$
המדריך

איך להפיק תועלת מהמחשב כשאתם לא משתמשים בו

כך תוכלו לקדם את המדע ולהשתתף בפרויקטי מחקר עצומים, למצוא תרופות למחלות קשות, לדבר עם חייזרים ואולי אפילו להרוויח קצת כסף - בלי לעשות כלום

רן יניב הרטשטיין 17:3111.08.09

במקום לבזבז את הזמן שבו המחשב שלכם לא עובד על שומר מסך מיותר, או, אפילו, פשוט לכבות אותו, אפשר להקדיש את משאבי העיבוד שלו למטרה טובה, ולתרום אותם למחשוב מבוזר  - פרויקטים שבהם משימות חישוב מורכבות מפוזרות בין מחשבים שונים המחוברים לרשת.

 

Folding@Home: להשתתף במחקר

 

Folding@Home של אוניברסיטת סטנפורד הוא אחד הפרויקטים הוותיקים והמצליחים ביותר בתחום המחשוב המבוזר. הוא נועד לסייע במחקר של פרוטאינים, מאבני הבניין הבסיסיים של הטבע, שתהליך "הקיפול", או ההווצרות שלהם, עדיין לא מובן לגמרי על ידי המדע.

  

מחלות קשות רבות קשורות לקיפול פרוטאינים, ביניהן אלצהיימר, פרקינסון, סוגים רבים של סרטן ועוד, והפרויקט מאפשר לנצל את משאבי העיבוד של כל המשתתפים לטובת מחקר תהליך הקיפול, ובכך להגדיל את הסיכויים למצוא פתרון למחלות אלו. בזמן הכתיבה, ניתן למצוא בעמוד התוצאות של הפרויקט 69 מאמרים מדעיים שמצטטים מהממצאים של Folding@Home, שזכה לא מכבר בתואר פרויקט המחשב המבוזר החזק ביותר בעולם לפי ספר השיאים של גינס.

 

הדמיה של קיפול פרוטאין ב-Folding@Home הדמיה של קיפול פרוטאין ב-Folding@Home צילום מסך

 

להשתתפות ב-Folding@Home, כל שיש לעשות הוא להוריד ולהתקין את התוכנה בעמוד ההורדות. אפשר להוריד גרסאות של התוכנה של Folding@Home לחלונות, ללינוקס או למקינטוש, ומי שיש להם PlayStation3 יכולים להשתמש בגרסה מיוחדת של התוכנה, המובנית במערכת ההפעלה של הקונסולה.

 

אחרי ההתקנה, בזמן ש-Folding@Home פועלת ברקע היא מציגה אייקון בשורת המשימות ליד השעון, ומבצעת את החישובים רק בזמן שאתם לא משתמשים במחשב. הפרויקט כולל אלמנט תחרותי, ומאפשר ליצור חשבון משתמש ולהצטרף לקבוצה, ולהציג את נתוני העיבוד לפי משתמשים ("תורמים") או לפני קבוצות, בעמוד הסטטיסטיקה באתר הפרוייקט. כדי ליצור לעצמכם משתמש, לחצו עם כפתור העכבר הימני על האייקון של Folding@Home ובחרו את האפשרות Configure, והזינו את הפרטים שלכם בלשונית User. בעמוד הסטטיסטיקה באתר תוכלו ליצור קבוצה, ולקבל מספר קבוצה ייחודי שאותו תוכלו להזין באותה לשונית.

 

Folding@Home בוויקיפדיה

 

SETI@Home: למצוא חייזרים

  

Seti@Home של אוניברסיטת ברקלי הוא פרויקט מחשוב מבוזר שעלה לרשת ב-1999 עם שתי מטרות מוצהרות - הוכחת היתכנות והכדאיות של רעיון המחשוב המבוזר המקוון, ותמיכה בפרויקט לאיתור חיים תבוניים מחוץ לכדור הארץ.

 

היעד הראשון היה הצלחה גמורה. במסגרת הפרויקט פותחה התוכנה BOINC, ראשי תיבות של "Berkeley Open Infrastructure for Network Computing", והיא משמשת פלטפורמה למחשב מבוזר עבור פרויקטים רבים אחרים. המטרה השנייה עדיין לא הושגה.

