$
מכשירים ומדריכים

בדיקת "כלכליסט": BlackBerry Torch 9800 - מכשיר הבלקברי הטוב ביותר

סמארטפון הדגל של RIM, שיגיע בחודש הבא לישראל, הוא מכשיר בלקברי שמשלב בין מקלדת פיזית נוחה, מסך מגע מוצלח ומערכת הפעלה משופרת. האם יש לו סיכוי מול האייפון או האנדרואיד? כן, אם יוסיפו לו כמה אפליקציות

שי ענבל 19:2125.02.11
מכשירי הבלקברי של RIM לא מציגים צמיחה מרשימה כמו האנדרואיד, ולא זכו למעמד המיוחד של האייפון. אבל למרות מהפכת הסמארטפונים, החברה הצליחה לשמור על מעמד המותג שלה בקרב המשתמשים.

 

השם “בלקברי" עדיין מקושר עם מכשירים שבנויים היטב ומציעים יתרונות רבים לאנשי עסקים ומשתמשים מתקדמים כאחד, במחיר שווה לכל נפש. התשלום החודשי שיוציא מכיסו איש הבלקברי נמוך משמעותית מזה של עמיתו בעל האייפון או האנדרואיד, הן בגלל העלות הנמוכה והן בגלל חבילת ה-BIS - המקבילה לחבילת גלישה.

 

אבל RIM סובלת כבר שנים מחיסרון גדול אחד: אין מספיק סמארטפוני בלקברי בעלי מסך מגע. אז נכון, קטגוריית ה-Storm זוכה להצלחה סבירה, אבל בשוק שבו מכשירי המגע הם סטנדרט, RIM לא היתה יכולה להישאר מאחור.

 

הפתרון הגיע באוגוסט השנה, כאשר הכריזה החברה על הבלקברי Torch - מכשיר הדגל האחרון שלה. מדובר בטלפון סליידר, המצויד גם במסך מגע וגם במקלדת פיזית. בנוסף, הטורץ' מתהדר גם במערכת ההפעלה החדשה ביותר של RIM לסמארטפונים - BlackBerry OS 6.

 

מנכ"ל RIM, מייק לזרידיס, מציג את ה-Torch בעת ההשקה באוגוסט האחרון מנכ"ל RIM, מייק לזרידיס, מציג את ה-Torch בעת ההשקה באוגוסט האחרון צילום: בלומברג

 

התוצאה היא סמארטפון מסקרן במיוחד. לקחנו אותו לבדיקה לקראת הגעתו של המכשיר בחודש הבא למפעילות הסלולר הישראליות, יחד עם ה-Bold 9780. ה-Bold החדש דומה מאוד ל-9700 שסקרנו בעבר, אך מגיע עם מצלמת 5 מגה-פיקסל ומערכת ההפעלה החדשה, OS 6. בניגוד לטורץ', הוא אינו מצויד במסך מגע.

 

שובו של הסליידר

 

מסמארטפוני הסליידר הבודדים בשוק מסמארטפוני הסליידר הבודדים בשוק
כדי לשלב ב-Torch 9800 בין מקלדת פיזית למסך מגע, בלקברי הלכה על סוג טלפון שנדיר לראות בימינו - הסליידר. למעשה, חוץ מה-Palm Pre, הטורץ' הוא הסמארטפון המודרני היחיד עם מסך זז. עם זאת, ה-Torch עולה בכמה מובנים על ה-Pre.

 

המסך של הטורץ' גדול מעט מזה של הפרי (3.2 אינץ' לעומת 3.1), וברוב המקרים אין צורך להזיז אותו ולחשוף את המקלדת. המכשיר כולל חמישה מקשים פיזיים השוכנים מתחת למסך המגע, שמסייעים לבצע כמעט את כל הפעולות הבסיסיות.

 

משטח המגע (Touchpad) אמור להשלים את המסך, אבל אנחנו הרגשנו שהוא קצת מיותר. לבחירה בתפריטים, לחיצה על אייקונים והקשה על כפתורים מסך המגע מספיק בהחלט. חבל ש-RIM לא הוציאה גרסת Torch ללא מקלדת פיזית, אנחנו הרגשנו שבהחלט יש למוצר כזה פוטנציאל.

 

בצדי הטורץ' ניתן למצוא חריץ microUSB לחיבור למחשב, כפתורי שליטה בעוצמת הקול, מקש למצלמה וחיבור לאוזניות - שמיקומו צדי ומוזר למדי. בפינותיו העליונות של המכשיר קיימים כפתור נעילה והשתקה שימושיים. בחלקו הקדמי העליון של הטורץ' קיימת נורית החיווי המסורתית, שמהבהבת כאשר ישנם מיילים או הודעות חדשות.

