$
אינטרנט

גורו הבלוגרים בביקור בישראל: "העיתונות צריכה לגעת"

אריאנה האפינגטון, מייסדת ועורכת "האפינגטון פוסט" - הסטארט־אפ־בלוג־עיתון מהנקראים בעולם - שרטטה בפני בלוגרים בגראז' גיקס בחולון את המהפך שהתחום צריך לעבור לדעתה

אסף גלעד 14:4523.09.09

"מצבה של העיתונות המודרנית דומה למצבו של קפטן שמכוון ספינה בים סוער מאוד. לא בטוח שהכיוון שהוא מתווה לספינה שלו הוא הכיוון שאליו היא תשוט בסופו של דבר". אריאנה האפינגטון, מייסדת ועורכת הבלוג "האפינגטון פוסט", אחד הבלוגים הנקראים בעולם, שרטטה שלשום בערב מול קהל של עשרות בלוגרים, מרביתם עיתונאים, עיתונאים לשעבר ומעריצים שהתקבצו במועדון הטכנולוגי של הגראז' גיקס בחולון את הכיוונים שאליהם תפליג ספינת העיתונות לדעתה.

 

גיוס מקרנות הון סיכון

 

מאז שנוסד ב־2005 נהפך האפינגטון פוסט לאחד הבלוגים הנקראים בארה"ב. האתר מדווח על 22 מיליון מבקרים בכל חודש, והוא נחשב על ידי מנוע החיפוש לבלוגים, טכנוראטי, לבלוג המרושת ביותר באינטרנט. בתקופת הבחירות בארה"ב היה האתר פופולרי במיוחד. בהיותו עיתון שהוא בעצם סטראט־אפ, הוא גייס כספים דווקא מקרנות הון סיכון, והפך בעצם לאמצעי מדיה שהוא גם ניסוי טכנולוגי באינטרנט.

  

אריאנה האפינגטון עם יוסי ורדי בגראז' גיקס. "העתיד הוא בתקשורת שיתופית" אריאנה האפינגטון עם יוסי ורדי בגראז' גיקס. "העתיד הוא בתקשורת שיתופית" צילום: מייק דרנל

 

עד כה גייסה האפינגטון 37 מיליון דולר מחברת התקשורת היפנית סופטבנק (שמשקיעה גם ביצרנית הסלולר של דב מורן, מודו), מקרנות ההון סיכון אוק וגרייקרופט ומהמשקיע אלן פטריסוף. בסיבוב האחרון שלה, שנערך לפני פחות משנה, גייסה סכום עצום של 25 מיליון דולר - סכום שמזכיר גיוסי הון לחברות שבבים או ציוד אלקטרוני כבד. כיום האתר מעסיק 75 עובדים במשרדים בשדרות ברודוויי שבמנהטן, בוושינגטון ובלוס אנג'לס. הוא גייס לשורותיו כותבים כמו הקולנוען מייקל מור, השחקנים ג'ון קיוזאק, רוזי אודונל וג'יימי לי קרטיס, ופוליטיקאים כמו הילארי קלינטון וג'ון קארי.

 

פרט לכותבים־סלבריטאים, הבלוג נהפך למוקד שמשך אליו אפילו כמה כתבים מה"ניו יורק טיימס". "יש להם חומר מצוין בידיים", אמרה האפינגטון במפגש על "אבל אין כיום עיתונים מצליחים ללא שליטה ברשת. העתיד הוא בתקשורת שיתופית — ולא בחומר סגור שבלעדי לעיתון זה או אחר".

 

האפינגטון אינה מרגישה כבולה לקוד האתי של העיתונות הוותיקה. "אנחנו מנסים להיות יותר יצירתיים בתפיסת הפרסום שלנו, שכבר הביאה אותנו למצב של איזון תפעולי. למשל, עשינו קמפיין מאוד מצליח עם טויוטה: אנשי המערכת עצמם הצטלמו כשהם נוסעים במכוניות היברידיות מתוצרת החברה. עיתונים רבים חיקו אותנו לאחר מכן".

 

לדבריה, "עיתונות צריכה לגעת בכל אחד מאיתנו. היא צריכה לדון בכל נושא, גם באופנה, איכות חיים, רוחניות, היא צריכה אפילו להביא חדשות". לטענתה, "העיתונות לא חזתה את שתי התופעות המרכזיות ביותר שקרו באחרונה: המלחמה בעיראק והמשבר הכלכלי. צריך לשנות את פני העיתונות. יש עוד הרבה מה לעשות כדי להפכה למדיום חזק".

 

עבור האפינגטון, המהומות באיראן היו קו פרשת המים. "איראן אמנם חסמה לחלוטין גישה של עיתונאים למהומות בטהרן, אך המידע שזלג לרשת ליבה אותן עוד ועוד וגרם להיפוך התודעה במערב. האימפקט היה כל כך גדול, עד שכמה שבועות לאחר מכן פרצה התקוממות מוסלמית בסין — אלא ששם נעשה דבר הפוך: הסינים חסמו את כל הגישה לרשת, כך ששום דבר לא זלג, וכפיצוי הזמינה קבוצה של עיתונאים והפעילה עליהם מניפולציות. זהו בדיוק גורלה של העיתונות, הרי הרבה יותר קשה לעשות ספין על מאות אלפי גולשים מאשר על קומץ של עיתונאים".

