$
אינטרנט

Google Wave: חדשני, מהנה - אבל עדיין לא פרקטי

התנסות ראשונה בפרויקט החדש של ענקית החיפוש וניסיון לבדוק כיצד הוא ישנה את התקשורת בין הגולשים ברשת. מה זה בכלל ה-Wave, איך זה עובד ובשביל מה זה טוב?

עומר כביר 08:2806.10.09

הפלטפורמה של Google Wave זכתה לבאז רב מאז שנחשפה על ידי ענקית החיפוש לפני כחצי שנה. השירות תואר כשילוב בין דוא"ל בזמן אמת למסרים מיידיים, וגוגל אף הגדירה אותו כ"דרך שבה היה האימייל פועל לו הומצא היום". אבל רק מספר מצומצם של אנשים, בעיקר שותפים של גוגל, זכה להתנסות בשירות ולהבין מה הוא עושה בדיוק - ובשביל מה הוא טוב. "כלכליסט" זכה לקבל גישה לשירות לבדיקה בלעדית, ומביא לראשונה בעברית ביקורת מקיפה של השירות, שלפי הערכות יכול לשנות את הדרך שבה אנו עובדים ומתקשרים ברשת.

  

ראשית, כדי להבין במה מדובר נסביר כיצד מתנהלת התקשורת בין הגולשים ב-Google Wave: הפעילות בשירות בנויה סביב גלים (Waves) שאותם יכול לפתוח כל משתמש, ושאליהם אפשר להזמין משתתפים נוספים מרשימת אנשי הקשר.

  

כל גל בנוי מתיבות, הנקראות הודעות (Messages), שאותן יכול כל משתמש ליצור או לערוך. בהודעות אפשר להקליד טקסט ולעצב אותו בסיוע סרגל כלים בסיסי, ומשתמשים אחרים יכולים לראות את הטקסט תוך כדי הקלדתו. נוסף על כך, אפשר להעלות לכל הודעה קבצים לצפייה על ידי המשתמשים האחרים, או לשלב בה קישורים.

 

צעד נועז מצד גוגל

  

הניסיון הראשון שעשינו להתחבר לשירות נכשל, מכיוון ש-Wave אינו תומך בדפדפן אינטרנט אקספלורר. ניסיון להתחבר לשירות באינטרנט אקספלורר מקפיץ הודעה שבה המשתמש מתבקש להתקין את אחד מהדפדנים המתחרים – פיירפורס, ספארי או כרום של גוגל, או את תוסף כרום של גוגל לאקספלורר.

  

ההחלטה שלא לתמוך באינטרנט אקספלורר היא צעד נועז מצד גוגל, שכן אינטרנט אקספלורר הוא עדיין הדפדפן הנפוץ ביותר, ובשוק העסקי, שנחשב לאחד מיעדי השירות, ארגונים רבים לא מאפשרים להתקין דפדפנים אחרים על מחשביהם. סביר להניח שהדבר יפגע במאמצי החדירה של השירות החדש, אבל ייתכן גם שהשקת Wave דווקא תצליח לערער את מעמדו של אינטרנט אקספלורר בארגונים.

  

לאחר ההתחברות עולה מסך כניסה שמזכיר במידה רבה את מסך הכניסה לג'ימייל. בפינה השמאלית העליונה ניצבת תיבת ניווט ובה גישה ל-inbox, שם נמצאים גלים ששותף להם המשתמש. תחתיה תיבות ניווט המפנות לגלים שנוצרו על ידי המשתמש (By Me), להגדרות (Settings), לפח אשפה (Trash) ועוד.

   

מסך הכניסה ל-Wave מסך הכניסה ל-Wave צילום מסך: Google Wave

   

מתחת לתיבת הניווט ניצבת תיבת אנשי הקשר, המאפשרת לפתוח מתוכה גלים חדשים עם איש קשר ספציפי. כדי להוסיף איש קשר לרשימה צריך להקליד את כתובת המייל שלו או לבחור מרשימת אנשי הקשר של ג'ימייל. אפשר להוסיף לרשימת אנשי הקשר ב-Wave רק מנויים בשירות. מימין מופיעה רשימת הגלים שנמצאים בתיקייה שנבחרה בחלונית הניווט. בחירה בגל מסוים תציג את תוכנו בעמודה השמאלית, ובלחיצת עכבר ניתן להגדילו למסך מלא.

  

ההודעות בגל עצמן מופיעות בסדר כרונולוגי לפי הזמן שבו נוצרו. עריכת הודעות אינה משנה את סדר הופעתן, אבל ציון זמן שמופיע בצד שמאל של ההודעה משתנה בהתאם לזמן העריכה האחרונה. בנוסף, ניתן להגיב להודעה ובמקרה זה הודעת התגובה מופיעה בתוך ההודעה-האם. בהודעת תגובה ניתן לבצע את כל הפעולות הניתנות לביצוע בהודעה רגילה. לכל הודעת תגובה ניתן להגיב, דבר היוצר שרשור הדומה לפורום.

