$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: סוף גנב לתליה

אנשי פיראט ביי שנידונו למאסר לא מאמינים שזה קורה להם, אובמה ממנה "קצין טכנולוגיה ראשי", יוטיוב מתחילה לגבות תשלום עבור חלק מהתוכן, פייסבוק מעמידה פני דמוקרטיה, וקינדל חושף את שיניו

יוסי גורביץ 10:1519.04.09

החיוכים נמחקו

 

השווידישע פיראטען ניהלו את המשפט שלהם כאילו היה הצגה מבדחת. ביום שישי התקבל פסק הדין, שלווה גם בגזר דין, ופתאום העולם נראה הרבה פחות מצחיק. שלושת ההיפים והניאו נאצי שאפשרו למליונים לבזוז את קניינם הרוחני של אחרים, תוך שהם עושים קופה נאה מהפרסומות באתר, נידונו לשנת מאסר כל אחד ולקנס גבוה, הקרוב למיליון דולרים.

 

זה לא סוף הסיפור של פיראט ביי: הארבעה הודיעו שהם יערערו, עד בית המשפט העליון השוודי וככל הנראה גם עד בית המשפט העליון האירופי. אבל החיוכים הזחוחים, תחושת העליונות התרבותית, נמחקו. פיטר סונדה, היחצ"ן של הכנופיה, אמר, המום משהו, ש"זה רציני להימצא אשם ולהשפט למאסר. זה באמת רציני, וזה מוזר". סונדה אמר עוד, בהתרסה הרגילה, ש"בית המשפט אמר שהיינו מאורגנים, אני לא מצליח להוציא את גוטפריד מהמיטה בבוקר. אם כבר, תרשיעו אותנו בפשע בלתי מאורגן. אנחנו לא יכולים לשלם (את הפיצויים – יצ"ג), ולא נשלם אותם. אפילו אם היה לי את הכסף, הייתי מעדיף לשרוף את כל מה שיש לי, ולא הייתי נותן להם אפילו את האפר".

"זה רציני, רציני מאד": שניים מחברי כנופיית פיירטסביי בבית המשפט "זה רציני, רציני מאד": שניים מחברי כנופיית פיירטסביי בבית המשפט צילום: אי פי

 

גנבים תמיד זוכים לאהדת אלו שמקבלים חלק מהשלל, ושטוענים שהם "פועלים למען הקהילה" – לא משנה איזו קהילה. מפלגת הפיראטים השוודית – יש דבר כזה, וספק אם יש משהו שמעיד על דעיכת הפוליטיקה האירופית כמו העובדה הזו – ערכה הפגנה זועמת כנגד פסק הדין, ובה הצהיר מנהיג המפלגה ש"הפוליטיקאים הכריזו מלחמה על הדור שלנו... אנחנו צריכים מנהיגים שלא יושפעו על ידי כוחות זרים".

 

מסתבר שבעיני הגנבים – וכפי שציין וואליוואג, הגיע הזמן להפסיק להעמיד פנים שבגלל ששיתוף קבצים הוא קל, הוא גם חוקי – יש להם זכות מולדת לעמלם של אחרים. כל כך הם רואים אותה כמובנת מאליה, שכאשר חשף הרג'יסטר הבריטי את פעילותו הניאו נאצית של קארל לונדסטרום, המממן העיקרי של הכנופיה, הוא הוצף בדואר שנאה. הגנבים מוכנים, כמסתבר, להעלים עין מקצת פאשיזם ישן ורע, כל עוד יוכלו לקבל את הג'אנק שלהם בחינם. ואה, כן, הם טוענים באותה נשימה שהם מובילים אותנו אל העידן הבא, משוחרר מכבלי המוסר הישנים. נשמע לי מוכר מאיפשהו.

 

"קצין טכנולוגיה ראשי"

 

זה תרגום די צולע של Chief Technology Officer, שנובע מכך שעולם העסקים שלנו מעדיף ניחוח אוניברסליות דה לה שמאטע והעדיף פשוט להעתיק את התארים האנגליים לשלל סוגי סמנ"כלים, מבלי לתרגמם. בכל מקרה, עכשיו יש אחד כזה לארצות הברית.

