$
פנאי

השבוע: המלחמה הנכונה

הסבירות שחרדים יתגייסו בהמוניהם נמוכה. צריך להתמקד במה שאפשר לשנות - להיאבק על לימודי הליבה ועל תגמול הוגן למשרתים בצה"ל

תמי ארד 14:5530.05.13

מדינת ישראל קיבלה בשבועות האחרונים שיעור בתפיסת דימוי הגוף שלה. ראש הממשלה חזר מביקורו מרוסיה עניו מתמיד. הקרבות האסטרטגיים שמנהלות רוסיה וארה"ב מעל לראשינו מחייבים את מדינת ישראל לשמור על דריכות גבוהה מצד אחד ועל איפוק מקסימלי מן הצד השני. לגמרי במקרה, כמו הכינונו מראש הצדקה לחשיבות השירות בצה"ל, חזר לכותרות הדיון האמוציונלי בחוק לשוויון בנטל. אם יורשה לי לפרש את הפשרה שהתקבלה ולהמר - החרדים לא יתגייסו לצבא, עם סנקציות פליליות או בלעדיהן.

 

אין זה אומר שהמלחמה של יש עתיד לא מוצדקת. אידיאולוגיה שמושתתת על ערכים מוסריים רוויים בדם שווה שיילחמו עליה. הבעיה היא שצדק אבסולוטי לא היה ולא יהיה, ולכן ראוי להבין את מגבלות הכוח, ובמקרה הזה את מגבלות החוק, שגם בעולם אידיאלי ובהנחה שיעבור היישום שלו הוא בעייתי, ומשמעותו אלפי אברכים בבתי הכלא או אלפי חיילים בני 22 עם שלושה ילדים. זו הסיבה שהפוליטיקאים ועסקני המפלגות החרדיות היו מאוד רגועים השבוע.

 

חרדים ליד לשכת הגיוס (ארכיון) חרדים ליד לשכת הגיוס (ארכיון) צילום: יובל חן

 

כואב, אבל נכון לוותר על המלחמה לשירות שווה. אם כבר מנהלים מלחמה, רצוי שתהיה על מה שאפשר לשנות, ולכן עדיף לחזור למלחמות שבגללן שווה לפרק את הקואליציה. הצפי הוא שבעוד עשור הנטל על הציבור העובד והמשרת יוכפל, ובעוד שני עשורים השכבה הנושאת בנטל תקרוס. הדרך היחידה לשלב את החרדים במעגל העבודה עוברת דרך רכישת הכלים הבסיסיים ההולמים את העולם העתידי. כאן המלחמה של יש עתיד.

 

אפשר להתחיל בתיקון עיוותים אחרים בשירות הצבאי, כך לדוגמה לתגמל את המשרתים בצבא על פי מדרג, מעין לוח צדק. המשרתים ביחידה קרבית יזכו למרב התגמול, אחריהם תומכי הלחימה ואחריהם המשרתים בעורף, המכונים ג'ובניקים. אין לזלזל בעבודה החשובה שעושים הג'ובניקים, אלא שהתגמול ראוי שיינתן על פי רמת הסיכון שמקבל על עצמו החייל. אחרי הכל, בצבא אנשים עלולים למות בשליחות המדינה. כסף בשום מצב אינו שווה ערך לחיים, אבל תגמול כספי הוא הכרה בערך והוקרת הדרך.

 

להלן סיפור עם מוסר השכל. חתול ג'ינג'י קטן נתקע השבוע בשטח ההפרדה בין הנתיבים הסמוכים לשער הגיא בכביש מספר 1. כל ניסיון של החתול לחצות את הכביש לאחד הצדדים היה מסתיים במותו. משטרת התנועה הארצית הוצפה בקריאות של אזרחים שהבחינו במצוקתו של החתול. השוטרים נענו לאתגר, סגרו את הכביש לדקות אחדות, לכדו את החתול ושחררו אותו ביישוב כפרי סמוך אחרי שהשקו אותו בצפחת חלב.

 

המדיניות הישראלית מול המעצמות מעידה שבמקרים מיוחדים לא רק שוטרי התנועה יודעים לחשוב מחוץ לקופסה. לצערי, זה לא קרה בחוק המוצע לשוויון בנטל. שירות מקוצר לגברים עם שלושה ילדים בבית ומשכורת כפולה מזו של חייל קרבי אינם שוויון בנטל. הגיע הזמן לצאת מהקופסה להשלים עם חוסר השוויון בשירות, להילחם על עקרונות ישימים ולאמץ את שיטת התגמול המדורג.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x