$
חדשות טכנולוגיה

ואתם חשבתם שאמזון מוכרת ספרים

בכנס הגריד שנערך השבוע ברמת גן עסקו במחשוב ענן - שירותי אחסון מידע על גבי הרשת. ההכנסות של אמזון מהתחום כבר עקפו את הכנסותיה מתחום המכירות

אסף גלעד 17:3203.12.08

סטיב קליפטון רצה להרחיב את העסק שלו בג'רזי-סיטי. כדי לקלוט משתמשים חדשים היה צריך קליפטון להגדיל את כח המחשוב של החברה, ולשם כך רכש כמה מחשבים אישיים, חיבר אותם אחד לשני ודחף אותם לארון הבגדים שמתחת למדרגות העלייה לקומה השניה. אלא שבבית הישן בו מתגוררים קליפטון ואישתו, שנבנה פחות או יותר בתחילת המאה שעברה, רשת החשמל אינה מתקדמת במיוחד. כך שהמפסק ששולט על תאורת הבית שולט גם על כל רשת האחסון הביתית המאולתרת. בכל פעם שאשתו של קלפיטון יצאה לקניות וכיבתה את האורות בבית, היא גם השביתה את רשת המחשבים. קליפטון נאלץ למצוא פתרון מתוחכם מעט יותר ורכש 16 שרתים מקצועיים. שרתים אלה מרבים לפלוט חום, כך שבסופו של כל יום עבודה יצא קליפטון מהחדר כולו נוטף זיעה. "אז פשוט קראנו לאמזון, ותוך יומיים וחצי, מספר ההורדות של התוכנה שלנו עלה מ-80 ל-3500 ליום", סיפר קליפטון בפני קהל ישראלי רב שהתגודד השבוע ברמת-גן.

 

אם זה נשמע לכם כמו פרסומת לאמזון, זו לא טעות. מרבית הנואמים והמשתתפים בוועידת טכנולוגיית ה"ענן" שהתקיימה השבוע בהשתתפות נציגי אמזון, איביי, יאהו וגוגל, העידו כי הם משתמשים במערכת הגריד המרכזית של אמזון - EC2 - ובכך חוסכים במשאבים שהיו צריכים להשקיע בתשתית מחשוב מקומית. טכנולוגית מחשוב "ענן" (Cloud computing) היא כינוי לשירותי אחסון מידע המתבצעים באמצעות רשת האינטרנט. הפתרון אטרקטיבי במיוחד עבור חברות שלא מעוניינות לרכוש מערכות מידע ולהציבן בחברה, אלא להשתמש בשירותי אחסון מרחוק שמעניקות חברות גדולות כמו אמזון. מחשוב הענן מאפשר ללקוח הארגוני לשלם אך ורק על נפח האחסון שבו הוא משתמש, כך שלעולם אינו נתקע עם שרתים בלתי מנוצלים, והמודל מאפשר לו לעקות אחר רמת ההוצאות שלו. 

יו"ר איגוד הגריד הישראלי, אבנר אלגום יו"ר איגוד הגריד הישראלי, אבנר אלגום צילום: קובי קנטור

 

בישראל פעיל גוך ללא מטרת רווח במטרה לקדם את התחום -  האיגוד הישראלי לטכנולוגיות גריד, שחברים בו 44 ארגונים, בהם תעשיות צבאיות כגון רפא"ל והתעשייה האווירית, חברות ענק כגון יבמ, HP , נטאפ, דל, סיסקו וסאן, וחברות סטארט-אפ קטנות כגון G.ho.st, שונרא וסראונד. תוכנית מגנ"ט של לשכת המדען הראשי במשרד התמ"ת תומכת בפעילות האיגוד. לתחום מחשוב הענן השלכות מרחיקות לכת על הכלכלה והסביבה, בהן הפחתת השימוש בחשמל, הוזלת עלויות לחברות והגברת שיתוף הפעולה והשקיפות בין ארגונים.

 

לפי נתונים של איגוד הגריד הישראלי, ההוצאה בישראל על טכנולוגיות הקשורות במחשוב ענן ובווירטואליזציה של מערכות מידע הינה כאחוז אחד מכלל ההוצאה העולמית, ועמדה בשנת 2005 על 7 מיליון דולר. לפי התחזיות, ההוצאה בישראל תגדל עד שנת 2010 ל-192 מיליון דולר.

 

הקרנות אוהבות לשמור את הסטארט-אפים קטנים וזולים

 

סטיב קליפטון אינו לבד. הסטארט-אפ שלו, חברת אנימוטו מניו-יורק, מאפשר למשתמשים להעלות תמונות לאינטרנט וליצור מהן קליפ מוזיקלי באיכות טלוויזיונית. לשם כך יש צורך בשטחי אחסון בנפחים גדולים. וכדי לתפעל אותם מבלי להסתבך בצורך להחזיק עשרות שרתים זוללי חשמל, נזקק קליפטון לשרותי מחשוב ענן. "קרנות ההון סיכון אוהבות לשמור

קרנות ההון סיכון אוהבות את הסטארט-אפים בלי יותר מדי ציוד. קליפטון קרנות ההון סיכון אוהבות את הסטארט-אפים בלי יותר מדי ציוד. קליפטון צילום: קובי קנטור

אותנו, הסטארט-אפים, קטנים וזולים, בלי יותר מדי ציוד", אמר קליפטון בועידה. "וזה כאילו שהן אומרות לך 'אם תכשלו, עדיף שתעשו זאת במהירות ובזול'".

