$
הייטק והון סיכון

מנכ"ל סאפ יבקר בישראל בעקבות הפסקת שיתוף הפעולה עם נס

ליאו אפותקר, מנכ"ל משותף בסאפ העולמית, יבקר בישראל כדי להסדיר את פתיחת המרכז למכירת רשיונות ה-ERP, לאחר שהחברה הפסיקה את הזכיון הבלעדי שנתנה לנס טכנולוגיות במשך 14 שנה

אסף גלעד 16:1718.06.08
ליאו אפותקר, מנכ"ל משותף בענקית התוכנה העולמית סאפ (SAP), יבקר בישראל בשבועות הקרובים בכדי לבחון מקרוב את הקמת מרכז הפצת רשיונות תוכנות ה-ERP של סאפ, זאת לאחר שבחודש מאי האחרון פורסם כי סאפ העולמית תפסיק את הזכיון הבלעדי שנתנה לחברת נס להפיץ את רישיונות התוכנה למערכות ERP (מערכות מידע ארגוניות) לארגונים גדולים.

 

ליאו אפותקר. דובר עברית שוטפת ליאו אפותקר. דובר עברית שוטפת צילום: בלומברג
במצב החדש, תוכל נס טכנולוגיות להטמיע מערכות ERP אך לא למכור רשיונות עבורן. גורמים בענף מעריכים כי היה זה דווקא אפותקר, יהודי-בלגי שחי בעבר בישראל כעשר שנים ודובר עברית שוטפת, אשר החליט על הפסקת החוזה.

 

מכירת רשיונות למכירת תוכנת ה-ERP של סאפ לארגונים גדולים בישראל היתה עד כה נחלתה הבלעדית של נס. מתחרתה הגדולה של סאפ בשוק ה-ERP, אורקל, מוכרת את רישיונות התוכנה ישירות מהסניף הישראלי שלה, כך שאין לבית תוכנה כלשהו מונופול על הפצת רשיונותיה.

 

לפני כארבעה חודשים, הודיעה מיקרוסופט כי תחתום על בלעדיות עם מטריקס בכל הקשור להפצת מוצרי ה-ERP החדשים שלה- ה'אקספטה' , אך לתקופה מוגבלת. מלבד ישראל, אין עוד מדינה בעולם שמחזיקה בבלעדיות על הפצת רשיונות ה-ERP של סאפ.

 

עם ביטול ההתקשרות עם נס, מחזירה לעצמה סאפ פעילות בעלת רווחיות גבוהה, ומאפשרת ליותר מבית תוכנה אחד להפיץ את מוצריה. מכירת רשיונות עבור מערכות תוכנה היא עסק רווחי ביותר, עם שיעור רווחיות של 50% על כל מכירה. לעומת זאת, הטמעת מערכות, המגרש הביתי של נס טכנולוגיות, היא ענף תחרותי הרבה יותר, המייצר שולי רווחיות נמוכים המוערכים בכ-5%, כך שסאפ נוטלת לעצמה בחזרה פעילות רווחית.

 

אובדן ההכנסות לנס של 3-4 מיליון דולר

גורמים בשוק מעריכים ל"כלכליסט" כי אבדן ההכנסות לנס טכנולגיות כתוצאה מהפסקת הבלעדיות על הפצת רשיונות סאפ בארץ יגיע לכדי 3-4 מיליון דולר בשנה. בדו"חות הכספיים הצהירה נס במרץ האחרון כי סך הכנסותיה בשנת 2007 הסתכמו בכ-562 מיליון דולר, כאשר ישראל מייצגת 45% מתוכן, כלומר 253 מיליון דולר.

 

לפי חברת המחקר STKI, הכנסות מרישוי תוכנה בבתי תוכנה גדולים כגון נס, מטריקס, מלם-תים, טלדור ויעל תוכנה מוערכים ב 20-50 מיליון דולר בשנה לחברה, והן מייצגות כ- 20 אחוזים מהכנסות של חברה בסדר גודל שכזה. רישוי תוכנות כולל רישוי של פלטפורמות CRM, ERP, תוכנות בינה-עסקית, מערכות הפעלה, מערכות תווכה (Middleware), ואבטחת מידע. ביטול ההתקשרות עם נס נוגע כרגע לתחום הפצת רשיונות ERP בלבד והוא מוערך בכחמישית מכלל מכירות הרישיונות.

 

עדיין לא ברור כיצד תתבצע ההפרדה בפועל: ייתכן שסאפ תיקח על עצמה את פעילות הרישוי בלבד ויתכן שתתחזק גם רישיונות קיימים. פעילות התחזוקה של רישיונות קיימים היא רווחית מאוד, ובנוסף לכך שוק תוכנות ה ERP לחברות גדולות הוא רווי ומרבית החברות בסדר הגודל הזה רכשו כבר מערכת ERP מסוימת, כך שהמכה שהונחתה על נס עשויה להתרכך.

 

בסאפ ובנס נמנעו מלהגיב על הידיעה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x