$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: העכברים הנגועים של מיקרוסופט

נחשפו תנאי הניצול של מפעל סיני המייצר עכברים לשורה של חברות טכנולוגיה, כפר בריטי עוקף את הספקיות ומארגן לעצמו פס רחב, פלורידה תנסה לצפות את פושעי העתיד, והאיחוד האירופי ספקן לגבי ניטרליות הרשת

יוסי גורביץ 12:5615.04.10

אפל לא לבד

 

זוכרים את סדנאות היזע של סטיב ג'ובס? מתקבל הרושם שהוא לא לבד: דו"ח של ועדת העבודה הלאומית בארה"ב מצא שהמפעל של חברת KYE הסינית, שבו מיוצרים עכברים עבור מיקרוסופט, עושה שימוש בכמות ניכרת של עבודת קטינים, שנאלצים לעבוד 80 שעות בשבוע, ובתמורה המפעל מעמיד פנים שהוא משלם להם: המשכורת עומדת על כ-52 סנט לשעת עבודה, כלומר כ-40 דולר לשבוע עבודה. אפילו עיתונאים מרוויחים יותר.

 

העובדים טוענים, ואני מאמין להם, שמתייחסים אליהם כמו לאסירים או חיילים. הם עובדים בעמידה וצריכים לייצר 2,000 עכברים במשמרת של 12 עד 15 שעות, כלומר כ-166 מהם בשעה לפחות. נאסר עליהם לשתות או ללכת לשירותים בזמן העבודה – אלא בזמן ההפסקה שאורכה 10 דקות, שאת שווייה מנכים ממשך העבודה שלהם. 30% מהתוצר של KYE עובר למיקרוסופט, והשאר הולך לייצור של חברות אחרות, כגון אייסר, HP, סמסונג ואחרות.

 

מיקרוסופט, שהנהלים האלה מנוגדים לקוד העבודה שלה עם ספקים, מסרה בתגובה כי היא פתחה בחקירה, כי היא לוקחת את הנושא ברצינות, ושהיא תנקוט את הצעדים הנדרשים אם יסתבר שהספק שלה חרג מהנהלים. עכשיו אפשר יהיה לעקוב ולראות מה יקרה. חברה אחת יוצאת נורמלית מכל העסק: נוקיה, שלוקחת ברצינות את הרווחה של עובדי הקבלן שלה.

 

נהלי עבודה של בית כלא. המחשה נהלי עבודה של בית כלא. המחשה צילום: בלומברג

 

אין פס רחב? נייצר

 

פעם, מזמן, כשבריטניה היתה קודם כל אנגליה, התושבים התהדרו בכך שאם צריך משהו, הם מייצרים אותו בעצמם. האתוס הזה נגנב ברובו על ידי העבריינים הגולים שהקימו את אוסטרליה, אבל משהו נשאר.

 

תושבי לידינגטון, כפר בריטי ובו 200 בתים, רצו להתחבר לפס רחב. כל ספקי האינטרנט בבריטניה הודיעו לו בנימוס שלא שווה להם לחבר אותו למשהו מהיר יותר משני מגה-ביט לשנייה, וזו בעיה של כ-2.5 מיליון תושבים בבריטניה. הכפריים לא אמרו נואש, ערכו מגבית, אספו 37,000 ליש"ט – 185 ליש"ט לבית – והקימו חברת טלפון משלהם, דבר שמותר בבריטניה ואפילו זוכה לתמיכה נלהבת של הרגולטור בתחום, אופקום.

 

משהיתה להם חברת טלפון מקומית, ושליטה על קווי הטלפון שלהם עצמם, הכל נהיה פשוט יותר – ובתוך כמה זמן נמצאה ספקית רשת שהסכימה לחבר אותם לפס רחב במהירות שביקשו - 40 מגה-ביט לשנייה. הספקית, Rutland, רואה ברכה בעמלה: 40 כפרים אחרים רוצים עכשיו בשירותים שלה.

