לערוך ולעדכן מאמרים קיימים. בשונה ממנה, כל עדכון כזה חייב לעבור אישור של ועדה מיוחדת. התוצאה: אנציקלופדיה מעוטת ערכים יחסית וממוקדת מאוד, אבל הערכים שקיימים הם מפורטים, מאירי עיניים ומדויקים ביותר.

 

ויקיפדיה מוחשכת. אפשר גם בלי ויקיפדיה מוחשכת. אפשר גם בלי

 

4. המתומצתת: Citizendium

 

אנציקלופדיה זו, שנוצרה על ידי אחד ממייסדי ויקיפדיה לארי סנגר, מנסה ליצור מודל יעיל יותר מהעריכה החופשית של מולידתה. גם כאן אמנם יכול כל משתמש לערוך כאוות נפשו, אבל כל שינוי מועבר לאישור ועדת עורכים.

 

עם זאת, בניגוד ל-Scholarpedia, כל אדם יכול ליצור ערך והנושאים מגוונים הרבה יותר. מספר הערכים, כמובן, לא יכול עדיין להתחרות בזה של האנציקלופדיה החופשית, והערכים עצמם קצרים משמעותית (הערך על סטיב ג'ובס מורכב מפסקה אחת בת חמש וחצי שורות). עם זאת, לפעמים ערך קצר ומתומצת זה כל מה שדרוש.

 

5. המגוונת: Wikia

  

אתר זה אמנם הוקם על ידי מייסד ויקיפדיה ג'ימי וויילס, ומפנה היום את קוראיו למידע על חוקי הפיראטיות שבגינן ויקיפדיה שובתת, אך לא משתתף בהחשכה. זוהי לא אנציקלופדיה אחת - אלא מגוון של מאגרי מידע בנושאים מגוונים, לרוב נושאי תרבות פופולרית כמו סדרת ספרי הארי פוטר.

 

אנציקלופדיית הארי פוטר ב"וויקיה" אנציקלופדיית הארי פוטר ב"וויקיה" צילום מסך: harrypotter.wikia.com

 

האנציקלופדיות נוצרות ומתוחזקות על ידי מעריצים וחובבים מושבעים, וניתן למצוא בכל אחת מהן מגוון ערכים ברמות פירוט והשקעה שונות, שעוסקים גם בנושאים האיזוטריים ביותר. יש סרט או משחק שאתם אוהבים במיוחד? אנחנו ממליצים לקפוץ לביקור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x