$
אוכל

חייבים הפסקה: המאפים השבדים הנפלאים של FIKA הפכו ללהיט

מייקל רוטשילד,שהקים את המאפיה השבדית באיזור רחוב המסגר, לש את המאפים בעצמו ומביא לכאן את הטעם וגם את הקונספט הנורדי הנינוח

רעות ברנע 08:3129.01.20

נכנסתי לחנות והמאפייה של FIKA באחד הימים הכי גשומים החודש. זה לא הפריע לכך שמאחורי הדלפק השתרך כבר תור די ארוך.

 

 

את מייקל רוטשילד מצאתי במטבח, רוקח ריבה חדשה עשויה משורש הרוברב (פרטים בהמשך), תאנים, כוכבי אניס, שום, בצל ופלפל חריף. בזמן הבישול בסיר הגדול זה נראה כמו שיקוי קסום של מכשפות.

 

מאפים של FIKA. אלה עם הל וזעפרן שבדי הפכו ללהיטים הבלתי מעורערים מאפים של FIKA. אלה עם הל וזעפרן שבדי הפכו ללהיטים הבלתי מעורערים צילום: ריאן פרויס

 

"בואי, רוצה לעזור?", הוא שאל, ואני לא היססתי. אחרי דקה וחצי כבר חתכתי תאנים לריבה והייתי שיכורה מריחות של בצקים.יש משהו במקום הזה שכשנכנסים אליו מבינים שהוא לא כמו משהו אחר כאן. אולי בגלל שרוב העובדים מדברים ביניהם שבדית או אנגלית, ובעיקר מפני שכולם מאוד נחמדים - אבל לא בקטע מתחנף, אלא אמיתי.

 

את FIKA, מאפייה שבדית, פתח מייקל רוטשילד (42) לפני שנתיים ברחוב תושיה בלב אזור התעשייה הסמוך לרחוב המסגר בתל אביב. בישול או אפייה לא היו עד אז חלק מהעולם שלו. הוא נולד וגדל בשבדיה ועסק כל השנים בהפקות טלוויזיה. גם אחרי שעלה לישראל ("הייתי ציוני") ב־2007, המשיך באותו תחום והיה בעלים של חברת הפקות שעסקה בעיקר בפיתוח פורמטים.

 

"באיזשהו שלב התחלתי להתעייף קצת מהעולם הזה, ובמקביל גם התגעגעתי לשבדיה", הוא מספר. "אז אפיתי בבית מאפי קינמון שבדיים עם הל, ובאחד הימים לקחתי אותם ליום הולדת של חברה. יום אחרי כבר התקשרו אליי להזמין אותם, בעיקר שבדים שחיים בישראל וגם מהשגרירות. עבדתי מהבית חצי שנה ומכרתי בעיקר לחברים ולמכרים.אחרי שכמה בלוגרי אוכל טעמו וכתבו על המאפים, מיכל אנסקי הזמינה אותי למכור בשוק האיכרים בנמל תל אביב אחר כך שכרתי מקום במאפייה ואז חיפשתי מקום משלי".

 

מייקל רוטשילד: "חשוב לי להעביר את הפילוסופיה של FIKA. המשמעות המילולית בשבדית היא הפסקה  מהחיים ומהעבודה" מייקל רוטשילד: "חשוב לי להעביר את הפילוסופיה של FIKA. המשמעות המילולית בשבדית היא הפסקה מהחיים ומהעבודה" צילום: ריאן פרויס

 

חודשיים אחרי שפתח את החנות והמאפייה בתושיה, חנך רוטשילד חנות קטנה נוספת בצפון רחוב דיזינגוף. היום נמכרים המאפים מלבד בשתי הנקודות הללו, גם בבית הקפה החדש HOC בנווה צדק ומדי שישי בשוק האיכרים. בטווח של שנה וחצי, זמן קצר יחסית, הפכה FIKA לאחד המקומות המדוברים בעיר.

 

זה הגיע לשיא בחנוכה האחרון כשהסופגניות שלה דורגו כטובות בארץ. "זו היתה באמת הפתעה", צוחק רוטשילד. "ידעתי שהסופגניות טעימות אבל לא חשבתי שעד כדי כך. אני חושב שאהבו אותן במיוחד כי הן אפויות אבל מרגישות מטוגנות, והיו להן מילויים מיוחדים מאוד”. רוטשילד מתכוון בין השאר למילוי של רוברב, שורש שעדיין פחות מוכר בישראל. מדובר בגבעול, דומה לסלרי בצבע אדום, שבארה”ב הוא פופולארי מאוד בהכנת עוגות או קראמבלים.

 

כשאין סופגניות, מבוססים רוב המוצרים של FIKA על מאפים שבדים מסורתיים עם אדפטציות עדכניות – ממאפה קינמון שבדי קלאסי, דרך מאפה הל ומאפה זעפרן שבדי שנהפכו ללהיטים הבלתי מעורערים. בנוסף, מאפים מלוחים, מרציפנים, לחמים סקנדינביים, כריכים ונשיקות מרנג – הכל נעשה במקום עד הפרט האחרון.

 

מאפים של FIKA מאפים של FIKA צילום: ריאן פרויס

 

"לא מעניין אותי לעשות רוגעלך או קרואסונים", אומר רוטשילד. "מזה יש פה מספיק וטובים מאוד. חשוב לי שיכירו את המוצרים השבדיים. וזה לא רק המוצרים, זו גם התרבות. חשוב לי להעביר מסר עם הקונספט של FIKA – שהמשמעות המילולית היא הפסקה, אבל זו גם פילוסופיה שלמה שבשבדיה מתייחסים אליה כמובן מאליו. לוקחים הפסקה מהחיים, מהעבודה, יושבים עם חברים, שותים, אוכלים, מדברים. אם בשבדיה לא מקבלים את ההפסקה הזו עושים מהפכות. יש מקומות עבודה שיש בהם אפילו חדרים מיוחדים ל־FIKA. זה משהו שאנחנו הישראלים לא מכירים וזה מגיע לנו".

 

עזבת עסק מצליח ונכנסת לעסקי המזון בשלב מאוד קשה בארץ.

"כלכלית, בעסקי התקשורת היה יותר טוב. אבל היום אני נהנה מהחיים הרבה יותר", אומר רוטשילד. "אם הייתי עדיין בשבדיה אין סיכוי שהייתי עושה את זה. כי הרעיון העיקרי הוא להביא משהו שבישראל וגם בעולם עוד לא מאוד מכירים".

x