$
קלינטק אוגוסט 2009

בקטריות שמייצרות חשמל

חברות רבות משקיעות כסף רב ואנרגיה כדי להיפטר מהשפכים התעשייתיים, בלי לדעת שניתן לחולל מהם פלאים. חברות דוגמת BPT אשר הופכת מי שפכים למים טהורים ו-Emefcy המפתחת בקטריות שמייצרות חשמל, מצאו דרכים להפוך שפכים לכסף

מאיר אורבך, אסף גלעד וגלית שפיר 01:4223.08.09

BPT

 

מוצר מרכזי: ממברנות ננו הממחזרות שפכים מזוהמים למים, רכז אורגני ותמיסת מלח לשימושים שונים

שנת הקמה: 2000

מייסד: ד"ר מוטי פרי

מספר עובדים: 25

גיוסים עד כה: 5.6 מיליון דולר

משקיעים בולטים: אורום השקעות ואלרון

 

אחת הדרכים להתמודדות עם שפכים מזהמים היא באמצעות חיידקים קטנים שמפרקים את החומרים המזהמים בתהליך ביוכימי. אלא שבסביבות כימיות וביולוגיות אגרסיביות, אותן בקטריות אינן שורדות זמן רב ומתמוססות. BPT פיתחה ממברנות פולימריות שמסוגלות לעמוד גם בסביבות כימיות בעלות חומציות גבוהה. הן מאפשרות לקבוע מראש את גודל החרירים ואת סוג המולקולה שתעבור דרכם.

ניר כינור, מנכ"ל BPT ניר כינור, מנכ"ל BPT צילום: אוראל כהן

 

הממברנות מותקנות במערכת טיפול בשפכים שמייצרת BPT, הכוללת לא רק ממברנות אלא גם משאבות, מכלים וצינורות. המערכות מותקנות במפעלים כימיים, מטמנות אשפה ומכרות, ומאפשרות להפריד את זרם השפכים לשלושה זרמי משנה: כ־85% נהפכים למים טהורים, 10% מהם לתמיסת מלח ועוד 5% לרכז אורגני. שימוש חוזר במים הטהורים מאפשר ללקוחות לחסוך כ־85% מצריכת המים שלהם ולמכור את הרכז האורגני ליצרני מזון המשמש להאבסת בעלי חיים.

 

ההבטחה: בשלב ראשון פעלה החברה במתכונת של מעבדה טכנולוגית, במימון האיחוד האירופי. את המכירות החלה BPT רק בשנה שעברה, ואלו צפויות לגדול ביותר מ־100% ל־7 מיליון דולר עד סוף השנה. המערכות שלה מותקנות במפעלי תעשייה, מזון ובמטמנות בישראל ובאירופה.

 

 

Emefcy

 

מוצר מרכזי: בקטריות המפיקות חשמל משפכים אורגניים

שנת הקמה: 2007

מייסדים: איתן לוי ורונן שכטר

מספר עובדים: 6

גיוסים עד כה: מיליון דולר מהמדען הראשי ומיזראל קלינטק ונצ'רס

משקיעים בולטים: היזמים איתן לוי ורונן שכטר וקרן יזראל קלינטק ונצ'רס

 

חשמל ומים כנראה לא הולכים ביחד, וזה יכול להיות אפילו די מסוכן. אבל בחברת הקלינטק החדשה של היזמים הסדרתיים יוצאי כיל ואורמת איתן לוי ורונן שכטר חושבים אחרת.

 

טיפול בשפכים הוא תחום לא רווחי שעולה ביוקר לרשויות המקומיות. חברות רבות משקיעות כסף רב ואנרגיה כדי להיפטר מהשפכים התעשייתיים, בלי לדעת שניתן לחולל מהם פלאים. תהליך ייצור החשמל הקיים כיום משפכים עושה שימוש בבערה, אך אינו ניתן ליישום בשפכים בעלי מליחות גבוהה. המערכת של אמפסי תפיק חשמל ממי שפכים

אורגניים באמצעות בקטריות מיוחדות. חיידקי ה"גיאובקטר" שבהם משתמשת החברה ינועו בתוך מי השפכים בחיפוש אחר אזורים רוויים בחמצן, ויפרקו את החומרים הרעילים על ידי ניצול פוטנציאל המתח החשמלי הקיים בהם. האלקטרונים יעברו אל חוטי חשמל שנמצאים במערכת השפכים.

 

אמפסי תהפוך את הביוב לעסק רווחי שיגלגל מיליארדים. הוא גם יְיַצר חשמל נקי ללא פליטת גזי חממה, יוזיל את עלות הטיפול בשפכים, ויצמצם ב־80% את כמות הבוצה.

 

ההבטחה: בתוך שנתיים תשיק אמפסי את המוצרים בעולם, ובהמשך צופים בחברה מכירות של 100 מיליון דולר בשנה.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x