   

גוגל וייב בעבודה: בעמודה הימנית - שני גלים פתוחים בו זמנית גוגל וייב בעבודה: בעמודה הימנית - שני גלים פתוחים בו זמנית צילום מסך: Google Wave

 

הבעיה הבולטת: איטיות

  

כל גל ניתן להפוך לציבורי (Public) ואז הוא זמין לחיפוש, לצפייה ולעריכה מצד כל משתמשי השירות. כרגע ניתן למצוא גלים ציבוריים המספקים הסברים כמו איך להוסיף קבצים או וידיאו לגל, או דיונים בין משתמשים בנושאים כמו היחס של נשיא ארה"ב לשעבר ג'ורג' בוש לאוכלוסייה השחורה בארה"ב.

  

בעזרת סרגל עריכת ההודעות ניתן גם לשלב יישומים חיצוניים בגוף ההודעה עצמה. בעתיד יוכל כל מפתח להוסיף את היישומים שלו לשירות, אולם נכון לעכשיו צורפו רק חמישה יישומים שנבחרו על ידי גוגל. ביניהם נכללים יישום לביצוע סקר פשוט, יישום של LabPixies הישראלית המאפשר משחק סודוקו שיתופי, ויישום של Google Maps, המאפשר לכל המשתתפים בגל לצפות במפה, להזיז אותה ולסמן בה מיקומים.

  

אחד היישומים הבולטים הוא זה של חברת 6rounds הישראלית, המאפשר לנהל שיחות וידיאו בין שני משתמשים, ובעתיד בין עד שישה משתמשים. בזמן השיחה יכולים גולשים אחרים לראות ששני הגולשים נמצאים בשיחה, אבל לא יכולים לראות את תוכנה.

   

אפליקציית המפות אפליקציית המפות צילום מסך: Google Wave

 

השירות עצמו עובד בצורה חלקה, חוץ מבעיה מרכזית אחת: אטיות. נדרש זמן רב (כחצי דקה) לטעון את רשימת הגלים או לפתוח גלים שמכילים תוכן ומשתמשים רבים. הליך הגלילה יכולה להיתקע לעתים ויש להמתין לסיום טעינת המשך הגל. גם העבודה בגל עצמו יכולה לסבול מאטיות ומזמני טעינה ארוכים כאשר עוברים בין הודעות או מזינים תוכן. עם זאת, ממשק המשתמש נוח לתפעול ועובד בצורה חלקה בלי תקלות בולטות.

  

משתמשים בישראל לא ישמחו לשמוע שהתמיכה בעברית חלקית בלבד: השירות תומך בשלב זה בכתיבה בעברית, אך לא בכתיבה מימין לשמאל כך ששילוב בין עברית לאנגלית יביא לבלבול בסדר הצגת הטקסט.

  

עריכת טקסטים משותפת אונליין

  

ואולם השאלה המרכזית שעולה בעקבות בדיקת השירות היא: למה הוא טוב? גוגל מספקת פלטפורמה גמישה המאפשרת לבצע פעולות רבות, שמספרן רק יגדל כשהשירות ייפתח באופן מלא למפתחים חיצוניים. ואולם, הפתיחות של הפלטפורמה גם מקשה להבין מה יהיה השימוש שלה.

  

שימוש אפשרי אחד הוא חלופה לאימיילים: אפשר להעביר תכתובות בזמן אמת בין מספר רב של משתמשים ולצפות בהן בסדר כרונולוגי. ואולם, יהיה זה אימייל נכה המוגבל רק למשתמשי השירות, שרק הם יכולים לצפות בגלים.

 

עוד שימוש אפשרי הוא חלופה לשירות המסמכים המקוון גוגל דוקס. יכולות השיתוף בזמן אמת מאפשרות לכמה משתמשים לעבוד על מסמכים בצורה חלקה ומהירה יותר לעומת גוגל דוקס. האפשרות לעשות זאת בזמן שיחת וידיאו מתוך חלון מהמסמך רק מייעלת את התהליך. משתמשים שכבר התנסו בשירות סיפרו ל"כלכליסט" שהם אכן משתמשים בשירות כדי לערוך יחד מסמכים עסקיים.

  

שיחת וידיאו ביישום של 6round שיחת וידיאו ביישום של 6round צילום מסך: Google Wave

 

השירות יכול לשמש גם פתרון לבעיות נקודתיות. למשל, קבוצת חברים המתכננת טיול בחו"ל יכולה להשתמש בו כדי לתכנן את מסלול הטיול על גבי מפה, להכין ביחד רשימות של אתרים לביקור ורשימות ציוד, להציע אתרים שונים לבקר בהם ועוד.

  

העבודה בשירות מתבצעת בצורה כיפית, וזו מילת המפתח כאן. גוגל מספקת פלטפורמה שהעבודה איתה מהנה ושיוצרת חשק למצוא לה שימוש מעשי. אבל גוגל מספקת רק את הפלטפורמה, את השימושים שלה יצטרכו הגולשים למצוא בעצמם.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x