$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: יומו של הגרזן

סוני מפטרת 16,000, הצנזורים הבריטים מוכיחים שיש להם קלאסה, מייספייס וגוגל יחד נגד פייסבוק, ובתי ספר מתקשים להתמודד עם בריונות מקוונת

יוסי גורביץ 10:0010.12.08

פחד ותיעוב ביאהו

 

זהו זה: היום, אלא אם יקרה משהו חריג מאד, תפטר יאהו כ-1,500 מעובדיה, 10% מכוח האדם. עובדי יאהו לא ישנים כל כך טוב. הסיבה היא שההנהלה לא טרחה לציין עד כה מי בקיצו ומי לא בקיצו, ולא הסבירה מה הולך לקרות.

 

גרוע מכך: ההנחיות שהיא בכל זאת פרסמה רק מגבירות את החרדה. "העובדים הזוטרים", מדווח מקור פנימי לוואליוואג, "התבקשו להגיע למשרד בשעה תשע בבוקר, ולא לאחר. מי שלא יכול להגיע, מתבקש להיות זמין בסלולרי". מה מבקשים מהם, שואל המקור? להגיע לעבודה, להעמיד פנים שהם עובדים, תוך המתנה מיוסרת לדפיקה בדלת או לטלפון מכוח אדם - סליחה, משאבי אנוש?
מי הבא בתור ומי בתור הבא? אילוסטרציה מי הבא בתור ומי בתור הבא? אילוסטרציה צילום: shutterstock

 

עם זאת, ההנחה היא שהמחלקה שעתידה להיפגע יותר מכולן – מדברים על 50% פיטורים – היא מחלקת הכספים. איך זה ייראה בפועל? הנה עובד יאהו שתיעד – אמנם בפברואר השנה – את פיטוריו בטוויטר. מצמרר.

 

סוני מקצצת בבשר החי

 

הגרזן מגיע גם לענקית הטכנולוגיה היפנית סוני: זו הודיעה אתמול כי תקצץ 16,000 משרות, שהן כ-10% מכוח האדם שלה. אה, לא בדיוק: סוני הלכה בדרכה של גוגל ומעמעמת את הפיטורים. 8,000 מהמפוטרים הם אכן עובדי סוני לכל דבר, אבל 8,000 האחרים הם עובדי-חוזה זמניים שהחוזה שלהם "לא יוארך".

 

כמו כן, מתכננת סוני לקצץ ב-30% את השקעותיה בתחום האלקטרוניקה, מתוך מגמה לחסוך הוצאות של כמיליארד דולרים עד 2010. היא תעשה זאת על ידי הפסקת השקעותיה בעסקים שלא נראים רווחיים כרגע – וזה אומר שבמעגל השני של גל ההדף הזה יהיו עוד כמה וכמה פיטורים.

 

המדור הזה מתפקד כעורב נושא בשורות רעות כבר שלושה חודשים בערך, ראה הרבה, ועדיין צריך להוריד את הכובע בפני נטפליקס, שהצליחה לתת את התירוץ הביזארי ביותר לפיטורים: 50 העובדים שהיא שולחת ללשכת העבודה, הודיעה החברה, פשוט לא הכרחיים יותר משום שסילברלייט – מערכת הפלאש של מיקרוסופט, בה משתמשת נטפליקס – "קלה כל כך להפעלה". וואלה.

 

ככה נסוגים מטעות

 

לפני שלושה ימים, החליטה ה-IWF – הרשות הבריטית הפרטית-למחצה, שמנטרת את הרשת ומעבירה הנחיות לספקיות הרשת שם – שעמוד מסוים בוויקיפדיה עשוי להיחשב לפורנוגרפיית-ילדים, והורתה (סליחה, המליצה) על צנזורו.