 

המקלדת הווירטואלית של הטורץ' מוצלחת בהרבה מזו של ה-Storm, ואינה נופלת מזו של אייפון או אנדרואיד. היא מגיבה היטב, מציגה את האות שנבחרה בגדול בעת לחיצה עליה ומאפשרת החלפת שפה בקלות יחסית. התוצאה היא שבחלק גדול מהמקרים אין צורך במקלדת פיזית, אבל למה לוותר על מקלדת מצוינת?

 

בהחלקת המסך כלפי מעלה נחשפת מקלדת ה-QWERTY הטובה ביותר שנתקלנו בה בבלקברי, ובסמארטפונים בכלל. בניגוד לסדרת ה-Bold, המקשים אינם דחוסים אלא מרווחים ונגישים מאוד. הם מאפשרים הקלדה מהירה של מייל, הודעת סטטוס ברשתות חברתיות או אפילו עריכת מסמך עם יישומים כמו Word to Go המובנה.

 

באופן כללי, המסך הקפסטיבי של ה-Torch מפתיע לטובה. הוא מגיב טוב למגע ותומך בפעולות כמו מולטי-טאץ' בצורה משביעת רצון. עם זאת, הרזולוציה נמוכה למדי (480 על 360 פיקסלים בלבד) ולא קרובה להתחרות בזו של סמארטפונים כמו הגלקסי S או האייפון 4.

 

מצלמה טובה, מעבד חלש

 

מבחינת נתוני החומרה, ה-Torch מצויד במעבד 624 מגה-הרץ בלבד, 512 מגה-הרץ זיכרון RAM, זיכרון פנימי בנפח 4 ג'יגה-בייט ותמיכה בכרטיסי microSD עד 32 ג'יגה-בייט. ההחלפה של ה-microSD נוחה למדי ואינה מצריכה הוצאה של הסוללה. המכשיר מגיע עם כרטיס של 2 ג'יגה-בייט, משמע- 6 ג'יגה שטח איחסון.

 

בניגוד לרוב מכשירי הבלקברי, למשתמשים ב- Torchהחדש יש סיבה טובה לרצות שטח איחסון מספק. המצלמה של המכשיר, 5 מגה-פיקסל עם פלאש ואוטו-פוקוס, מגיעה לתוצאות טובות מאוד וכוללת “מצבי סצינה” רבים. גם מצלמת הווידיאו סבירה. טלפון-מצלמה זה לא, אך הטורץ' בהחלט מספק את הסחורה.

 

גם תחום המדיה לא הוזנח במכשיר: הוא כולל יכולות שיתוף רבות, נגן וידיאו ומוסיקה מוצלח וגם ספיקר עוצמתי - לשמיעה של שירים יחד עם חברים, או סתם כדי לא לפספס את השיחה החשובה גם כשהמכשיר קבור עמוק בכיס או בתיק. לכל זה מצטרפת סוללה חזקה – יומיים בלי הטענה הם לא מחזה נדיר.

 

מערכת הפעלה שעושה צעד קדימה

 

הטורץ' הוא, כאמור, הסמארטפון הראשון (והמרכזי) שמגיע עם מערכת ההפעלה BlackBerry OS 6. לכאורה מדובר בשדרוג זניח מ-OS 5, אך למעשה זוהי מתיחת פנים רצינית, שמשפרת את חוויית השימוש באופן ניכר.

 

ראשית, OS 6 מותאמת במלואה למסך המגע. לחיצה על חלקי תפריטים מקפיצה חלון עם הגדרות או רשימה של הודעות. לחיצה ממושכת על אייקונים מאפשרת להזיז אותם ממקום למקום. לחיצה על טקסט שמוקלד מאפשרת להזיז את הסמן לתיקון קל של שגיאות, להכנסת פרטים או לביצוע פעולות העתק-הדבק. הזזה וגרירה של חלקו התחתון של המסך מציגה "מדורים" עם אייקונים שונים שניתן לסדר לפי הטעם.

 

קשה להסביר עד כמה מסך המגע עובד טוב בטורץ', וכמה חבל ש-RIM לא עשו זאת קודם לכן. גם מכורי הבלקברי הספקנים ביותר, שלא מעוניינים במסך מגע, צפויים להתרשם. מעבר לכל היכולות המתקדמות, השילוב בין מסך המגע למערכת ההפעלה החדשה מאפשר חיוג מהיר ונוח יותר של מספרים ואנשי קשר.

 

אחד השיפורים המשמעותיים במערכת ההפעלה OS 6 הוא הדפדפן החדש, המבוסס על Webkit (בדומה לדפדפנים הפופולריים בסלולר), שמעניק לבלקברי סוף סוף חוויית גלישה מספקת. הדפדפן של הטורץ' מהיר, אלגנטי, מציג תכנים בצורה טובה וגם תומך בתצוגת Mobile כשצריך. הוא גם תומך בטאבים ובמולטי-טאץ' להגדלת טקסט. עם זאת, הדפדפן לא תומך בפלאש.

