$
מוסף מובייל 2012

טאבלט לכל כיס

ההצלחה האדירה של הטאצ'פד הכושל של HP הוכיחה: טאבלטים צריכים להיות זולים, ואז פתאום כל אחד מוצא מה לעשות איתם. והמחיר הזה הוא שהולך לעצב את פני התעשייה

שי ענבל 08:1727.10.11

עד להצגת האייפד הראשון באפריל 2010, התפיסה הרווחת בעולם הטכנולוגיה היתה שמחשבי הלוח לעולם לא יגיעו לידיו של הצרכן הממוצע, בעיקר בגלל עלותם הגבוהה שהגיעה לעתים לאלפי דולרים. אך האייפד שינה את התמונה - בניגוד להערכות המוקדמות על מחיר של 1,000 דולר, הוצג המכשיר במחיר נמוך יחסית של 499 דולר. מחיר זה גם היה מה שהגן על המכשיר ממתחריו בשנה הראשונה לחייו: אף מתחרה לא הצליח להתחרות במחיר הזול, ודאי לא ה־Xoom היקר של מוטורולה במחיר 799 דולר.

 

 

מעט לפני הצגתו של האייפד 2 במרץ האחרון החלו להגיע לשוק טאלבטים חדשים, שיצרניותיהם הבינו שהן חייבות להשוות מחירים אם הן רוצות לנגוס בנתח השוק של אפל, שלפי חברת המחקר IDC עמד אז על יותר מ־80%. ואכן, הטאצ'פד של HP, הפלייבוק של RIM והגלקסי טאב 10.1 של סמסונג יצאו לשוק במחיר זהה לזה של האייפד - 499 דולר.

 

 

אך הטאצ'פד, שהריץ את מערכת ההפעלה עתורת השבחים WebOS מבית פאלם, נחל כישלון חרוץ על רקע מיעוט אפליקציות ותלונות על באגים רבים. באוגוסט האחרון, חודש לאחר צאתו לשוק, החליטה HP לחתוך את מחירו ל־99 דולר בלבד. הצרכנים עטו על המציאה. מלאי הטאצ'פדים של HP חוסל בתוך כשבוע. פתאום, מחשב לוח ללא עתיד, עם באגים ועשרות אפליקציות בלבד הפך לדבר שקל למצוא לו שימוש.

 

תענוג זול

 

אף שמחירו החדש של הטאצ'פד היה חריג, הצלחתו סייעה להפריך מוסכמה שצצה בימיו הראשונים של האייפד ונותרה על כנה במידת מה: אף אחד לא צריך טאבלט, מפני שהוא לא עושה דבר שמחשב ביתי או נייד לא עושה; אין לו מקלדת, המסך שלו קטן ומערכת ההפעלה מוגבלת. אך הטאצ'פד הראה שכשצרכנים יכולים לקבל טאבלט בזול, טיעונים אלה מתפוררים לאבק, כי מחשבים אישיים, כולל לפטופים ונטבוקים, הם לא מהנים לשימוש, הם לא מספיק ניידים וברוב המקרים חוויית השימוש בהם נחותה בהשוואה לטאבלט.

 

מעט אחרי הטאצ'פד הגיע תורה של יצרנית הבלקברי RIM. כמו הטאצ'פד גם הפלייבוק, הטאבלט של RIM, סבל מבעיות שהביאו לכישלונו המסחרי. היעדרו של יישום אימייל מובנה, מערכת הפעלה חדשה ונטולת יישומים וחוסר תמיכה בתאימות לאחור הפכו את הפלייבוק למוצר של משוגעים לדבר. ובניגוד לאפל, ל־RIM לא היו מספיק כאלה. הורדת מחירו של הפלייבוק מ־499 דולר ל־299 דולר בסוף ספטמבר היא צעד נואש, מאוחר מדי וכנראה לא מספק, אבל היא מוכיחה שמדובר במגמה שלפיה טאבלטים לא נועדו לעלות כמו מחשבים ניידים ואפילו לא כמו נטבוקים. טאבלטים הם קטגוריה בפני עצמה שצריך לתמחר בהתאם בגלל אופי השימוש שלהם, וגם, יש להודות, בגלל מגבלותיהם.

 

שאלה של תוכן

 

הקינדל פייר, הטאבלט הראשון של אמזון שהוכרז בסוף ספטמבר, הוא אולי ההוכחה הטובה ביותר למגמת הטאבלטים הזולים. בניגוד לקינדל המקורי שהיה מבוסס על דיו אלקטרוני, לא תמך במגע ולא הריץ אפליקציות, הפייר רץ על מערכת אנדרואיד, כולל מסך מגע וחנות אפליקציות של אמזון. הצלחתו של הפייר מטילה צל על הצלחתו של הקינדל המקורי, שלהערכת חברת המחקר IDC מכר יותר מ־6 מיליון יחידות. הפייר, שעלותו 199 דולר בלבד, זכה לכ־100 אלף הזמנות כבר ביום הראשון להשקתו. הוא אמנם אינו טאבלט האנדרואיד הראשון שמחירו נמוך יותר ממחיר האייפד, אך הוא הראשון שמופץ על ידי חברה שבדומה לאפל, יכולה לספק לו עולם עשיר של תוכן.

 

לפי הערכות, עלות ייצור קינדל פייר היא מעט יותר מ־205 דולר ליחידה - מחיר שלפיו אמזון מפסידה על מכירת המכשיר. אך בניגוד לטאצ'פד, לפלייבוק ולטאבלטי האנדרואיד האחרים, הפייר מציע תוכן ייחודי של ספרים, סרטים, סדרות טלוויזיה ומוזיקה שאמזון משווקת, וממכירת תוכן זה אמזון מתכננת להרוויח. דפדפן סילק (Silk) שפיתחה ענקית הקמעונאות ושולב בפייר מאפשר לטעון דפי אינטרנט במהירות רבה מהרגיל, בזכות העברת תוכני העמוד לטעינה על ידי שרתי אמזון. אמזון צפויה להשתמש בסילק כדי לקדם את שירותיה ולעודד את המשתמשים לרכוש מוצרים דווקא דרך החנות שלה.

 

הצרכנים התרגלו לשלם פחות

 

הכיוון ברור: הטאבלטים צפויים להפוך לזולים יותר ויותר. רק החודש הוציאה ממשלת הודו טאבלט אנדרואיד בשם אקאש במחיר מגוחך של 35 דולר בלבד. האקאש אמנם כבד ומסורבל יותר מעמיתיו הנפוצים במערב, אך הוא ממחיש

את המגמה שלפיה טאבלט לא אמור לעלות הרבה והוא עשוי להיות עבור רבים המחשב הראשון וגם היחיד, הרבה הודות לפשטות השימוש והאינטואיטיביות שלו.

 

שנתיים לאחר השקתו משווק האייפד כמוצר פרימיום שמתומחר מעל למחירי המתחרים, אבל לא מן הנמנע שבעתיד גם אפל תחתוך את מחירי הדגמים החדשים. החברה כבר עשתה זאת עם הדגם הראשון של האייפד, שנמכר עתה ב־399 דולר. לצד עולם התוכן הייחודי של קינדל פייר והאייפד, התמחור הוא אולי הסיבה העיקרית לכך שאמזון ואפל צפויות לשלוט בשוק הטאבלטים בעתיד הקרוב. החברות שלא יעמדו בקצב פשוט יישארו מאחור. הצרכנים כבר התרגלו למחירים זולים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x