$
חדשות טכנולוגיה

משחררים את המידע: כך מוסדות ציבור מפיקים את המיטב מחוכמת ההמון

מדינות רבות, ובראשן ארה"ב, מעודדות מפתחים להשתמש במאגרי המידע שלהן כדי להפוך אותם לכלים שימושיים: החל באפליקציית פייסבוק שמדווחת לעירייה על בורות בכביש וכלה באתר למציאת דירה לפי המרחק ממנה לעבודה. ובישראל? עדיין מחכים שמישהו ירים את הכפפה

עומר כביר 15:5408.06.10

אחד הצעדים הראשונים שנקט נשיא ארצות הברית ברק אובמה ביום השבעתו לתפקיד, 20 בינואר 2009, היה לחתום על "מזכר לשקיפות וממשל פתוח". מאחורי השם המעורפל הזה עומד מהלך מהפכני, לא פחות. מטרתו היא לא רק להגדיל את השקיפות הציבורית של פעילות גופי הממשלה מול הציבור; המזכר וההחלטות שבאו בעקבותיו מורים לגופי ממשלה לפרסם מאגרי מידע ממשלתיים באופן מקוון ופתוח, כך שכל גולש יוכל להוריד, לאנדקס או לחפש אותם ללא תלות בתוכנה ספציפית, וללא הגבלת שימוש חוזר במידע.

 

אך מדוע מדובר בעצם במהפכה? מאחורי החלטה זו עומדת התפיסה שאם תינתן לציבור ההזדמנות להשתמש במידע הגולמי, הוא ישכיל להפוך אותו לכלים שימושיים שאף גוף ממשלה לא מסוגל לייצר. לא מדובר ברעיון חדש: גם גופים וחברות מסחריות הבינו שפתיחת מאגרי המידע שלהם לציבור יכולה להועיל גם להם. אחת הדוגמאות הבולטות היא רשת המיקרו־בלוגינג טוויטר. סביבת הפיתוח של טוויטר מספקת למפתחים חיצוניים גישה כמעט בלתי מוגבלת לכל המידע שמצוי אצלה ברשת. התוצאה היא אינספור אפליקציות יצירתיות לשלל פלטפורמות, שמהוות תרומה משמעותית להצלחה של טוויטר.

פתיחת מאגרי המידע מועילה - גם לגופים ציבוריים וגם לחברות פרטיות פתיחת מאגרי המידע מועילה - גם לגופים ציבוריים וגם לחברות פרטיות איור: עומר הופמן

 

בישראל, לעומת זאת, יכולים רק להביט בקנאה במתרחש במדינות אחרות. "ישראל נמצאת במקומות לא כל כך טובים", אומר מיכאל איתן, השר הממונה על שיפור השירות הממשלתי לציבור. "הממשלה, לצערי הרב, היא הגורם שמעכב את ההתפתחות של תחום זה, בגלל חוסר היכולת של הגוף הביורוקרטי הזה להסתגל לשינויים שנובעים ממהפכת המידע. על זה המאבק עכשיו".

 

בימים אלו מקדם איתן מהלך שבמסגרתו יועמד לרשות יזמים מאגר מידע של כלל השירותים שמספקת הממשלה לציבור (כמו מיקום ושעות פעילות של לשכות, תשלומים ועוד). אולם אם בוחנים את מה שקורה כעת בעולם, מהלך כזה הוא רק טיפה בים לעומת כלל המידע הממשלתי שיכול לעמוד לרשות הציבור.

 

מסדרים את המידע הממשלתי

 

בעקבות ההחלטה של אובמה הוקם בארה"ב האתר Data.gov, שמרכז את כל המידע הממשלתי שהועמד לרשות הציבור ומכיל מאות אלפי מסמכים, נתונים, מחקרים ומאגרי מידע גולמיים. אפשר למצוא בו מגוון רחב של אינפורמציה, בלשון המעטה: מנתוני תעסוקה ממדינות שונות בעולם ועד למידע על בתי גידול של עשב ים ומַנְגְּרוֹבִים בפארק ההיסטורי הלאומי סולט ריבר ביי. אך למרות עושרו הרב, אין הרבה ערך באתר כזה עבור המשתמש הפשוט. הכוח העיקרי של מאגרים מסוג זה הוא דווקא השימוש שעשו בו מפתחים עצמאים.

 

דוגמה לכך היא ThisWeKnow.org, שמציג את כל המידע הממשלתי על אזור מסוים לפי מיקוד או יישוב. בין המידע שמוצג: כמות זיהום האוויר, פילוח דמוגרפי, הצעות חוק הנוגעות ליישוב, מספר מובטלים ומועסקים ומספר בעלי בתים לעומת שוכרים. הכל מופיע בצורה פשוטה וברורה בתוך שניות.