 

גם עיתונאות חוקרת

 

תפיסת העיתונות של האפינגטון שונה מאוד מהמקובל, ויש בה נטייה גדולה לעיתונות "רכה", על גבול הצעקנית. הנושאים הפופולריים - אופנה, איכות חיים, אקטואליה ופוליטיקה - זוכים לבולטות. רק בשוליים נמצאת העיתונות החושפת והחוקרת, שכתביה ממומנים באמצעות שותפות עם עמותה ללא כוונת רווח. מבין 75 העובדים, רק 13 הם כתבי חדשות במשרה מלאה. התחום הפוליטי מכוסה בעיקר באמצעות מאמרי דיעה בעלי קו אידיאולוגי מסוים, וכתבות מאמצעי מדיה אחרים.

 

לשיטתה של האפינגטון, דיווחים של קוראים וגולשים אמורים לספק את הבסיס החדשותי. תיאור המשבר הכלכלי, למשל, אמור להגיע לדעתה מה'שטח': לאחרונה חנכה פרויקט המזמין את הגולשים עצמם לדווח על חוויות מן המשבר כפי שהם רואים זאת בעיניהם, שכן "האבטלה נותרה ברמה של 16% למרות התמונה שמציירים לנו" אמרה שלשום.

 

האפינגטון מודעת לביקורת כלפי הבלוג שלה, ובמרץ האחרון חשפה תוכנית חדשה להרחיב את פעילות האתר לתחום העיתונות החוקרת. במסגרת התוכנית האתר ישתף פעולה עם ארגונים חברתיים ועם תורמים אחרים בהקמת "קרן האפינגטון פוסט לעיתונות חוקרת", שתקציבה הראשוני יהיה 1.75 מיליון דולר. הקרן גייסה עשרה עיתונאים חוקרים במשרה מלאה, שישתפו פעולה בעריכת תחקירים על המשבר הכלכלי, והם יהיו זמינים בכל אתר שיבקש, לא רק בהאפינגטון.

 

אחרי שהתמצב כבלוג פוליטי נשכני, משיק החודש הבלוג מדור טכנולוגיה חדש, ואחריו גם מדור ספרים. בקרוב תפתח האפינגטון מקומונים בשיקגו, דנוור, ניו יורק ולוס אנג'לס. "בסופו של דבר נגיע לכל דבר שמעניין אותך כי כולנו אנשים".

 

בדיון היא גם נגעה בצד האישי של פעילותה. "הבלוג משלב בין שני דברים שחשובים לי מאוד: האחד הוא חדשות — אני בת של עיתונאי יווני, שככל שכתב יותר כך מצא את עצמו מרושש, עוד הרבה לפני שידענו שעולם העיתונות אכן קורס; והשני הוא הדיון סביב החדשות, לשוחח זה עם זה על כל נושא. למשל, אחד הנושאים האהובים עליי הוא אוכל, האמא היוונייה שלי לא הפסיקה לדבר על אוכל".

 

קו שמאלי רדיקלי

 

בניגוד לבלוגים רבים, האפינגטון משלבת חומר חדשותי לא מקורי ששאוב מאתרי חדשות מוכרים, באופן חוקי. אבל האפינגטון פוסט רחוק מלהיות ניטרלי וחסר עמדה.

 אחד מסממני ההיכר המרכזיים שאפיינו את הבלוג שלה היה הקו השמאלי הרדיקלי שהתנגד למהלכי ממשל בוש ואימץ את אובמה במערכת הבחירות האחרונה בארה"ב.

 

"אנחנו לא מסתכלים על ימין או על שמאל", היא אומרת. "אנחנו פשוט רוצים להביע עמדה שלא כל כך מקובלת בתקשורת האמריקאית. המלחמה באפגניסטן היא הרפתקה צבאית שמזיקה לביטחון הלאומי האמריקאי בגלל הנזקים שאנו גורמים שם שגוררים את איבוד האמון בנו, ובגלל החוזים המושחתים עם קבלנים שהאמריקאים חתומים עליהם. מי שכתב על זה אצלנו בבלוג הוא ג'ורג' ווייל, שדווקא אינו מזוהה עם השמאל. אנחנו מנסים לשנות מעט את נקודת המבט השלטת בתקשורת, ואני מבהירה זאת לעורכים ולכתבים שלנו".

 

אריאנה האפינגטון (59)

 

  • ילידת יוון, נולדה כאריאנה סטסינופולוס
  • נשואה לאיל הנפט מייקל האפינגטון
  • השכלה: תואר ראשון ושני בכלכלה מאוניברסיטת קיימברידג'.
  • תפקיד: ממייסדי "האפינגטון פוסט" והעורכת הראשית
  • עוד משהו: ב־2003 התמודדה על תפקיד מושל קליפורניה כמתמודדת עצמאית והפסידה לארנולד שוורצנגר
  • הופיעה במקום 12 ברשימת הנשים המשפיעות על מדיה של "פורבס" לשנת 2009

 

"האפינגטון פוסט"

 

  • נוסד: 2005
  • מייסדים: אריאנה האפינגטון, קנת לרר, ג'ונה פרטי
  • מספר דפים נצפים ביום: 11 מיליון*
  • מספר מבקרים ביום: 3.5 מיליון*
  • גיוס כספים: 37 מיליון דולר
  • משקיעים: הקרנות אוק, גרייקרופט, סופטבנק והמשקיע אלן פטריסוף.
  • עובדים: 75

 

*להערכת אתר הדירוג אלקסה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x