 

לדבר היו כמה תוצאות בלתי צפויות. ראשית, עקב טקטיקת החסימה של ספקיות הרשת, עורכי ויקיפדיה גילו שהם לא יכולים למנוע עריכות בלתי מורשות של התוכן. שנית, העניין בתמונה ההיא, מאלבום של להקת הסקורפיונז שיצא ב-1976, זינק בפראות. לעת בלותה היתה לה עדנה. 

 

אם זה היה קורה במדינה אחרת – נניח, כזו ששוכנת לחופי הים התיכון – הוועדה היתה מתחפרת ומודיעה שמדובר במוצלחת, המוצלחת שבצנזורות ישראל; אבל זו בריטניה, עם מסורת של חן תחת אש. אמש הודיעה הוועדה שהסירה את עמוד הוויקיפדיה מרשימת האתרים המצונזרים, וציינה ש"המשימה העליונה של ה-IWF היא צמצום הזמינות של תמונות תועבה של ילדים ברשת. עם זאת, במקרה זה הביאו מאמצינו לתוצאה ההפוכה. אנו מתנצלים בפני וויקיפדיה ומשתמשיה על התוצאות הבלתי צפויות של החלטתנו." כך צריך.

 

הרשת החברתית כשדה קרב מסחרי

 

לפני כשבוע, שלחה פייסבוק זרועות לרחבי הרשת, ותוך זמזום עולץ של "המארש הקיסרי" ממלחמת הכוכבים, הודיעה שמעתה משתמשיה יוכלו להסתפק בכך שנכנסו לעמוד שלהם: אותו שם משתמש וסיסמה ישמשו אותם במגוון אתרים אחרים ברחבי הרשת. לא עוד דף עמוס סיסמאות וקללות כשהסיסמא נשכחת – סיסמא אחת תהיה לכם, ופייסבוק תשלוט בה. היוזמה מכונה פייסבוק קונקט. אולי זה גם יכניס לפייסבוק, בטווח הארוך, גם כמה זלוטס.

 

לא יקום ולא יהיה, אמרו אתמול (ג') מייספייס וגוגל, ויצרו קואליציה כנגד פייסבוק. לשתי החברות מנגנון רישום-סיסמאות משולב משלהן, שיאחד את FriendConnect של גוגל עם MySpaceID, וכעת הן מציעות דרכון-רשת אפילו יותר מוצלח מזה של פייסבוק: למייספייס יש יותר מ-120 מיליוני משתמשים, והשילוב עם גוגל – שכולם רוצים להצטרף אליה – יכול להיות קלף מנצח מבחינתה. לגוגל, כמובן, כל זה מעניק גישה ישירה ל-120 מיליוני משתמשי מייספייס.

 

זה אומר פרסומות, הרבה פרסומות. וגוגל, בניגוד לפייסבוק, יודעת למכור. זה מגיע בדיוק בזמן מבחינת גוגל: אשד הפרסום הופך לזרזיף, ובנסיון נואש לסחוט את הענב הזה עוד קצת, הכריזה גוגל שלשום שמעתה, היא תקבל גם פרסומות למשקאות חריפים, דבר שנמנעה לעשות עד כה. וכשפילים רבים, הנמלים נמעכות: תוכנית OpenID, שהיתה אמורה להיות דרכון כלל-רשתי בלתי ממוסחר, מוטלת מעוכה בצד הדרך.

 

זה נוער זה? זה...

 

מאבק משונה מתחולל כעת בבית משפט בפלורידה, הוא צפוי להגיע לבית המשפט העליון, ויתכן שיהיו לו השפעות מרחיקות לכת. מעשה שהיה כך היה: קתרין אוואנס, תלמידה בבית ספר תיכון בפלורידה, חטפה קריזה על המורה שלה, שרה פלפס. אי לכך ובהתאם לזאת, עשתה אוואנס את הדבר ההגיוני ופתחה קבוצת פייסבוק שהתהדרה בשם העדין "מיז שרה פלפס היא המורה הגרועה ביותר שאני מכירה!", הציגה תמונה של פלפס, והזמינה תלמידים אחרים בבית הספר "להביע את שנאתם" לפלפס.

