$
אוכל

כליל הטרופי: הגרסה המקומית לאננס שווה במיוחד

משך גידולו של האננס שנתיים וחצי, וכל צמח מניב פרי אחד בלבד. הגרסה המקומית שלו טעימה, וכל כך יקרה

הדיי עפאים 09:1716.09.18
מקורו של הפרי באמריקה הדרומית, שם גודל אלפי שנים ביערות הטרופיים העשירים בחום ובלחות. מגלי היבשת הביאו את הזהב המתוק לספרד וממנה נדדו הפירות לאזורים הטרופיים באפריקה ובמזרח אסיה.

 

מצמח האננס יצמח פרי אחד בלבד במשך שנתיים וחצי. לאחר מכן יש לעקור את הצמח ולטעת אחר תחתיו או להניח לחוטרים שצמחו לצדו להבשיל את פריים אחריו. זהו בעצם פרי קיבוצי הצומח מתפרחת שלמה, כשכל פרח הופך למשושה מוקף עלים הנצמד לזה שלצדו. סביב הפרי מסתדרים המשושים בספירלה צולבת המקנה לו את צורתו המרהיבה.

 

מקור שמו הוא מכינויו האינדיאני נאנס, שפירושו פרי טוב. שמו באנגלית, pineapple, הוא על שום צורתו המזכירה אצטרובל. בארץ החל גידולו רק בשנים האחרונות, והוא איכותי במיוחד, אם כי עלויות הגידול הגבוהות עשו לו שם של פרי יקר שאוכלים רק באירועים חגיגיים. במדינות טרופיות הפרי נפוץ מאוד וזול ומשמש לבישול ולשתייה.

 

 

 

 איור: איגור טפיקין

 

 

בשוק

 

קל להבחין בין אננס מקומי לזה המיובא: מזיקים שונים שעשויים לסכן את הגידול הישראלי מצויים בעלי הכתר ולכן את האננס המיובא מייבאים בלעדיהם. יש להקפיד שקליפת הפרי מתוחה ואיננה מקומטת ועלי הכתר רעננים. על הפרי להיות צהוב־זהוב כולו וללא חלקים ירוקים. נוסף על כך, כדאי למשש אותו ולוודא שאין בו חלקים רכים מדי המעידים על ריקבון. האננס מבשיל מכיוון עלי הכתר אל הבסיס ולכן חשוב לבדוק אותו בקרבת העלים.

 

במטבח

 

לקילוף הפרי שיטות שונות. אם רוצים לאכול אותו טרי אפשר לחתוך אותו לרבעים לאורכו ואז לחתוך מכל רבע את הציפה הצהובה. אחר כך אפשר לחתוך את רבעי הפרי לפרוסות ולהשיבן אל הקליפה להגשה מצודדת. אם רוצים לשמור על הפרי שלם או לחתוך ממנו פרוסות עגולות יש להסיר תחילה את הכתר ואת הבסיס ואז להפריד את הקליפה. את הקוצים השחורים שנותרו יש להסיר גם כן. בזנים המקומיים ליבת הפרי רכה ואכילה, אולם בזנים אחרים מרכז הפרי נוקשה ומעוצה ולכן יש להסירו.

 

האננס נהדר גם במשקה סמיך המוכן במערבל מזון עם מלון והרבה קרח ובתוספת רום או וודקה ומעט סוכר. אפשר גם לפרוס אותו ולהניח בין כל שתי פרוסות כף גלידת וניל קפואה כמעין סנדוויץ' שאוכלים בסכין ובמזלג.

 

פיסות אננס יוסיפו מתיקות רעננה גם לסלט עלים עשיר: קוצצים יחד פטרוזיליה, רוקט, רשאד ועלי סלק, מוסיפים פיצוחים קלויים ובצל ירוק חתוך דק ומתבלים בשמן זית, לימון, מלח ופלפל. מוסיפים קוביות קטנות של אננס, מערבבים מעט ומגישים.

 

גם להכנת בשר או עוף יצלח האננס, בדרך כלל עם צ'ילי חריף, בטיגון, הקפצה או צלייה. כשמניחים את הפרוסות על גריל פחמים, הן מתקרמלות, ויתאימו גם לליווי הבשר הנצלה וגם כקינוח עם יוגורט צונן.

 

עוגת אננס הפוכה

מוגשת חמימה עם גלידת וניל עשירה

 

> ½1 כוסות קמח לבן

> 1 כף גדושה אבקת אפייה

> ¾ כוס סוכר לבן

> ½ כפית מלח

> 75 גרם חמאה מומסת

> ½ כוס שמנת מתוקה

> 2 ביצים

> 1 כפית תמצית וניל

> 5–6 פרוסות אננס בעובי ס"מ

> ¼ כוס סוכר חום

 

מערבבים יחד את החומרים היבשים • בנפרד מערבבים את החומרים הרטובים למעט האננס והסוכר החום • את שתי הקערות מערבבים לעיסה ומשאירים מעט גושים • מחממים במחבת שכבת חמאה, מסדרים מעל פרוסות אננס ומפזרים סוכר חום • מניחים לחמאה לבעבע ולאננס להתקרמל • יוצקים מעל את הבלילה • מעבירים את המחבת לתנור שחומם ל־180 מעלות לכ־15 דקות • מוציאים והופכים אל צלחת רחבה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x