$
אינטרנט

"מאה אלף ערכים הם רק ההתחלה": ויקיפדיה העברית מציינת אבן דרך

עשרות פעילי ויקיפדיה התכנסו לדון בעתיד האנציקלופדיה החופשית, להתייחס לביקורת על מדיניות העריכה ולהזכר בנקודות ציון בהסטוריה של המיזם

עומר כביר 13:0615.01.10

קרוב ל-100 ויקיפדים (כותבי ערכים באנציקלופדיה החופשית ויקיפדיה) התכנסו היום באוניברסיטת תל אביב למפגש חגיגי לציון תשע שנים להקמת האנציקלופדיה העולמית, וכתיבת 100 אלף ערכים בגרסה העברית של האנציקלופדיה.

 

"בשש וחצי שנות קיומה של הגרסה העברית תרמו לה הרבה אנשים כדי להרבות ידע בקרב דוברי עברית", אמר דוד שי, ביורוקרט ויקיפדיה ומי שמכונה האב הרוחני של קהילת הוויקיפדים. "אני זוכר שאת מפגש הוויקיפדים הראשון עשינו לפני חמש וחצי במתחם המזון של עזריאלי. אני שמח שחלק מהאנשים שהשתתפו במפגש הזה עדיין פעילים".

 

דרור לין, מזכ"ל עמותת ויקימדיה-ישראל ומכותבי הערכים הפעילים בוויקיפדיה העברית, נזכר במפגש השני של הקהילה לפני ארבע שנים וחצי.

שי יקיר יו"ר ויקימדיה ישראל ויקיפדיה: שמים דגש על מה שראוי ולא ראוי שייכתב שי יקיר יו"ר ויקימדיה ישראל ויקיפדיה: שמים דגש על מה שראוי ולא ראוי שייכתב צילום: מוטי מילרוד

 "המפגש היה בסלון מזל, ואז התלהבנו שבאו שלושים איש ומכך שהיו אז 18 אלף ערכים. היום אנחנו פי שלושה אנשים ויותר מפי חמישה ערכים", הוא אמר.

 

שי הוסיף שהפעילות בוויקיפדיה היא ביסודה פעילות נתינה: "חברי הקהילה באים כדי לתת ידע לכלל, אבל הפעילות היא גם פעילות קבלה. במהלך פעילותי למדתי הרבה מאוד מקריאת ערכים, מתחקירים שערכתי לכתיבת ערכים, ובמיוחד בכלל מה שקשור להתנהלות בקהילה וירטואלית. 100 אלף הם רק תחילת הדרך. ערכים רבים עוד מצפים לכתיבה וערכים אחרים להרחבה ולהעמקה. הדרך עוד ארוכה, ותהיה ארוכה גם כשנגיע ל-200 אלף".

 

אחת השאלות שנידונו במפגש הייתה איך להרחיב את מעגל הכותבים מעבר למה שאיציק אדרי, דובר עמותת ויקימדיה-ישראל, כינה "חבורת הגיקים שיושבת פה". לדברי אדרי בוויקיפדיה העברית מתכוונים לעשות זאת באמצעות כנסי העשרה המכונים "אקדמיית ויקיפדיה", הגדלת החשיפה התקשורתית, ומאמץ לערוך בישראל ב-2011 את ויקימאניה, הכנס העולמי של ויקיפדיה וקרן ויקימדיה העולמיות.

 

סוגיה אחרת שעלתה לדיון הייתה קידום והרחבת ויקיפדיה באמצעות חקיקה. "יש כאן תנועה אמיתית של חופש וידע, וזה הנכס הגדול ביותר שאפשר להקנות לבני אדם", אמר שי יקיר, יו"ר עמותת ויקימדיה-ישראל. "בכספי המסים שלנו, המדינה צוברת נכסים מבלי לשחררם לציבור. ההיגיון אומר שמה שנעשה בכספי הציבור שייך לציבור, אבל זה לא כך. אחנונ פועלים לשחרר את הנכסים האלו. לדוגמה, ללשכת העיתונות הממשלתית יש ביד אוצר עצום של תמונה שאי-אפשר להשתמש בהן ללא תשלום. אנחנו פועלים כדי שכל מה שנעשה על ידי המדינה יוחזר לציבור".

 

במפגש בלטה העובדה שרוב הנוכחים הינם גברים. "ייתכן והמבנה אישיות של הכותבים דורש מידה מסויימת של חוצפתה ויהירות, ואולי נשים הן מעט יותר ענוות", הסביר יקיר את מיעוט הנשים מבין הכותבים.

 

 

ויקיפדיה העברית: תמונת מחזור 2010 ויקיפדיה העברית: תמונת מחזור 2010 צילום: יצחק וולקוביץ׳

 

לאורך הזמן הועלו נגד ויקיפדיה טענות כי כותבי ערכים מזדמנים, שאינם חברים מוכרים בקהילה, מאוד מתקשים להכניס ערכים לאנציקלופדיה.

"סביב ויקיפדה התפתחו נוהלי עבודה, ולפעמים לא אחת באים אנשים ומתפרצים פנימה מבלי שהם לוקחים בחשבון שיש נהלי עבודה מסודרים, וכללי נימוס בסיסיים", הסביר יקיר. "הנהלים לא צמחו מהחלל הריק אלא מתובנות וניסיון עשיר".

 

טיעון נוסף שמועלה נגד ויקיפדיה העברית הוא שערכים רבים נמחקים מכיוון שהוחלט שאינם ראויים להופיע בה. זאת, אף שמייסד ויקיפדיה עצמו,

 ג'ימי וויילס, הצהיר שלא צריך להגביל את סוגי הערכים המופיעים בגרסאות השונות שלה. "לכל ויקיפדיה יש מרחב תמרון פרטי משלה", אמר יקיר. "ויקיפדיה העברית מיתגה את עצמה כאחת שאיכות הידע נמצאת בראש מעיניה. לכן נקודת הציון של 100 אלף ערכים הרבה יותר משמעותית מויקיפדיות אחרות, כי כאן אנחנו שמים דגש על מה שראוי ולא ראוי שייכתב. בסופו של דבר אנחנו באים לקדם ידע, זה האופי של הוויקיפדיה העברית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x