$
פרויקט החינם

Play חינם: 15 אתרים לאנשים אינטליגנטים

ההרצאות הכי טובות בעולם, קורסים של MIT, מדריכי וידיאו לכל נושא שתעלו על דעתכם, שיעורים פרטיים חינם, קורס צילום בעברית, אקורדים לגיטרה וארון הספרים היהודי

כתבי כלכליסט 19:1731.05.09

עוד אתרים, משחקים, תוכנות ושירותים נבחרים בחינם בערוץ free.calcalist.co.il 

 

1. לימודים ב-MIT

 

פרויקט OpenCourseWare המרשים מציע גישה בחינם לכל הקורסים המועברים במכון MIT היוקרתי. מדובר לא רק על הרצאות באודיו ובווידיאו, אלא גם על ביבליוגרפיה, סיכומי הרצאות, תרגילים ועוד. אולי לא תקבלו בסופם תואר אקדמי רשמי על נייר שמעוצב כמו קלף, אבל את החומר תדעו.

 

אם MIT לא מדבר אליכם, נסו את YouTube Edu, הערוץ החינוכי החדש של יוטיוב. הוא מכיל מאות הרצאות שמופצות על ידי יותר ממאה אוניברסיטאות שהקימו ערוצים רשמיים באתר. בין האוניברסיטאות המשתתפות: בית הספר למינהל עסקים של הרווארד, בית הספר למוזיקה של ברקלי והמכון הקולינרי של אמריקה.

  

(YouTube edu)

 

(OpenCourseWare)

  

בניין מדעי המחשב ב-MIT. לא חייבים להיות שם כדי ללמוד שם בניין מדעי המחשב ב-MIT. לא חייבים להיות שם כדי ללמוד שם צילום: Phil Romans

 

2. מדריכי וידיאו להכל

 

"אקספרט ווילג'” הוא מדריך וידאו שילמד אתכם לעשות הכל, בחינם. זהו אחד האוספים הגדולים ברשת של קורסי וידיאו. באתר יש כמה מאות קורסים בתחומים שונים, כגון בניית אתרים, נינג'יטסו וארגון חתונות. הסרטונים לא מלוקטים מיוטיוב ולא מועלים על ידי הגולשים, אלא מופקים על ידי האתר, וכל אחד מהם קצר, ידידותי ומלמד לעשות דבר אחד. הנה כמה דוגמאות:

 

קורס קסמים - כ-800 סרטונים

 

קורס בשירה ופיתוח קול - כ-440 סרטונים

 

יותר מ-3,000 סרטוני הדרכה ללימוד שפות, מצרפתית עד סינית.

 

אם לא מצאתם את מה שאתם מחפשים באקספרט ווילג', נסו את אתר סרטוני ההדרכה המוכר 5min.com, שגם בו רבים מהסרטונים נהנים מהפקה מקצועית. שווה גם לעקוב אחרי האתר הקטנטן ודובר העברית iWatch.co.il, שמתיימר יום אחד להיות האקספרט ווילג' הישראלי.

 

(expertvillage)

 

(5min.com)

 

(Iwatch)

  

קורס קסמים באקספרט ווילג'. כל אחד יכול להיות אורי גלר קורס קסמים באקספרט ווילג'. כל אחד יכול להיות אורי גלר צילום מסך: expertvillage.com

 

3. אנציקלופדיה בריטניקה בחינם

 

בריטניקה, האנציקלופדיה הוותיקה והסמכותית בת 240 השנה ו-120 אלף הערכים, המחישה ב-1999 את כוחה של מהפכת האינטרנט כשהעלתה לרשת מהדורה אלקטרונית. כעבור כעשור שמו לב בבריטניקה שאנשים מפסיקים לשלם להם דמי מנוי, ומעדיפים את ויקיפדיה, שגרסתה האנגלית תגיע בקרוב ל-3 מיליון ערכים. אפילו ויקיפדיה האינדונזית מקיפה יותר נושאים מבריטניקה.

 

בתגובה מאוחרת, בריטניקה מתחילה לפתוח את שעריה ומחלקת מינויים בחינם, כרגע רק לבלוגרים ולאנשים שכותבים ברשת באופן קבוע. אין קאץ', אין תרגיל, אין מספר כרטיס אשראי ליתר ביטחון. רק מזינים כתובת דוא”ל ואת כתובת האתר שבו אתם כותבים, ובתוך ימים מקבלים קוד כניסה.

 

(עמוד ההרשמה לתכנית המינויים בחינם של בריטניקה)

  

4. הרצאות וידיאו מרתקות

 

כמה מההרצאות המעניינות ביותר ברשת נמצאות באתר של TED, כנס הטכנולוגיה והחברה שמרכז מדי שנה מרצים מעולים. אבל מי שכבר מיצה את המקור הצבעוני הזה, מוזמן לנסות את קהילת המדענים, האמנים ואנשי התרבות של EDGE, שמעלה לרשת הרצאות וראיונות של כמה מהמוחות המבריקים ביותר של זמננו.