 

משתמשים שגם אוהבים מספרים ישמחו לגלות את DataMasher.org, שמאפשר להצליב בקלות נתונים ממאגרי מידע שונים, וליצור סטטיסטיקות מורכבות, מעניינות ולפעמים קצת מוזרות: החל ביחס בין ילדים שסובלים מעודף משקל לשיעור הגירושים במדינות ארה"ב וכלה ביחס בין מספר מאגרי המים למספר בוגרי התיכון בכל מדינה. אתרים אחרים מתמקדים במידע ממוקד יותר עם אג'נדה. למשל, אתר המשווה בין שיעורי השמנת יתר במדינות ובמחוזות או אתר שמנתח נתוני תעסוקה ואבטלה על בסיס זמן ומקום.

 

מה קורה בעיר שלי

 

מידע ממשלתי יכול להיות מאוד מעניין וחשוב, אבל דווקא המידע שנמצא בידי העיריות יכול להיות שימושי ומועיל הרבה יותר. רשויות מקומיות בארה"ב לא רק מעמידות את המידע שברשותן לרשות הציבור, אלא גם עורכות תחרויות נושאות פרסים יקרי ערך המעודדות מפתחים ליצור יישומים על סמך המידע הזה.

 

עיריית ניו יורק, למשל, יזמה תחרות אפליקציות לסמארטפונים שעודדה מפתחים להשתמש במידע שהעמידה לרשות הציבור בדרכים היצירתיות ביותר, ואפשרה לזכות בפרס של 20 אלף דולר וארוחה עם ראש העירייה. במקום הראשון זכתה אמנם אפליקציית מציאות רבודה, שמכוונת את המשתמש בסיוע GPS לתחנת הרכבת התחתית הקרובה ביותר אליו, אך האפליקציות המתחרות לא היו פחות מעניינות. אחת מהן מאפשרת לחפש ולקטלג את בתי הספר הציבוריים של ניו יורק לפי קריטריונים.

 

אפליקציה אחרת מרכזת מידע תיירותי כמו נקודות WiFi, דוכני מזון ועדכוני תנועה. יישום נוסף, שפותח על ידי הישראלים תושבי ניו יורק רביב טורנר ואיליה לווין, זכה לפופולריות רבה ולסיקור נרחב בתקשורת. אפליקציה זו מאפשרת לאתר מדחנים מקולקלים ברחבי העיר במקומות שבהם אפשר לחנות חינם למשך שעה. בעיר שבה מחירי החניה יכולים להגיע ל־500 דולר בחודש, לא מדובר ביישום שאפשר לזלזל בו.

האפליקציה של רביב טורנר ואיליה לווין האפליקציה של רביב טורנר ואיליה לווין

 

עיריית וושינגטון, לעומת זאת, לא רק מאפשרת למפתחים לגשת למאגרי המידע שלהם, אלא גם מספקת להם כלים המאפשרים לפתח יישומים היוצרים אינטראקציה עם מערכות המחשוב והמאגרים שלה. בתחרות הפיתוח השנייה שערכה העירייה בספטמבר האחרון זכה DC 311, פיתוח המשלב אפליקציית אייפון ואפליקציית פייסבוק, המאפשר למשתמשים לבקש שירות או לדווח על תקלות כמו מהמורות בכביש או מדחנים מקולקלים ישירות למוקדי העירייה. האפליקציה עושה שימוש ב־GPS שבאייפון ובמצלמה המובנית שלו כדי לקבוע את מיקום התקלה ולאפשר תיאור מדויק יותר של טיבה. כמו כן היא מאפשרת לצפות בבקשות שנשלחו על גבי מפה אינטראקטיבית ואף כוללת אלמנט תחרותי: לוח ניקוד של המשתמשים שדיווחו על מספר התקלות הרב ביותר.

 

אתר FixMyCityDC.com, שזכה בתחרות לציון לשבח, מאפשר למשתמשים לשלוח בקשות שירות לפי קטגוריות, לצפות במצב הטיפול בהן, ואף לקבל הודעה טלפונית כאשר הבקשה טופלה. רמת שביעות הרצון של העייריה משני הפיתוחים היתה כה גבוהה, שהיא מקדמת כעת את איחודם עד לפתרון כולל אחד. כמו כן, היישומים שוחררו בקוד פיתוח כך שגופי ממשלה אחרים או מפתחים פרטיים בערים אחרות יוכלו לעשות בהם שימוש.