 

מינויו של קט"ר (קצין טכנולוגיה ראשי) בדרג מזכיר קבינט היה אחת מהבטחות הבחירות של ברק אובמה, כדי להדגיש את חשיבותה של התקדמות טכנולוגית בעיניו. הקט"ר, אחרי הכל, אמור להוביל את רכבת הכלכלה אל מחוץ לבוץ. בסוף השבוע מינה אובמה את האדם הראשון שיחזיק בתפקיד הזה: אניש צ'ופרה, שר החינוך של מדינת וירג'יניה.

 

צ'ופרה נחשב למצטיין בתפקידו, ו-וירג'יניה הפכה ב-2008, לא מעט בזכותו, למדינה המובילה בארצות הברית בתחום החינוך הטכנולוגי. לא רע בשביל חור דרומי שרבים מתושביו עדיין חולמים על העידן האבוד של העבדות (כן, אני יודע – צפון וירג'יניה מאוכלסת בגיקים טכנולוגיים. קראו פעם בלוגים דרומיים כדי לראות מה הם חושבים עליהם).

 

מעמק הסיליקון נשמעו יללות על כך שאובמה לא בחר באחד מהם, אחרי כל מה שעשו בשבילו. אבל ברור שהוא לא יוכל לבחור במי מהם – הוא יואשם מיד בכניעה לאינטרסים שלהם, מה גם שהוא יצטרך לדחוף את ראשו לכמה מיטות חולות מאד. גוגל או מיקרוסופט? תוכנה חופשית, או גנים סגורים נוסח אפל?

 

על כל פנים, טים או'ריילי מסביר מדוע צ'ופרה הוא האיש לתפקיד.

 

התוכן ביוטיוב צולע (ויקר)

 

יוטיוב הגיעה לאחרונה לעסקה עם שורה של אולפנים הוליוודיים, במסגרתה השליכו לה האולפנים כמה עצמות גרומות למדי – בא לכם לצפות בסדרה האלמותית "משפחת אדמס"? – בעודם מאכילים את היריבה הגדולה שלה, הולו, בבשר האמיתי.

 

יוטיוב מפסיד לגוגל כסף. הרבה כסף. אולי אפילו 470 מיליונים בשנה. המפרסמים לא רוצים לגעת בתוכן גולשים במקל. הם רוצים תוכן איכותי. אבל תוכן איכותי, אפעס, עולה כסף – כי בניגוד לסרטוני האוגר הדרמטי וחתול הנינג'ה, הושקע בהם כסף, והרבה.

 

אז גוגל הודיעה שהיא תתחיל לגבות תשלום עבור "תוכן איכותי" ביוטיוב. עכשיו יקרו כמה דברים במקביל: הצפיה בתוכן האיכותי תצנח משמעותית, כי הגולשים הורגלו – לא מעט בזכות גוגל, לא מעט בשל העובדה שיוטיוב שימש במשך שנים כפלטפורמה להפרת זכויות יוצרים – שתוכן צומח על העצים; כתוצאה מכך, הפרסום שם לא יצליח; ויוטיוב יואשם בהתנשאות על משתמשיו ובהפניית גב לעברו כפלטפורמה לתוכן גולשים. מי אמר שאין צדק בעולם?

 

הניסוי בדמוקרטיה של מארק צוקרברג

 

כשפרצה שערוריית העיצוב מחדש של פייסבוק, לפני כחודש, אמר אחד הבכירים של פייסבוק ש"אנחנו לא דמוקרטיה", היינו שהיא חברה פרטית, שלא כפופה לגחמותיהם של כמה משתמשים.

 

אלא שהיו יותר ממיליון כאלה, ומארק צוקרברג, כהרגלו, מיהר להכנע. הוא הבטיח השתתפות גולשים בקביעת המדיניות של הרשת החברתית. לא ברור למה – מיליון משתמשים הם קצת פחות מחצי אחוז מכלל משתמשי פייסבוק. אבל הבטיח.

  

עכשיו צריך לקיים. וצוקרברג, כמסתבר, פחות טיפש משחשבו. ההצבעה החלה לאחרונה, ועל פי הכללים שקבעה פייסבוק, כדי שהגולשים יצליחו לגרום לשינוי, הם צריכים להביא להצבעה 25% מכלל הגולשים. היינו כ-50 מיליונים. שיהיה לכם בהצלחה. וכשהסתבר שזה עוד עשוי לקרות בטעות, הם העלו את הרף ל-30 אחוז, קצת פחות מ-70 מיליונים.