 

(הרצאות מ-Edge)

 

(הרצאות מ-TED)

 

5. קורס צילום מקיף בעברית

 

הצלם רועי גליץ העלה לרשת קורס מקיף ושימושי לכל מי שרוצה לשפר את כישורי הצילום שלו. נושאים כגון תאורה, צילומי מאקרו ותקריב, מתוארים במאמרים מפורטים, מלווים באילוסטרציות מאירות עיניים ותמונות מלהיבות לדוגמה. כיף לקרוא, ומאוד עושה חשק לצלם.

 

(קורס צילום)

  

קורס יסודות הצילום באתר של רועי גליץ קורס יסודות הצילום באתר של רועי גליץ צילום מסך: galitz.co.il

 

6. מילון שמשלב בין בבילון, וויקימלון ו-וויקיפדיה

 

מורפיקס הוא מילון עברי-אנגלי מקוון המשולב במנוע חיפוש אנציקלופדי, מבוסס ויקיפדיה. בניגוד לשירותי תרגום אחרים, מורפיקס מספק תרגומים גם לצירופי מילים, מציג תוצאות מנוקדות עם חיווי על זכר או נקבה ופועל היטב גם על מק. מי שזקוק באופן קבוע לתרגום מיידי של מילים נאלץ בדרך כלל לשלם תמורת התוכנה המוצלחת בבילון. אבל אפשר גם בחינם: תוסף הפיירפוקס החינמי QTL) Quick Translation) לוקח את המילה שסימנתם עם העכבר ומחפש אותה בשורה של מאגרים - מילון בבילון, וויקימילון וּוויקיפדיה. הקלקה על אייקון הרמקול תשמיע לכם איך מבטאים את המילה.

 

(QTL)

  

(מורפיקס)

 

7. להפוך לאמן פוטושופ

 

האתר Tutzor מציע אוסף של מדריכים מעולים לתוכנת פוטושופ. המדריכים מעולים וממוקדים במיוחד. כל מדריך יסביר לכם בתמצות ובדיוק כיצד להשיג אפקט ספציפי בתוכנה. ומלווה באילוסטרציות ובקובצי פוטושופ להורדה, ומתאימים הן למתחילים והן לגרפיקאים ותיקים. לשלוח לאתר מדריך משלכם, ואפילו לקבל על כך כסף.

 

ריכוז נוסף של מדריכים מוצלחים תוכלו למצוא בכתבה שלנו ב"כלכליסט", "כך תהיו אשפים בפוטושופ".

 

איך ליצור ברושור פרסומי מרשים

 

איך ליצור סצינות חלליות יפהפיות

 

איך לצבוע תצלומי שחור-לבן

 

(Totzur)

 

8. שיעורים פרטיים בחינם

 

דרך ימבה זמן תוכלו לקבל שיעורים פרטיים וטיפולים הוליסטיים בחינם. זה בעצם אתר ישראלי להחלפת טובות - גולשים יוצרים בו קשר, ומעניקים זה לזה שירותים ששווים כסף, כגון ניקיון, מסאג'ים, שיעורים בתיכנות וייעוץ משפטי – אבל במקום לשלם, מקבל השירות מעניק לנותן את שירותיו שלו, על בסיס חישוב של שעה תמורת שעה.

 

(ימבה זמן)

   

9. ללמוד את כל השפות

 

הרשת מלאה בקורסים חינם ללימוד שפות, וככל שהשפה מוכרת יותר, כך יש יותר אתרים מושקעים שמוקדשים לה. החוכמה היא למצוא את האיכותיים. אפשר להתחיל באתר ה-BBC, שמציע קורסים באודיו ווידיאו לשפות אירופיות, בנוסף לשיעורים מקוצרים לתיירים. ב-OpenCulture.com אספו שיעורים מוקלטים להורדה בחינם (באופן חוקי) שאפשר למצוא ברשת, בנוסף למשאבים אחרים, כמו הקלטות של חדשות היום בשפות שונות בקריאה איטית.

 

(ללמוד שפות עם ה-BBC)

 

(OpenCulture.com)

 

 

10. חוברות תווים ואקורדים לגיטרה

 

אקורדים לגיטרה וחוברות תווים לפסנתר ולכלים אחרים הם מהדברים שאסור לחפש בגוגל: משום מה רוב התוצאות יובילו לאתרי ספאם ותוכנות ריגול. Wikifonia ו-Imslp הם שניים מהאתרים הרציניים שמציעים בחינם תווים למוזיקה קלאסית ופופ.

 

(Wikifonia)

 

(Imslp)

 

11. קורסים מאוניברסיטאות יוקרה

 

אוניברסיטת סטנפורד אמנם לא העלתה את כל הקורסים שלה לרשת כמו MIT, אבל היא מציעה 24 קורסים מלאים ביוטיוב. ייל מציעה 13 קורסים מלאים.