 

איתור חיים תבוניים עם SETI@Home איתור חיים תבוניים עם SETI@Home צילום מסך

 

להשתתפות ב-SETI@Home, הורידו והתקינו את BOINC, שפועלת בחלונות, בלינוקס ובמקינטוש. אחרי ההתקנה וההפעלה מחדש, BOINC תפעל אוטומטית ותציג אשף שיאפשר לכם לבחור את הפרויקט הראשון שאליו אתם רוצים לתרום את משאבי העיבוד שלכם - SETI@Home הוא רק פרויקט אחד מתוך רשימה ארוכה. צרו לעצמכם משתמש, ובמידת הצורך סיימו את ההרשמה בטופס שיפתח בדפדפן.

 

אחרי בדיקה קצרה של ביצועי המחשב, BOINC תתחיל להוריד את משימות העיבוד מהשרת ולבצע אותן לפי הסדר, כשהמחשב יהיה פנוי. אחרי ההתחברות לפרויקט הראשון, תוכלו להוסיף פרויקטים אחרים כל ידי לחיצה על Add Project.

 

בין הפרויקטים האחרים שמבוססים על BOINC אפשר למצוא את Rosetta@Home ואת Docking@Home, החוקרם היבטים שונים בהתפתחות ופעילות של פרוטאינים, את Climateprediction.net, ששואף ליצור מודלים יעילים יותר לחיזוי מזג אוויר ולחזות מראש את מזג האוויר בכדור הארץ עד 2080, את World Computing Grid, פרויקט על שתורם משאבי עיבוד למאות חברות וארגונים אחרים, ועוד.

 

SETI@Home בוויקיפדיה

 

BOINC בוויקיפדיה

 

GIMPS: למצוא את המספר הראשוני הגבוה ביותר

 

GIMPS, ראשי תיבות של "Great Internet Mersenne Prime Search", הוא פרויקט לזיהוי מספרים ראשוניים - מצרך יקר ערך בתעשיית אבטחת המידע. מספרים ראשוניים גדולים הם מרכיב מרכזי בשיטות מסוימות להצפנה אסימטרית, הנחוצות בין היתר להצפנה של אתרי אינטרנט בטוחים כמו אתרי מסחר ובנקאות, והצפנה של אימיילים.

 

ההשתפות ב-GIMPS נעשית עם תוכנה בשם Prime95, שהיא הרבה פחות ידידותית והרבה יותר מורכבת מהתוכנות של הפרויקטים האחרים. חסרונה העיקרי הוא בכך שהיא פועלת לפי לו"ז קבוע מראש, ולא מזהה באופן אוטומטי מתי המחשב פנוי.

 

איתור מספרים ראשוניים עם Prime95 במסגרת פרוייקט GIMPS איתור מספרים ראשוניים עם Prime95 במסגרת פרוייקט GIMPS צילום מסך

 

עם זאת, בניגוד לפרויקטים אחרים של מחשוב מבוזר, GIMPS יכול לשרת צרכים הרבה פחות אלטרואיסטיים והרבה יותר אינטרסנטיים. ה-EFF, ארגון ללא מטרות רווח שמגן על זכויות דיגיטליות ועל חופש הדיבור ברשת, מפעיל תוכנית בשם "פרסי המחשוב המשותף", שבמסגרתו הוא מעניק פרסים כספיים למי שיזהו ויפרסמו מספרים ראשוניים גדולים.

 

פרויקט GIMPS כבר השלים את שני היעדים הראשונים, מספר ראשוני בן מיליון ספרות ומספר ראשוני בן 10 מיליון ספרות, וזכה בפרסים בסך  50,000 דולר ו-$100,000 דולר בהתאמה. הפרויקט מחלק את הפרסים בין הקבוצה שמצאה את המספר הזוכה, בין הקבוצות שמצאו מספרים קודמים, ובין ארגוני צדקה אחרים. ראוי לציין שרק תהליך הווידוא של המספר הראשוני הגדול ביותר שהפרויקט מצא עד כה, בן יותר מ-12 מיליון ספרות, ארך כשבועיים.

 

GIMPS בוויקיפדיה

 

מידע נוסף

 

רשימת פרויקטים של מחשוב מבוזר בוויקיפדיה

 

DistributedComputing.info - מאגר מידע על פרויקטים של מחשוב מבוזר

בטל שלח
    לכל התגובות
    x