$
אוכל

"המסעדות בתל אביב לא נפתחות בגלל חולדאי"

באמצע משבר הקורונה מקים המסעדן הוותיק יקי כביר את “יאוזה” האסייתית במה שיהפוך לקומפלקס קולינרי. לדבריו היא ואחיותיה לא נפתחות לקהל באשמת העירייה ש”לא הופכת את תל אביב לירוקה"

רעות ברנע 14:3911.11.20

"כשכולם ישנים, אתה צריך להתעורר" אומר המסעדן והיזם יקי כביר, שדווקא עכשיו עובד על פתיחת אחת המסעדות הכי גדולות בישראל: “יאוזה”, מסעדה אסייאתית ברחוב איינשטיין 10 בצפון תל אביב. המסעדה תשכון קומה אחת מתחת למסעדת "סרפינה" שגם היא בבעלותו של כביר, והיא חלק מרשת עולמית של מסעדות איטלקיות בשם הזה.

 

כביר (46) הוא גם הבעלים של האסייאתית המהודרת TYO ושל פיצריית גראז'. בשנה האחרונה מאז שנפתחה עברה סרפינה שינויים: השף שיועד לה, אבי בלינסקי, הוחלף במיכאל יעקבי (לשעבר קלואליס וקפה אירופה). התפריט עבר התאמות ומטבע הדברים בתקופה האחרונה היא עובדת חזק במשלוחים.

 

מה פתאום עכשיו מסעדה חדשה וגדולה? "כבר שמונה חודשים שאני מחזיק חלל ריק של כ־1,000 מ"ר”, הוא מספר. "התכנון היה לעשות אולם אירועים אבל במצב החדש אירועים זה כמובן בעייתי וגם הבנתי שזה לא נכון לי. אני מסעדן, לא איש אירועים".

 

 

המסעדן יקי כביר המסעדן יקי כביר צילום: עמית שעל

 

כביר הוסיף עוד כ־2 מיליון שקל להשקעה המקורית של 11 מיליון שקל, גייס את השף דור פרחי, שעבד במשך שנים תחת יובל בן־נריה ב"טאיזו" ותחת תומר אגאי ב"סנטה קתרינה", מיתג ועיצב מחדש את החלל. וכשיאשרו לפתוח את דלתות המסעדות — "יאוזה" החדשה תיפתח.

 

הרעיון, מספר כביר, הוא לייצר קומפלקס קולינרי רב־מפלסי כמו "Novikov" בלונדון או " CATCH" בניו יורק: "אני זוכר את עצמי מסתובב במקומות האלה, שיש בהם בקומה אחת מסעדה איטלקית, בשנייה מסעדה אסייאתית, בשלישית בר, ברביעית בית קפה, וחולם לעשות דבר כזה בארץ". בימים אלה מסיים פרחי לבנות את תפריט המסעדה החדשה, שיכלול סושי, באנים, גיוזות וסלטים אסייאתים".

 

למה פשוט לא לפתוח עוד TYO?

"TYO היא מסעדה יקרה, מותג היי אנד, אי אפשר לעשות אותו רשתי. זה לא כמו סרפינה שהיא רשת בינלאומית בטווח מחירי הביניים. גם השותפים שלי בשני המקומות הם שונים”.

 

חלק ניכר מהעניין, מסביר כביר, הוא מיתוג. "זה קומפלקס שצריך להיות בית קולינרי, כמו בסרפינה: אנחנו רואים שמצד אחד מגיעים אליה במיוחד לסעוד ומצד שני אנשי השכונה שיורדים בכפכפים”.

 

למרות הביטחון העצמי והאופטימיות, גם עבור כביר המצב הנוכחי כמעט בלתי אפשרי. "אין פה הפרדה בין נושאי בריאות ופוליטיקה" הוא אומר. "בתור תושב תל אביב מאשים רק את ראש העיר רון חולדאי. אנחנו העיר שמכניסה הכי הרבה למדינה וגם משלמים את הארנונה הכי גבוהה. הוא צריך לקחת אחריות על העיר להפוך אותה לירוקה. איך זה שהוא לא נלחם עלינו כדי שיעבדו פה המסעדות, בתי הקפה ומוסדות התרבות? למה ראש עיריית אלעד יכול להחליט שהוא שריף אבל חולדאי לא נלחם

עבור אלה שמכניסים לו כסף?".

 

מה אפשר לעשות אחרת?

"לא עושים דילים כמו עשרה אנשים בבתי כנסת, כן; אבל במסעדות או חנויות בגדים, לא. זה הדבר הכי כואב בעסקים מהסוג שלנו. השאלה היא למה לא מורים על הגבלות באופן דיפרנציאלי”.

 

זה לא דבר שרון חולדאי קובע.

“אפשר לראות שבערים כמו ניו יורק ראשי העיר לקחו פיקוד ואמרו 'בואו נעשה את העיר שלנו ירוקה' והגבירו את האכיפה. בגלל זה בניו יורק עכשיו המסעדות פועלות — זה מה שהיה צריך לעשות גם פה".

 

אתה בעצמך פותח מקום חדש בלי ישיבה בחוץ.

"אני רץ מרתון. מי שירוץ ספרינט, ייגמר בנקודת האפס. בסופו של דבר אני רוצה לעשות טוב למי שעשה אותי — וזה הקהל".

 

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה: “אי אפשר להתרעם על ראש עיריית אלעד שפועל על דעת עצמו וגם לבקש מראש עיריית תל אביב־יפו לפעול בניגוד לחוק. עמדת העירייה היא כי חובה על כולנו לנהוג על פי הכללים. במקביל העיריה היתה מהיוזמות לפטור מתשלום ארנונה במרץ עד מאי, השתתפה במימונו ואישרה עוד פטורים בהיקף של מיליוני שקלים על אגרות שונות לעסקים. העיריה גם התירה לכלל המסעדות ובתי הקפה שרצו בכך להתרחב למרחב הציבורי”.

x