 

בניגוד למיתוס המקובל על היד הנעלמה של השוק החופשי הפותרת את כל הבעיות, לרוב ספקיות הרשת הגדולות אין עניין באספקת פס רחב מחוץ לערים הגדולות: זה לא שווה להן. בארה"ב, רשות התקשורת הפדרלית, ה-FCC, מנסה לתמרץ את ספקיות הרשת לעשות את מה שהן לא רוצות לעשות. בבריטניה פשוט מכופפים את היד הנעלמה, גם אם זה לא עונה על האורתודוקסיה של השוק החופשי. אנשים לפני הון; דוקטרינה משונה, אבל נראה שהיא עובדת.

 

אוי. אוי. אוי

 

זוכרים את הסרט "דו"ח מיוחד"? על יחידת משטרה שיש לה כמה יצורים שחוזים מראש מי יבצע פשע ומתי, כך שאפשר יהיה לעצור אותו מראש? אז משטרת פלורידה עושה צעדים מפחידים בכיוון.

 

לממשלת פלורידה נמאס מהשיעור הגבוה של פשיעה חוזרת בקרב צעירים במדינה הקשישה, ועל כן הביאה מומחים מ-IBM. אמנם, ההיסטוריה של IBM בשיתוף פעולה עם כוחות משטרה אינה מרנינה במיוחד – הם היו אחראים למחשוב מחנות ההשמדה הנאציים – אבל הפעם IBM מבטיחה שהכל יהיה בסדר.
מתוך הסרט דו"ח מיוחד. פלורידה בכיוון מתוך הסרט דו"ח מיוחד. פלורידה בכיוון צילום: MCT

 

היא פיתחה, לדבריה, אלגוריתם מורכב ורב משתנים, שמסוגל לזהות בדיוק רב אם עבריין צעיר ישוב לסורו או לא. המטרה, לדברי ראש הפרויקט, היא לאפשר לממשלות "לפעול בזמן אמת כדי למנוע פשיעה עתידית", וזאת בהסתמך על האלגוריתם – ותשלח את העבריין לעתיד למחנה חינוך מחד... אה, ל"שירות מניעת פשיעה".

 

אנשי IBM ומשטרת פלורידה אומרים להגנתם שהעבריינים האמורים הם, ובכן, עבריינים – כבר יש להם רישום פלילי, ועל כן זה בסדר להתייחס אליהם אחרת מאשר לשאר האוכלוסייה ההגונה. בבלוג גיזמודו העלו נקודה קריטית: אף מערכת לא מדייקת במאה אחוז. אפילו אם היא מדייקת ב-99.99% מהמקרים, וזו הנחה בעייתית מאוד, תמיד יהיו חפים מפשע שייפגעו. זה, אגב, הטיעון האולטימטיבי נגד עונש מוות: אין הליך נטול טעויות ואת הטעות הזו אי אפשר יהיה לתקן.

 

IBM מרוצה מאוד מהשיטה שלה: היא השקיעה לאחרונה במחלקת המחקר שלה 12 מיליארד דולר. היא יצרה, בקצרה, פתרון שמחפש בעיה. ראוי שלא יפעילו אותו על בני אדם.

 

ניטרליות במצור

 

זמנים קשים עוברים על הדוקטרינה של ניטרליות הרשת, זו הגורסת שלספקיות התשתית אין זכות להתערב בתעבורה עצמה או להעדיף סוג אחד של תעבורה על אחר. הדוקטרינה מעולם לא התקבלה רשמית בבריטניה או בקנדה, ולאחרונה היא ספגה מהלומה קשה בארה"ב: ה-FCC, הרגולטור בתחום השידורים, קנס את ספקית הרשת קומקאסט משום שחנקה משתפי קבצים, אולם בית משפט קבע שאין לרגולטור סמכות לעשות כזה דבר. המשמעות היא שיהיה צורך לעגן את ניטרליות הרשת בחקיקה – ומחוקקים רפובליקנים, אמונים תמיד על שמירת זכותם הקדושה של תאגידים לדפוק את הצרכן הקטן, כבר הודיעו על התנגדות עקרונית.

 

עכשיו מותקפת הדוקטרינה גם באירופה. נציבת סדר היום הדיגיטלי של האיחוד האירופי, נילי קרויס – לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים באיחוד, זו שאחראית לשמירה על התחרות – אמרה שבקרוב תתחיל נציבות האיחוד בדיונים על ניטרליות רשת, ותבחן את השאלה אם לאמץ אותה כדוקטרינה כלל אירופית.

