$
אוכל

אוכל בזמן: הסתיו הוא שעתה היפה של הכרובית

הכרוביות הגדולות והיפות ביותר נמצאות בשווקים ממש עכשיו. את הכרובית אפשר להפוך לקוסקוס פריך, לסלט ירקות חמוצים או ללביבה נהדרת

הדיי עפאים 19:2115.11.17
ההשערות בדבר מוצאה של הכרובית אינן אחידות והיא כנראה בויתה מכרוב הבר בתקופה הרומית באגן המזרחי של הים התיכון. את שמה העברי חידש אליעזר בן יהודה ואילו שמה באנגלית הוא חיבור בין “קאולי”, שמו הלטיני של הכרוב ו”פלאוור”, פרח. בניגוד לקרובי משפחתה ‑ הכרוב או הקייל ‑ בהם נאכלים העלים, הרי שהכרובית אינה אלא תפרחת מזהרת של הצמח. צורתה של הכרובית מורכבת מאוסף תפרחות הדומות לה בצורתן והמורכבות, בתורן, מאוסף תפרחות דומות קטנות יותר.

 

 

בעונה

באירופה הקרה ובצפון אמריקה נוהגים לשתול את הכרובית בראשית האביב ולקטוף את התפרחות בקיץ שכן הכרובית רגישה במיוחד לקור עז ולשלג. מאידך, רגישה הכרובית גם לתנאי חום ויובש ואז הפרחים גדלים דלילים ונוקשים ולכן בארץ מגדלים את הכרוביות דווקא בסתיו ואפילו בחורף ואילו אלו שגדלות בקיץ הן פעמים רבות קטנות יותר ומראן דל. הכרוביות שהגדולות והיפות ביותר נמצאות בשווקים ממש עכשיו, מראשית החורף ועד האביב.

 

בשוק

את הכרובית הלבנה אפשר למצוא בשווקים, כמו גם במרכולים ויש להקפיד לבחור את אלו הטריות ביותר, שעליהן עדיין מכסים את התפרחת והם ירוקים ופריכים. כשבוחרים את הכרובית מקפידים שהיא בוהקת ובהירה ואין עליה סימנים שחורים או שהתפרחת דלילה ויבשה. את הזנים הירוקים, הכתומים והסגולים אפשר להשיג בשווקי האיכרים ואצל כמה מגדלים מתמחים, בעונה בלבד, והמאמץ שווה את התוצאה.

 

 

 איור: איגור טפיקין

 

 

במטבח

אפשר לגרד את הכרובית על גבי פומפייה בעלת חורים דקיקים ולקבל מעין קוסקוס כרובית פריך וטעים במיוחד. אפשר לתבל אותו בלימון, שמן זית, מלח ופלפל ולהגיש בתוספת ירקות מבושלים. אפשר גם להשתמש בו כשם שמשתמשים בבורגול בסלט טבולה: לקצוץ אל פירורי הכרובית צרור נאה של פטרוזיליה, עלי נענע טריים וחצי בצל סגול, להוסיף מלפפון ועגבנייה קצוצים ולתבל בהרבה לימון. לחילופין, אפשר גם לאדות את קוסקוס הכרובית בקוסקוסייר, סיר מיוחד לאידוי הקוסקוס מעל המרק ולהגיש כקוסקוס ממש.

 

אפשר גם לחלק את הכרובית לפרחים בגודל ביס ולהעביר לקערה יחד עם פיסות גבעולי סלרי, גזרים חתוכים לפרוסות, קולורבי חתוך ורצועות פלפל אדום וירוק. מוסיפים כמה עלי דפנה ושיני שום חתוכות ומעל יוצקים מיץ מלימון אחד, כף חומץ לבן, חצי כוס מים קרים ומעט שמן זית ומתבלים במלח ובפלפל שחור. אפשר להוסיף לתערובת גם פלפלים ירוקים חריפים פרוסים. את הירקות מניחים במקרר לכ־3 שעות ומקבלים את המסייר הצפון אפריקאי, סלט הירקות החמוצים שמוגש אל שולחן הקוסקוס.

 

את פרחי הכרובית אפשר גם לאדות בסיר אידוי עד שהם רכים ממש ולהניח להם להתייבש מעט. אחר כך מועכים אותם בקערה יחד עם שתי ביצים וחצי כוס גבינה קשה מגוררת. מוסיפים עשבי תיבול קצוצים - אזוב, פטרוזיליה ובצל ירוק ‑ ומערבבים. במחבת רחבה מחממים שמן בגובה מחצית הסנטימטר ומטגנים לביבות נהדרות משני הצדדים. מגישים חם עם כף יוגורט חמצמצה.

 

 

מהשדה לצלחת: כל המדורים של הדיי עפאים מעכשיו באתר מדהים וטעים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x