$
אייפוניסט

בדיקת "כלכליסט": אייפון 4S - צעד קטן לאפל

השליטה הקולית מרשימה אך פועלת רק בצורה מוגבלת בישראל, והמכשיר מהיר יותר מקודמיו, אבל בעלי הדגם הקודם לא ירגישו בהבדל. האייפון החדש מרשים, אך מומלץ רק למי שלא החליף מכשיר מספר שנים ולמי שלא יכול לחכות לדור הבא של האנדרואיד

עומר כביר ושי ענבל 16:1516.10.11
כשנה ו־4 חודשים לאחר הדגם הקודם, ובאיחור לא אופייני מצד אפל, הגיע בסוף השבוע לחנויות 4S, דגם האייפון החדש. למרות אכזבה רבתי מצד פרשנים ואנליסטים בכל הקשור ליכולות המכשיר, האייפון החדש הפך להצלחה מסחררת ומכר יותר ממיליון יחידות ביום הראשון של המכירה המוקדמת — יותר מכל דגם אייפון לפניו.

אז האם כדאי לרכוש את האייפון החדש והמדובר? "כלכליסט" הצליח לשים את ידיו על אחד ממכשירי האייפון 4S הראשונים שהגיעו לישראל, באדיבות חנות iStore הישראלית שמתמחה במוצרי אפל, אותו לקחנו לבדיקה מקיפה.

 

שליטה קולית שלא מדברת עברית

 

התכונה המסקרנת ביותר במכשיר החדש היא Siri, יכולת השליטה הקולית המשוכללת. אף שמדובר בחידוש ברמת התוכנה, על מנת להגביר את האטרקטיביות של האייפון החדש היא אינה זמינה לדגמים קודמים של המכשיר.

 


סירי פועלת באמצעות קשר קבוע עם שרתי אפל, ובניגוד ליכולות השליטה הקולית הבסיסיות יותר של מכשירים ישנים יותר דורשת חיבור לרשת על מנת לפעול. בהתחשב ביכולות הקישוריות המתקדמות של האייפון, לא מדובר בבעיה ־ אבל מי שלא רוצה לשלם הרבה על חבילת גלישה כנראה שיוותר על התכונה החדשה. סירי לא פעילה בעברית אלא רק באנגלית, צרפתית וגרמנית, וחלק מהשירותים (למשל, חיפוש בתי עסק) פועלים רק בארה"ב. עם זאת, בבדיקה שערכנו גילינו שגם פניה למכשיר באנגלית עם מבטא עברי כבד מביאה לתוצאות מוצלחות.

סירי. אפליקציית השליטה הקולית המשוכללת לאייפון 4S סירי. אפליקציית השליטה הקולית המשוכללת לאייפון 4S צילום: בלומברג

 

פעולות כמו חיפוש בגוגל, קביעת תזכורות או הזמנת השכמה בוצעו במהירות ובקלות, וסירי לא התקשתה להבין את שביקשנו ממנה. גם בקשות מורכבות יותר, כמו פעולות חשבוניות או שאילתות במנוע חיפוש התשובות "וולפרם אלפא" נענו על־ידי סירי במהירות. ניתן להשתמש בסירי גם על מנת להכתיב תזכורות או אימיילים, ובבדיקה שביצענו היא לא התקשתה לזהות את ההכתבות שלנו, כל עוד לא התקלנו אותה במילים או שמות פרטיים ושמות משפחה עבריים.

 

סירי יכולה להבין גם בקשות בשפה חופשית המשלבות בין כמה שירותים. למשל: כשביקשנו ממנה להזכיר לנו להתקשר לג'ון בשבע בערב, היא זיהתה מיד את הבקשה ויצרה תזכורת להתקשר לאותו איש קשר בשעה היעודה. אחרי הגדרת פרטים אישיים, יכולנו לבקש ממנה להזכיר לנו להתקשר לג'ון כשאנחנו מגיעים הביתה.

חיפוש בתי עסק זמין רק בארה"ב. כשאמרנו לסירי שאנו רוצים לצאת לשתות קפה בניו יורק, היא הבינה מיד את מבוקשנו וידעה להציג לנו רשימה של כמה בתי קפה בתפוח הגדול, לצד המלצות עליהם משירות Yelp.

 

עם זאת, בכמה מקרים התקשתה סירי להבין את שביקשנו ממנה. הבולט ביותר היה ניסיון לסמס או להתקשר לאיש קשר עם שם לא אמריקאי/אנגלי מוכר. סירי לא הצליחה לזהות את השם המבוקשים והביאה להצגת תוצאות משעשעות. למשל: כאשר ביקשנו ממנה להתקשר ל־Shai Inbal, שאלה סירי: "האם התכוונת ל־Shai in bowl?". מנגד, סירי לא התקשתה להתקשר ולסמס לאיש הקשר הבדוי ג'ון סמית'.

 

בנוסף, התוכנה לא הצליחה לזהות בקשה פשוטה כמו "אני רוצה לישון מחר עד מאוחר" (I want to sleep late tomorrow). סירי אמנם זיהתה נכונה את המילים, אך פרשה אותן כניסיון לאתר בית מלון. בעת חיפוש ברשת התברר גם שסירי מתקשה להתמודד עם מילים לא לועזיות. למרות כל ניסיונותינו, היא לא הצליחה לזהות בשום אופן את המילה Calcalist. מילות חיפוש נפוצות יותר, לדוגמה "ברק אובמה", זוהו והובילו לפתיחת חיפוש בגוגל ללא שום קושי.