 

היא אמרה, עם זאת, שהרשת "איננה ניטרלית מטבעה", וזאת בהתבסס על העובדה הפשוטה שהנושא מעורר מחלוקת ערה. הרגולטורים האירופיים יצטרכו להחליט, אמרה, אם לאפשר לספקיות רשת לתעדף או לתמחר אחרת סוגים שונים של תעבורה. היא נמנעה מלציין שאם האיחוד יתחייב לניטרליות רשת, הוא צפוי לבעיה לפחות עם אחת מחברותיו, בריטניה, שדחתה אותה. עם זאת, קרויס אמרה שהיא מתכוונת להתעקש על שקיפות מוחלטת של חברות הרשת: אם הן דופקות אותך, אתה תדע איך. וגם זה משהו.

 

קצרצרים

 

עד כמה פגיעים תאגידים לבוטנטים, המאפשרים להאקרים להשתלט על מחשבי משתמשים תמימים? מאוד: על פי מחקר שנערך לאחרונה, כ-88% (!) מהחברות המופיעות ברשימת פורצ'ן 500 נפגעו מהבוטנט "זאוס", שההתמחות שלו היא גניבת מידע. על פי החוקרים – שמייצגים חברת אנטי-וירוס, אז הם אינם נטולי פניות – הבוטנט הצליח לשים יד על כתובות מייל של עובדים בכ-60% מהתאגידים.

 

מי הן חמש חברות המחשבים המובילות בעולם, על פי מספר משלוחים? חברת המחקר IDC מעריכה שמדובר, בסדר יורד, ב-HP, אייסר, דל, לנובו וטושיבה; גרטנר מוסיפה את אסוס כמתחרה עם טושיבה על המקום החמישי. אם מסתכלים על ארה"ב בלבד, הרשימה היא HP, דל, אייסר, טושיבה, ואפל, שעושה כמסתבר רעש משמעותי יחסית להשפעה האמיתית שלה.

 

אגב אפל, זוכרים איך לפני שבוע סטיב ג'ובס התחייב שהאייפד יושק מחוץ לארה"ב באפריל? זה בסדר, שדה עיוות המציאות ידאג שעוד מעט כבר לא תזכרו את זה, כי אפל דחתה את ההשקה בחודש. לטענת אפל, זה משום שהמכשיר היתה הצלחה כבירה כל כך. הממ. אחרי היום הראשון, אפל טענה שהיא מכרה 300 אלף מכשירים; אחרי שלושה ימים, 450 אלף ועכשיו, אחרי שבוע ומשהו, היא מתיימרת למכור 500 אלף יחידות. לעיניי הבלתי מקצועיות, זה נראה כמו האטה, לא האצה. האם אפל מייצרת מחסור מלאכותי באייפדים, כדי לחזור על בום המכירות הראשוני כשתשיק את האייפד מחוץ לארה"ב?

 

עיריית טולוז מצאה שיטה לחסוך בהוצאות החשמל שלה: היא תתקין מדרכות מיוחדות, שיהפכו את צעדי האזרחים עליהן לחשמל, לטענתה המפוקפקת מספיק חשמל כדי להפעיל את פנס הרחוב הקרוב. המשמעות הפרקטית היא שאם אתם מבקרים בקרוב בטולוז, הביאו פנס.

 

בחדשות מעודדות נוספות, סוכנות המדענים המטורפים של הפנטגון, DARPA, משלבת ידיים עם חיל הנחתים, והיא מתכננת האמר מעופף. הרכב, שאב טיפוס שלו אמור להופיע ב-2015, אמור להיות מסוגל להמריא אנכית ולהגיע לגובה של 10,000 רגל, כמו גם לפעול כמו רכב שטח רגיל. מכונת המוות השמיימית צריכה לשאת ארבעה נחתים חמושים היטב או חובש אחד, מצויד באלונקה. הפוטנציאל לתאונות של כלי רכב כבד שנופל מהשמים מרשים במיוחד.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x