$
חדשות טכנולוגיה

בלעדי - ניסוי בפלאפון: אנטנה ביתית המנתבת שיחות לרשת האינטרנט

הקונספט, המכונה Femtocell, מעביר שיחות מרשת הסלולר לפס הרחב של בזק והוט, משפר את הקליטה ומאפשר לקבוע תעריפים המבוססים על מיקום. ייועד כנראה לעסקים קטנים באזורים בעלי קשיי קליטה

גילעד נס 11:3514.09.09

חברות הסלולר בוחנות בתקופה האחרונה מחדש את קונספט ה-Femtocell, המאפשר לשפר את הקליטה באזורים בעייתיים ולקבוע תעריפים משתנים המבוססים על מיקום השיחה, וחברת פלאפון תחל בקרוב בניסוי של המערכת - כך נודע ל"כלכליסט".

 

מכשיר ה-Femtocell מבוסס על אביזר תקשורת בגודל של נתב אלחוטי, המצויד באנטנה סלולרית קטנה ובחיבור לרשת האינטרנט הקווית. המכשיר מנתב שיחות סלולריות המתבצעות בשטח הבית או העסק לאנטנה הקטנה שבמכשיר במקום לאנטנה השכונתית, ובכך משפר את הכיסוי הסלולרי. תעבורת הקול מומרת לטכנולוגיית VoIP ומוזרמת על גבי הפס הרחב הקווי. כך למעשה מסוגלת ספקית הסלולר להציע איכות קליטה טובה יותר, ולהפחית את עומס השיחות ברשת הסלולרית.

  

את המכשיר תספק ללקוחות חברות הסלולר, והם אינם נדרשים לשנות את שיטת השימוש בטלפון – הן טלפונים סלולריים בדור השני והן בדור השלישי מסוגלים לתקשר עם האביזר. באמצעות Femtocell ניתן יהיה להציע ללקוח תעריפים משתנים בבית ובמשרד ומחוצה להם, ואף להרכיב רשימה של לקוחות מזדמנים (משפחה, קרובים, מכרים, לקוחות) שייהנו מכיסוי תחת מטריית ה-Femtocell ומתעריפים אטרקטיביים כל עוד הם בתחומו. עם זאת, העברת השיחות על גבי רשת שאינה בבעלות ספקית הסלולר משמעה שהיא אינה יכולה להתחייב לאיכות השירות.

  

הרעיון נדחה בעבר

 

הניסוי שתערוך פלאפון יתבסס על מוצרי Femtocell של Airvana ו-Thomson, ובליבת הרשת ייבחנו מוצרים של נוקיה-סימנס. הניסוי צפוי להימשך כמה חודשים, ובמסגרתו תבדוק החברה את איכות השיחות ואת דרישות הסף להצעת שירות שכזה ללקוחות. ככל הנראה, אם אכן יוחלט לשווק את המכשיר הוא יופנה לעסקים קטנים ולעסקים ביתיים הנתקלים בבעיות קליטה.

  

מכשיר ה-Femtocell. בוחנים מחדש את הרעיון שנדחה לפני כמה שנים מכשיר ה-Femtocell. בוחנים מחדש את הרעיון שנדחה לפני כמה שנים

 

עד כה הפיצה סלקום נתב סלולרי לעסקים קטנים כאמצעי לאספקת קישוריות אינטרנט על גבי הרשת הסלולרית, וניתן לחבר אליו טלפון קווי שיפעל בקידומת 052. בפרטנר עושים שימוש בנתב סלולרי כחלק מאספקת האינטרנט שלהם, אולם רק במקרים שבהם לא קיימת תשתית פס רחב קרקעית. עם זאת, בפלאפון מדובר על מכשיר המאפשר להשתמש בטלפונים סלולריים קיימים מול אנטנה סלולרית קטנה בתוך העסק, ולהעביר את השיחות על גבי האינטרנט הקווי.

  

לפני כמה שנים, בזמן שדגמי ה-Femtocell הראשונים הופיעו, בחנו בחברות הסלולר הישראליות את הקונספט והחליטו כי אינו מתאים לישראל, שכן איכות הקליטה ברחבי המדינה נחשבת לטובה יחסית. באותו הזמן התחרות בין שיחות מפ"א (מפעיל פנים-ארצי, המבוסס על רשת קווית) לשיחות סלולריות הוכרעה כבר לטובת הסלולריות, ולא ניתן היה להבטיח איכות שירות בשיחות העוברות על גבי רשת שאינה בבעלות המפעיל הסלולרי (רשת הכבלים או בזק). בנוסף, מחירי המכשירים היו גבוהים (כ-250 דולר ללקוח הסופי) וגם יכולות הניהול של המערכת לא השביעו רצון.

 

לאחרונה התחדש העניין בקרב חברות הסלולר. ייתכן כי הבחינה מחדש נובעת מכניסתה של פרטנר לתחום השיחות הפנים ארציות באמצעות טכנולוגיית VoIP על גבי הפס הרחב. בפרטנר גם מנסים למנף את האינטראקציה בין שירותי הסלולר והקווי באמצעות שירותים כמו "הקפצת שיחה", המעבירה שיחה בין הטלפון הקווי לסלולרי.

 

המשרד להגנת הסביבה עלול לטרפד את הרעיון

 

החברות המציעות כיום מכשירי Femtocell הינם Airvana בשיתוף עם נוקיה-סימנס, סיסקו בשיתוף עם ip.access, Ubiquisys, אלקטל-לוסנט, סמסונג ועוד. יש לציין כי אם אכן יוצע המכשיר בישראל על ידי הספקיות, הוא יהווה בעיקר פתרון נקודתי לאזורים שבהם פריסת אנטנות הסלולר אינה מעניקה כיסוי מושלם, ולא יהווה אסטרטגיה כוללת לכניסה לבתים. יש להבחין גם בין אביזר זה לבין נתבים סלולריים שמציעות החברות לעסקים קטנים, שבהם תשתית האינטרנט מסופקת בידי הרשת הסלולרית עצמה ולא הפס הרחב הקרקעי.

 

כמו כן, פעילותו של המשרד לאיכות הסביבה בנושא כניסת נתבים סלולרים לבתי המנויים עלולה לגדוע את רעיון ה-Femtocell באיבו, אם כי בחברות טוענים כי הקרינה מהמכשיר נמוכה יותר מזו המופצת ממכשיר טלפון אלחוטי. בחברות הסלולר העדיפו שלא להגיב.

 

בארצות הברית השיקה כבר ב-2008 ספקית הסלולר Sprint מכשיר Femtocell מתוצרת סמסונג באזורים שבהם פריסת הרשת שלה לא היתה מיטבית, וספקיות נוספות בארה"ב, Verizon ו-AT&T, צפויות להשיק מכשירים דומים בקרוב. טרם ידוע אם מודל הרכישה והשימוש יהיה זהה לארצות הברית – שם רוכש מנוי הסלולר את האביזר בעצמו מחנויות הספקית, מתקין באופן עצמאי את המכשיר בביתו ומזדהה מול הרשת הסלולרית (אקטיבציה) – או שהמכשיר יסובסד במלואו ויסופק, כולל התקנה, על ידי ספקיות הסלולר הישראליות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x