 

השימוש בסירי, כך מתברר, צופן בחובו גם באג אבטחה: ניתן להשתמש בה לחיוג ולשליחת SMS גם כאשר המכשיר נעול. לא בשורה מבטיחה לאנשים שנוהגים לאבד את המכשיר. עם זאת, יש להניח שאפל תוציא עדכון תוכנה בימים הקרובים שיפתור את הבעיה.

 

לסיכום, סירי נראת כקפיצת דרך משמעותית בכל הקשור ליכולות שליטה קולית ומספקת תוצאות מרשימות ביותר. התרשמנו מאוד מיכולתה לזהות את המבטאים המפוקפקים שלנו ללא קושי ולהבין בדיוק את שביקשנו ממנה. עם זאת, המשתמש המקומי יתאכזב מאוד לא רק מכך שסירי אינה מזהה עברית אלא גם מהעובדה ששירותים מסוימים אינם זמינים בישראל.

 

האייפון המהיר ביותר

 

פרט לזיהוי הקולי המתקדם, ההבדל בין המכשיר החדש לקודמו מתסכם בעיקר באיכות המצלמה, ובמעבד המהיר יותר של ה־4S. המהירות הגבוהה

יותר של מעבד A5 (הזהה לזה שבאייפד 2), ניכרת היטב כאשר מבצעים השוואה צד אל צד עם אייפון 4. משחק תלת ממד שטענו במכשיר עלה באייפון החדש בכמה שניות מהר יותר, וגם אתרי אינטנרט עלו מהר יותר.

 

האייפון 4S בידנו האייפון 4S בידנו צילום: אוראל כהן

 

עם זאת, מדובר בהבדל המורגש בעיקר כאשר שני הדגמים נמצאים זה לצד זה, ולא מדובר בהבדל משמעותי כמו זה שהיה בין דגמי ה־3G ל־3GS, או בין ה-3GS ל-4. ככל הנראה, בשימוש שוטף ולא השוואתי מרבית המשתמשים לא ישימו לב לאיכות המעבד המשופרת.

 

המצלמה באייפון החדש איכותית יותר, בת 8 מגה־פיקסל, וגם מהירה יותר. הצילום באייפון 4S מהיר יותר לעומת הדגם הקודם מרגע הלחיצה על כפתור הצילום ועד לצילום עצמו. וכמו שיודע כל צלם חובב, כאשר רוצים לתפוס את השוט הנכון גם חלקיק שניה עושה הבדל גדול. התמונות שמתקבלות הן איכותיות מאוד ואיכות הצבעים בהן חדה וחיה, והן בהחלט מרשימות ביותר. עם זאת, גם לאייפון 4 אין מה להתבייש באיכות התמונות שהוא מספק.

 

האייפון החדש מריץ כמובן את iOS 5, מערכת ההפעלה החדשה של אפל למכשירים ניידים, שהושקה רשמית ב־12 באוקטובר. ב"כלכליסט" כבר סקרנו בהרחבה את החידושים שמציעה מערכת הפעלה זו ־ ובראשם מערכת התראות משופרת, שירות הענן iCloud ו־iMessages. מדובר במערכת ההפעלה המלוטשת והאיכותית ביותר שקיימת כיום למכשירים ניידים, ואשר משלבת פונקציונליות מתקדמת לצד נוחות שימוש. עם זאת, היא זמינה גם לדגמי אייפון ישנים יותר — ה־4 ו־3GS.

 

כדאי לחכות לפני שדרוג

 

אז האם כדאי לשדרג לאייפון החדש? בניגוד להשקה הקודמת של דגם אייפון חדש, הפעם הסתפקה אפל בכמה שדרוגים מינוריים ולא הציגה חידושים גדולים במיוחד. כרגע, למי שמחזיק באייפון 4 אין שום סיבה לעבור ל־4S, אלא אם לכם תשוקה גדולה במיוחד להשתמש בסירי, שיכולותיה בעבור המשתמש הישראלי מוגבלות. משתמשים דגמים ישנים יותר, ובמיוחד בעלי אייפון מקורי או אייפון 3G, יגלו שהיכולות שנוספו לאייפון לאורך הדורות מצדיקות בהחלט את המעבר לדגם החדש.

 

עם זאת, אנו ממליצים לכל הרוכשים הפוטנציאלים לחכות כמה ימים לפני קבלת החלטה לגבי רכישת סמאטרפון חדש: השבוע צפויות גוגל וסמסונג להציג את גרסת אנדרואיד החדשה לסמארטפונים, Ice Cream Sandwich, וכן לחשוף מכשיר חדש בסדרת נקסוס. הכרזות אלו יכולות לשנות מן היסוד את המצב בשוק הסמארטפונים.

 

אייפון 4S יגיע לישראל באופן רשמי עד סוף השנה לכל המאוחר. עם זאת, כבר עתה ניתן לרכוש אותו בישראל ביבוא מקביל. ב-iStore ניתן לרכוש את המכשיר ב-4,600 שקל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x