 

פלפס לא התלהבה, בלשון המעטה, ואפשר להבין אותה. גם התלמידים לא התלהבו: רוב התגובות בקבוצה היו עוינות כלפי אוואנס, וזו מחקה אותה. בית הספר מיהר להגיב, השעה את אוואנס לשלושה ימים – הסעיף הרשמי היה "בריונות / בריונות מקוונת / הטרדה של אשת סגל" – ובעט אותה להקבצה נמוכה יותר.

 

עכשיו אוואנס תובעת את בית הספר. ה-ACLU – Association of Creepy Lawyers and Utopians, או בשמם הרשמי יותר, American Civil Liberties Union – מייצג את אוואנס וטוען בתוקף שהחלטת בית הספר "פוגעת בזכות הדיבור שלה", כמו גם "פוגעת שלא בצדק בשמה הטוב וברקורד האקדמי שלה". מה שאולי נכון, אבל באותה מידה אפשר לטעון שלכתוב לבת 13 ש"העולם יהיה טוב יותר בלעדיך" ולהביא להתאבדותה, גם זו זכות הביטוי. האם למונח "בריונות רשת" יש משמעות משפטית? האם לבית הספר מותר לפעול למניעתו, גם תוך פגיעה מסוימת בזכויות התלמיד? זו השאלה שניצבת כעת בפני בית המשפט בפלורידה.

 

קצרצרים

 

לבריטניה יש מסורת מצודדת פחות: אובדן נתונים של תושביה. מועצה מקומית המשיכה השבוע את המסורת המפוארת הזו, והיא נאלצת להודות שיש מצב שדיסק און קי שהכיל את נתוניהם הבלתי מוצפנים של 5,000 פעוטות אבד במגרש חניה. האם אנחנו באמת רוצים להתיר ליורש המקומי של ממשלת בריטניה, משרד הפנים, להכין מאגר מידע שיודע עלינו הכל?

 

מסימני המשבר הכלכלי: 38.6 מיליוני אמריקנים צפויים להדפיס תלושי הנחה מקוונים מהאתרים שבהם הם מבקרים – עליה של 22% מהתקופה המקבילה אשתקד. מסתבר שיש מי שמרוויח מהמשבר: אתרי תלושים, שהכניסות אליהם גואות. אחי, התוכל לוותר על גרוש?

 

האם האייפון מועיל למישהו, פרט לסטיב ג'ובס? חברת מחקר דנית, Strand Consult, טוענת בתוקף שלחברות סלולר פשוט לא כדאי להתיר שימוש באייפון אצלן. הן לא מרוויחות כלום, המשתמשים שותים את הפס הרחב שלהן בקשית ולא משלמים מספיק, והדובדבן שבקצפת: "אף חברת סלולר שנכנסה לשותפות עם אפל לא הצליחה להגדיל את רווחיה, מספר משתמשיה או נתח השוק שלה", ולמעשה חלקן מדווחות על הפסדים.

 

פאדיחת תקלות המחשבים של הליכוד והעבודה מחווירה לעומת מה שהתרחש לאחרונה בארה"ב: מכונת הצבעה ישנה של דיבולד – שלמכונותיה יצא שם רע כל כך עד ששינתה את שמה – הצליחה להביא לאובדן המידע על הצבעתם של כ-200 מצביעים במחוז קטן בקליפורניה, וזה התגלה רק לאחר שהמחוז כבר הודיע על התוצאות. הבה ננתק את הקשר בין מחשבים ובין הצבעה, ויפה שעה אחת קודם.

 

עד עכשיו אמרו שמשחקי מחשב חסינים בפני המשבר. אז אמרו. חברת Electronic Arts הודיעה אתמול שרווחיה הצפויים לשנת 2009 יהיו נמוכים משחשבה תחילה, אם כי היא לא פרסמה מספרים מדויקים. הסיבה: האטה במכירת משחקי מחשב בארה"ב ואירופה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x