 

(קורסים מסטפנורד)

 

(קורסים מייל)

 

12. מגזין התקשורת הנחשב העין שביעית

 

קשיי העיתונות המודפסת הביאו את “העין השביעית", “העיתון של העיתונאים" בישראל, לבטל את הירחון המודפס ולהעביר את כל פעילותו לרשת. בצעד מבורך הועלו לארכיון האתר כל הכתבות שהתפרסמו במגזין מאז יומו הראשון בינואר 1996. במקביל, הועלו במלואם כל 70 גליונות הירחון, כ-PDF להורדה בחינם. החומרים מרתקים ורלבנטיים גם היום, וכמה מהגיליונות, כגון אלה שיצאו בשיא פרשת בראון-חברון, בשיא פרשת נמרודי ובעקבות מבצע חומת מגן הם גיליונות חשובים, ולא רק לאנשי תקשורת.

 

(עמוד ההורדה של גיליונות העין השביעית)

 

13. ספרי לימוד באנגלית

 

אם אתם מחפשים ספר עיון מקצועי ומוכנים לקרוא אנגלית, נסו את האתר "מהפכת ספרי הלימוד". האתר הזה הוא מחאה שקטה ויעילה של כמה סטודנטים אמריקאים שנמאס להם מהחמדנות של תעשיית הספרים האקדמיים (בארה"ב מחיר ספר פופולרי מגיע למאות דולרים). האתר אסף כמה אלפי טקסטים לימודיים שזמינים בחינם, במטרה סופית לשכנע מרצים להשתמש בהם בקורסים במקום בספרים היקרים. בינתיים אפשר פשוט לעיין, להוריד וללמוד.

 

(TextBookRevolution)

 

 

14. ארון הספרים היהודי

 

חלק נכבד מארון הספרים היהודי,מבריאת העולם ועד ימינו, זמין בחינם ברשת. פרויקט בן יהודה, הגרסה הישראלית ל-Project Gutenberg הידוע, מכיל טקסטים מלאים של יצירות ביאליק, רחל המשוררת, אחד העם ועוד עשרות מחברים עבריים. בשנים הקרובות צפויים לעלות בו גם כתבי ז'בוטינסקי וטשרניחובסקי ועוד יצירות שזכויות היוצרים עליהן פגו.

 

כמה אתרים ישראלים משלימים את המשימה של בן יהודה ויוצרים יחד מאגר אדיר של טקסטים עבריים. פרויקט "סנונית" של האוניברסיטה העברית העלה לרשת את הטקסטים המלאים של ספרות הקודש, מהתנ"ך והמשנה, דרך התלמודים ועד הרמב"ם. אתר היברו בוקס של הוצאת פרנדברג-רייזמן מכיל סריקות של רבבות ספרי דת וספרים עבריים

כתבי אבן גבירול. למי שיכול להסתדר בלי הריח כתבי אבן גבירול. למי שיכול להסתדר בלי הריח צילום מסך: hebrewbooks.org

בהוצאות ישנות ונשכחות. בין הילקוטים הרבניים הרבים נחבאות פנינים כגון עותק מכתבי אבן גבירול שנדפס באמסטרדם ב-1734 "באותיות יפות ונייר ודיו חשובים"; כרכים מספר האגדה של ביאליק ורבניצקי. כמה ספרים נוספים שעוסקים באגדות חז"ל; וספר מהמאה ה-19 עם חידות ושאלות טריוויה בנושא התנ"ך.

 

הספרייה הוירטואלית באתר "דעת" מציעה אוסף אקלקטי של טקסטים יהודיים, שכוללים קלאסיקות כגון ספר הכוזרי לצד יציאות הזויות כגון ספר בדיחות קרש של אורי אורבך.

 

(פרויקט בן יהודה)

 

(גוטנברג)

 

(סנונית)

 

(HebrewBooks)

 

(ספרייה וירטואלית של ספרי קודש)

 

15. ספרי לימוד אקדמיים בעברית

 

האוניברסיטה הפתוחה העלתה לרשת חומרים מקורסים שונים בחינם, ובהם כ-40 ספרים: מ"המזרח תיכון בימינו", דרך "ליברליזם" ועד "נושאים בהתנהגות בעלי חיים".

 

(ספרי לימוד מהאוניברסיטה הפתוחה

 

השתתפו בפרויקט: איתמר שאלתיאל, רן יניב הרטשטיין, אסף אביר, גילעד נס, דורה קישינבסקי, רוני שני, עידו קינן, אודי יוגב, יובל בירב, אבי לבקוביץ

 

עוד אתרים, משחקים, תוכנות ושירותים נבחרים בחינם בערוץ free.calcalist.co.il 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x