 

יותר קל לעבוד עם פייסבוק

 

החיפוש האוניברסלי במכשיר חוסך הקלדות וזמן: הוא כלל אנשי קשר, הודעות, נושאי עזרה, יישומים ושלל חיפושים מובנים באמצעות גוגל, יוטיוב ופייסבוק (אך לא טוויטר). מבחינת יישומים, הם נראים הרבה יותר טוב, וכיפיים יותר לשימוש. מה שהיה פעם תפריט Options בלתי נגמר עם עשרות שורות, זכה לריענון בזכות אייקונים ותיאורים שחוסכים זמן שבוזבז עד כה על התאמה אישית של המכשיר.

 

ה-Torch הוא אחד המכשירים היחידים שמאפשרים סינכרון שירים מהמחשב לטלפון על ידי WiFi. ראוי לציין גם את Social Feeds - יישום חדש שמציג עדכונים של נעקבים וחברים ברשתות חברתיות, ומאפשר לעדכן שורת סטטוס בכמה מהן במקביל. בין הנתמכים: פייסבוק, טוויטר, המסנג'ר של בלקברי, Google Talk ואחרים.

 

פרט לחידושים, OS 6 מכילה גם את כל הדברים שהפכו את הבלקברי למה שהוא: תמיכה מובנית ומהירה בסינכרון מייל, לוח שנה ואנשי קשר; התראה באמצעות נורית ובמערכת ההפעלה הודעות חדשות, כדי שלא תפספסו אף מייל; וכמובן - ריבוי משימות ומעבר מהיר בין יישומים. הכל כאן, ועובד מצוין.

 

ולמרות הכל, יש גם חסרונות

 

הטורץ' הוא ללא ספק סמארטפון הבלקברי המוצלח ביותר בשוק כיום. אך האם מדובר במכשיר שיתאים לכל אחד, ויגרום לאייפון ולסמארטפוני האנדרואיד להסתלק בבושת פנים מכיסו של הצרכן הישראלי? ובכן, לא.

 

ראשית, הטורץ' מגיע לארץ באיחור ניכר, של חצי שנה. מדובר בנצח עבור מי שרוצה להצטייד במכשיר החדש והמודרני ביותר. לא מעט קרה מאז הושק הטורץ' בארה"ב, ויש לקוות שמחירו בארץ יצנח בהתאם. אמנם הטורץ' הוא עדיין המכשיר החדש ביותר של RIM, אבל ספק אם המצב יישאר כך עוד שלושה חודשים מעכשיו. המכשיר מיועד בעיקר למי שיש לו כבר בלקברי ורוצה לשדרג, או למי שרוצה סמארטפון עסקי ולא ממש מעוניין באייפון 4 הנוצץ והמצועצע מעט.

 

המצב נראה מעודד עוד פחות כשמביאים בחשבון את מצב האפליקציות בבלקברי. אמנם ניתן להוריד יישומים רבים באופן עצמאי דרך הרשת, ואלה זמינים לכל דורש - מ-Foursquare ועד Dropbox. אבל מה לגבי משחקים, או אפליקציות מורכבות ומושקעות יותר בתשלום? מה לגבי מבחר שזמין במקום אחד? עבור אלה קיימת חנות האפליקציות של הבלקברי, ה-App World, אבל היא לא זמינה בישראל באופן רשמי גם כשנתיים לאחר השקתה, וחבל. אמנם ה-App World אינה עשירה, מגוונת ואטרקטיבית כמו האפסטור או האנדרואיד מרקט, אבל היא בהחלט שירות רצוי שיתקבל בברכה.

 

הטורץ'. רק חבל שאין אפליקציות הטורץ'. רק חבל שאין אפליקציות יח"צ AT T

 

לסיכום, הטורץ' הוא מכשיר מוצלח מאוד בעל יתרונות רבים. השילוב בין מסך המגע למקלדת הפיזית, מערכת ההפעלה המשופרת וחיי סוללה מצוינים הופכים את סמארטפון הדגל האחרון של RIM לשדרוג חובה עבור מכורי הבלקברי. שיפור בחזית האפליקציות - הן בארץ והן בכלל - עשויים להפוך אותו לאטרקטיבי גם מבחינת כל השאר.

 

כתבות נוספות

 

LG Optimus One - מחזיר את LG לעניינים

 

ה-Xperia X8 של סוני אריקסון - אנדרואיד עם תוספות

בטל שלח
    לכל התגובות
    x