 

הדומיננטיות של אמזון בתחום הענן איננה סוד. סקר שנערך לאחרונה בקרב חברות המשתמשות בשרותי מחשוב ענן בארה"ב קבע כי אמזון היא ללא ספק הגוגל של עולם מחשוב הענן. אמזון נבחרה ביחס של 2 ל-1 בהשוואה לגוגל, כחברה שיש לה את ההשפעה העמוקה ביותר על מחשוב הענן.

 

אמזון: היקף פעילות הענן עבר את פעילות השופינג

 

"חשבתם שאמזון היא רק חנות ספרים מקוונת?" שאל סיימון ברונוזי, מבכירי אמזון העולמית שביקר בישראל השבוע. "ובכן, בשנת 2007 עברה לראשונה פעילות הענן של אמזון את פעילות השופינג המוכרת יותר לציבור, מבחינת מחזור הכנסות. כמות הקבצים המאוחסנים אצלנו קפצה בחדות מ-800 מיליון ברבעון השלישי של 2006 ל- 29 מיליארד ברבעון השלישי השנה. אנחנו מאחסנים אצלנו את כל ארכיון התמונות של "הניו יורק טיימס" מאז המאה ה-19 ואת כל נתוני הפעילות של הנאסד"ק מאז היווסדו".

 

איך אתם מתמודדים עם הטענה שאמזון הינה מונופול בעולם מחשוב הענן?

"אנחנו דומיננטים בתחום הזה כבר שנים רבות, אבל לא נשאר יחידים בו", אומר ברונוזי ל"כלכליסט". חברות כמו יבמ, HP וגוגל יהפכו גם הן לשחקניות מרכזיות בו, אבל לנו יש יתרון תחרותי: אנחנו כבר מכירים את הלקוחות ואת הדרישות שלהם זמן רב וקל לנו להשתנות בהתאם לדרישותיהם".

יותר לקוחות בישראל מאשר בכל איטליה. סיימון ברונוזי, אמזון יותר לקוחות בישראל מאשר בכל איטליה. סיימון ברונוזי, אמזון צילום: קובי קנטור

 

כמה לקוחות יש לכם בישראל?

"מדובר באלפי ארגונים קטנים, בינוניים וגדולים שנמצאים כאן. ישראל היא מעצמה טכנולוגית בכל קנה מידה, גם בשימוש במחשוב ענן. לדוגמא, יש לאמזון יותר לקוחות בישראל מבכל איטליה".

 

גם פול סטרונג, מאנשי התוכנה הבכירים באיביי, מאשר את הדומיננטיות של אמזון בתחום. לדבריו, איביי אינה מעוניינת להגיע לאותו מקום בו נמצאת אמזון. "איביי רוצה להיות הסופרמרקט המרכזי בעולם האינטרנט, וגם שרותי המחשוב מרחוק יישארו באותו התחום. לכן אנו מתמקדים במתן שרותי תוכנה כשירות (SaaS) לתחום התשלומים והסחר האלקטרוני לכל חברה המעוניינת בכך",אומר סטרונג ל"כלכליסט". "מחשוב ענן אינו טכנולוגיה מהפכנית. הטכנולוגיה קיימת כבר זמן רב, וארגונים משתמשים בה כבר שנים, בין אם זה באמצעות וירטואליזציה, או תוכנה כשירות. אלו טכנולוגיות בעלות אמינות מאוד גבוהה בעיני ארגונים בעולם".

 

ספר לנו על האתגרים בהם אתם נתקלים במחשוב מאגר הנתונים הענק שלכם.

"בכל נקודת זמן יש לנו 110-120 מיליון פריטים בשימוש, אנחנו מחזיקים 50 אלף שרתים לשם כך, סך הכל 3.8 הקסאבייט (3.8 מיליון גיגהבייט) של נפח אחסון. הגידול בכמות הנתונים אמנם אינו אקספוננציאלי, אך הוא מתקרב לזה. האתגר שלנו הוא לנהל את המסה הענקית הזו, ולאפשר בתוך כך גמישות ותגובה מהירה למשתמשים. הרי אחד היתרונות של מחשוב הענן ללקוח הוא שהוא יכול להזמין בכל נקודת זמן כמה שטח אחסון שהוא מבקש, ואנחנו חייבים להיות שם בשבילו".

לנהל מסות של מידע, ולאפשר גמישות ותגובה מהירה. פול סטרונג, איביי לנהל מסות של מידע, ולאפשר גמישות ותגובה מהירה. פול סטרונג, איביי צילום: קובי קנטור

 

מה חסר כיום בטכנולוגיה הזו?

"מרבית השירותים הארגוניים תלויים כיום בספקיות כאלה ואחרות, ודרושה טכנלוגיה המאפשרת פעילות חוצה ספקיות. פתחנו את הפלטפורמה שלנו למפתחי תוכנה עצמאיים ולחברות, כך שכל אחד יוכל לפתח יישומי תשלומים ואפילו אחסון מידע (הוסטינג) על גבי הפלטפורמה שלנו, שהיא אחידה לכולם. בנוסף, קיימים אתגרים רבים של אבטחת מידע. הרי באמצעות מחשוב ענן אתה מאפשר לחברה אחרת לנהל את המידע של הארגון אותו אתה מנהל.

 

אבל אסור לשכוח שמחשוב הענן לוקח על עצמו כל מה שמפריע ליתרון התחרותי של הארגון שלך. אם אתה מתמקד ביצירת תכני וידיאו או מספק שירות פיננסי, מדוע לך לרכוש פעילות מחשוב יקרה? מחשוב ענן מספק לך מיקור חוץ לניהול המידע שלך ומאפשר לך להתמקד ביתרון התחרותי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x