 

בין הפיתוחים הנוספים שהוגשו לתחרות נמצאים WeThePeopleWiki.com, שלקח את מאגרי המידע ששוחרו לציבור והפך אותם לאתר דמוי ויקיפדיה; אפליקציית אייפון המספקת התראות מבוססות מקום בזמן אמת על נושאים כמו דיווחי פשיעה או אישורי בנייה; אתר iLive.at, המציג מידע נרחב לפי מקום מגורים, החל מהבנק, תחנת המשטרה או הספרייה הציבורית הקרובה ביותר, דרך מספר מעשי השוד או הפריצה שבוצעו באזור לאחרונה, וכלה בתפלגות גיל האוכלוסייה באזור ומצב משפחתי.

 

תחבורה ציבורית בזמן אמת

 

בניגוד לחברות תחבורה ישראליות כמו אגד, דן או רכבת ישראל, שאף אחת מהן לא מציעה אפילו אפליקציית סמארטפונים רשמית, רשויות וחברות תחבורה רבות בארה"ב מספקות למפתחים גישה חופשית למאגרי מידע על הקווים, מסלוליהם, שעות הנסיעה ומיקומם בכל רגע נתון (הודות לרכיבי GPS המותקנים באוטובוסים רבים). התוצאה: אפליקציות רשת ולסלולר שמנצלות את המידע הזה בדרכים מקוריות.

 

אחד הגופים הבולטים בתחום זה הוא מחלקת התחבורה של מחוז קינג במדינת וושינגטון, שלא רק מספקת מידע למפתחים אלא גם מקדמת אפליקציות נבחרות באתר שלה. מלבד אפליקציות בסיסיות, שמציגות את מסלולי הקווים, מיקומם של האוטובוסים בזמן אמת ומיקום התחנות ביחס למשתמש, אפשר למצוא גם שימושים יוצאי דופן במידע כמו אפליקציית רשת של סוכנות נדל"ן שמציגה נכסים למכירה לפי מיקום תחנות אוטובוס, או אפליקציה שמסייעת לבחור מקום מגורים באמצעות חישוב זמן הנסיעה ממנו למקום העבודה.

אפליקציית ZipRealty. קבלת מידע על נכסים במציאות רבודה אפליקציית ZipRealty. קבלת מידע על נכסים במציאות רבודה

 

אבל הכוח האמיתי של פתיחת מאגרי מידע של תחבורה ציבורית הוא היכולת לשלב ולהצליב בין כמה כלי תחבורה שונים. אחד הפיתוחים המוצלחים בהקשר זה הוא OneBusWay, שמרכז מידע מכל רשויות וחברות התחבורה באזור סיאטל רבתי ושאליו ניתן לגשת כמעט מכל פלטפורמה: דרך הרשת, הטלפון הנייח והנייד, האינטרנט הסלולרי וכמובן באמצעות אפליקציות ייעודיות. אם פיתוח דומה היה קיים בארץ, אפשר היה לרכז תחת ממשק אחד את מסלולי ושעות הנסיעה של קווי אגד, דן, רכבת ישראל ושאר חברות האוטובוסים.

 

לנהל את כל החשבונות מהטלפון

 

טוויטר כאמור היא אחת הדוגמאות הטובות ביותר לחברה שזכתה להצלחה בעקבות מתן גישה למאגרי המידע שלה עבור מפתחים חיצוניים. אך לא מדובר בחברה המסחרית היחידה שעשתה זאת. אפליקציית Mint.com לאייפון, לדוגמה, מתממשקת עם מאגרי המידע של בנקים, חברות כרטיסי אשראי ועוד, ומאפשרת ניהול ומעקב אחר הוצאות בזמן אמת ובאופן אוטומטי. זאת בניגוד לניהול הוצאות אחרות המצריכות הזנה ידנית של ההוצאות וההכנסות.

 

אפליקציה אחרת בשם PageOnce היא אמנם פרי פיתוח ישראלי, אך למרבה הצער לא פועלת כלל בישראל. אפליקציה זו אוספת מידע חיוני מחברות מסחריות שמספקות גישה למאגרי מידע שלהן ומרכזת אותו במקום אחד. בין המידע שבו אפשר לצפות: מצב כרטיס אשראי, חשבון בנק ותיק השקעות ממקורות שונים, דקות שיחה בחשבון הסלולרי והזמנות בנטפליקס. זאת לצד מידע ועדכונים מרשתות חברתיות דוגמת פייסבוק, ותוך שמירה על אבטחת מידע גבוהה.

 

גם בתחום הנדל"ן נפתחו מאגרי מידע, ו־ZipRealty היא דוגמה לאתר המאנדקס יותר ממיליון בתים שעומדים למכירה בארה"ב. כך למשל מאפשרת החברה, המשתמשת במאגר הנדל"ן MLS, ליצור אפליקציית מציאות רבודה לאייפון המאפשרת חיפוש נכסים בסיוע מפה וקבלת מידע עליהם וצפייה בתמונות שלהם בזמן אמת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x