 

רציתם דמוקרטיה ישירה, יקירים? נהדר. עכשיו תבררו מה המשמעות של "קוורום". אני מסיר את הכובע: מהתרגילים האלה עוד יצא שיעור נהדר בדמוקרטיה, שיסביר שמשמעות המילה איננה, בניגוד למה שנוטים לחשוב, "מה שאני רוצה כרגע".

 

לקינדל יש שיניים

 

כתבנו כאן כבר על ה"דואופול" - היינו מונופול דו ראשי - שמתהווה בתחום הספרים האלקטרוניים, כשאמזון היא ראש נחש אחד וגוגל הוא האחר. עכשיו החלו כמה משתמשי קינדל לגלות שזה עשוי להיות לא נחמד.

 

הקינדל, הקורא האלקטרוני של אמזון, כובל את המשתמש לחנות הספרים המקוונת שלה. הספרים האלקטרוניים המיועדים לקינדל אינם נקראים על ידי שום קורא אחר, ואמזון לוחצת על הוצאות הספרים להשתמש בפורמט הייעודי שלה. זו מערכת DRM, וכמו כל מערכת DRM, היא שומרת לעצמה זכויות על התוכן שלך גם אחרי שמכרה לך אותו.

 

אמזון מאפשרת למשתמשים שרכשו ספרים גם להחזיר אותם, אם למשל קנו ספרים בטעות. אבל כשמספר משתמשים החזירו מספר גבוה מדי של ספרים, מה שעורר חשד שהם קונים, קוראים ומחזירים, אמזון נשכה בחזרה: הקינדל מנע מהם גישה לחנות הספרים המקוונת – ובאותה הזדמנות, גם לספרים האחרים שהם רכשו. לכל דבר ועניין, הקינדל הפך ללבנה הייטקית. חלק מהמשתמשים קיבלו גישה חזרה לחשבונות שלהם, אחרי אזהרה שכדאי שזה לא יחזור על עצמו. אחרים לא. איך לומר, זה לא היה קורה עם ספר מהדור הישן.

 

קצרצרים

 

איביי הציג לאחרונה ממשק עברי, למען יוכלו גם דלפוני ציון למכור את מרכולתם בלי הצורך לדעת אנגלית. דא עקא, שהממשק העברי איננו כולל חיפוש, ואיביי בלי חיפוש זה בערך כמו אופניים ללא דוושות.

 

מסתבר שיש יותר מדי משתמשי מק, ועל כן ההגנה שלהם מווירוסים – שנבעה מהיותם מיעוט מבוטל, שלא שווה את המאמץ – פגה: חוקרי אבטחה מצאו לאחרונה את הבוטנט הראשון שמכוון ישירות למחשבי מק. התוכרע גם חיקתה בהצלחה חלק מנהלי האבטחה של המק. לא ברור מה התועלת שרואים הפושעים בכך, אבל עוד מיתוס – אין וירוסים למק, הוא לא פגיע – נפח את נשמתו. אללה ירחמו.

 

יצרנית הסלולר סוני אריקסון הודיעה בסוף השבוע שהיא תיאלץ לפטר עוד כ-2,000 מעובדיה. ברבעון הראשון, הציגה החברה הפסד של כ358 מיליוני יורו, לפני מיסים. נשיא החברה הגדיר את הרבעון באנדרסטייטמנט כ"מאתגר".

 

גוגל, מצידה, סיימה את הרבעון הראשון ברווח, אך לראשונה הראתה ירידה בהכנסות מרבעון לרבעון. הירידה היתה קלה מהצפוי – שלושה אחוזים בלבד – ולגוגל יש כרגע 17.8 מיליארדי דולרים בכסף זמין ובנכסים.

 

לא קצת נסחפנו? לג'ימייל יש "מעבדה", שמתמחה בהצגת שפצורים לשירות המייל הפופולרי. עכשיו הם מציעים אפשרות מצמררת-משהו: אתה תקיש יותר משם אחד של מכותב, והם – על סמך מיילי-העבר שלך – ינחשו מי עוד צריך לקבל אותו. צאו לי מהמוח!

 

 

· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר"  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x