$
פנאי

תיאטרון: הצגות הסטודנטים המבטיחות

מצחיקונת" בבית צבי, גורקי בניסן נתיב, תיאטרון־מחול בסמינר הקיבוצים וברכט בבאר שבע. "כלכליסט" סוקר את ההפקות המבטיחות של בתי הספר לאמנויות הבמה

מאיה נחום שחל 09:5729.10.12

שנת הלימודים האקדמית נפתחה, ועמה גם עונת ההפקות של בתי הספר לאמנויות הבמה. הרפרטואר השנה מותאם לזה של התיאטרונים המקצועיים, והוא כולל מגוון ז'אנרים רחב - מקלאסיקה ועד מחזות זמר והפקות לילדים. הקהל נחשף לדור העתיד של שחקני התיאטרון הישראלי ונהנה מהצגות במחירים נוחים. "כלכליסט" מציג את ההפקות המעניינות שיעלו בחודשים הקרובים.

 

בית צבי

 

"מצחיקונת". המחזמר, שהזניק את הקריירה של ברברה סטרייסנד, עולה לראשונה בישראל, בבימוי שוקי וגנר. סיפורה של שחקנית יהודייה אחרי מלחמת העולם הראשונה, שכובשת את ברודוויי בשנינותה וחוצפתה והופכת לכוכבת־על. היא מתחתנת עם מהמר סדרתי, מביאה בת לעולם וחייהם מסתבכים. התפקיד של פאני ברייס הוא חלומה של כל שחקנית. בתיאטרון הממוסד עוד לא הצליחו להגשים אותו, ואולי ההפקה הבית ספרית תסלול את הדרך. פרטים: עד 10 בנובמבר ושוב מ־3 בינואר, 75–180 שקל, beit-zvi.com.

 

"מצחיקונת", בית צבי. הפכה את סטרייסנד לכוכבת "מצחיקונת", בית צבי. הפכה את סטרייסנד לכוכבת צילום: יוסי צבקר

 

"כובע מלא גשם". דרמה משפחתית אמריקאית בבימוי גיל וינברג. המחזה, שכתב מייקל וינסנט גאצו, עוסק בשקרים, סמים וכסף. ג'וני הוא פצוע מלחמה שהתמכר למורפיום ומסתבך במסכת שקרים לבני משפחתו. כולם מנסים לעזור לו, אך איש לא מוכן להתמודד עם הבעיה האמיתית מחשש לחשיפת העבר והזרות במשפחה. פרטים: מ־1 בנובמבר, 90 שקל.

 

"כובע מלא גשם", בית צבי. טראומה במשפחה "כובע מלא גשם", בית צבי. טראומה במשפחה

 

"הנסיך הקטן". לכבוד חנוכה יעלה עיבוד מקורי לספרו של אנטואן דה סנט אכזופרי, בבימוי עידו רוזנברג. פרטים: 8–16 בדצמבר, 90 שקל.

 

ניסן נתיב

 

"בשפל". מחזהו הקלאסי של מקסים גורקי, בבימוי מישה לוריא. לתוך קבוצת קשי יום בבית מחסה עלוב ברוסיה בתחילת המאה ה־20, מגיע לוקא, נווד מסתורי שמכניס תסיסה למקום וגורם להם להאמין ולנסות לצאת מהשפל שהם נמצאים בו, אך לא באמת מצליח. את לוקא משחקת התלמידה בת אל פאפורה (מהסרט "פעם הייתי" של אבי נשר) שרואה בתפקיד אתגר כפול. "חשבנו שהמין לא באמת רלבנטי כי המטרה של לוקא היא למצוא את עצמו בתוך האנשים האלה", היא מספרת. "מישה חושב שלוקא צריך עיניים מיוסרות, ניסיון חיים ואת ההבנה הגדולה שהגיהינום הוא הזולת - ומתוך כל אלה לא לאבד את האופטימיות. מבחינת מראה אני שונה מכולם, אני נמוכת קומה, 1.25 מטר, ואני יודעת מה עובר על אנשים כאלה". פרטים: מ־9 בנובמבר, 40–50 שקל, nissan-nativ.org.il.

 

"בשפל", ניסן נתיב. פרשנות חדשה לגורקי "בשפל", ניסן נתיב. פרשנות חדשה לגורקי צילום: אשר סבידנסקי

 

"שדה קרב". בשלוחה הירושלמית של הסטודיו יעלו את המחזה מאת קרלו גולדוני, בבימוי ועיבוד דור צויגנבוים. סאטירה מלחמתית החושפת את חולייה של חברה העסוקה במלחמה מתמדת ואת השפעתה על האינדיבידואל המנסה לשרוד. המחזה מתרחש בתקופת מלחמה כשהעיר במצור והצבא מחכה לפקודת ההסתערות. בעוד המוסר מתערער, העסקים משגשגים והאהבה בין החיילים ונשות המחנה פורחת. ההמתנה מורטת העצבים חושפת את שדה הקרב האמיתי – זה המתחולל בנפשות גיבורי המחזה. פרטים: מ־3 בנובמבר, 40–50 שקל.

 

"שדה קרב", ניסן נתיב. סאטירה מלחמתית "שדה קרב", ניסן נתיב. סאטירה מלחמתית צילום: אשר סבידנסקי

 

סמינר הקיבוצים

 

"פפלאנגי" (שם זמני). יצירת תיאטרון־ מחול של גליה פרדקין, העוסקת במפגש בין העולם המערבי לתרבות הפראית. פרדקין מספרת כי העבודה מזכירה את הקונספט של TED, אוסף של הרצאות ומיצגים שסובבים סביב ההתפתחות האנושית. ההשראה נוצרה בין השאר מחוברת מתחילת המאה ה־19 שבה מתאר יליד אחד השבטים באפריקה איך נראה בעיניו האדם הלבן שכבר לא קשור לטבע, שרץ אחרי הזמן ורק רוצה כסף ומותרות, אדם לא שמח. העבודה בנויה מקטעים תנועתיים מופשטים שנוצרו דרך העבודה על נושאים אלה. פרטים: מ־25 בנובמבר, 60 שקל, smkb.ac.il.

 

הצגות ילדים. בשיתוף פעולה עם תיאטרון אורנה פורת יעלו שלוש הצגות: "הנסיכה על העדשה" בבימויה של סיון הנדלסמן; "פו הדוב" בעיבוד של אפרים סידון ובבימוי ישראל גוריון; ו"שירי ביאליק לילדים" בעיבוד ובבימוי דניאלה מיכאלי. פרטים: ינואר־פברואר, 60 שקל.

 

החוג לתיאטרון באוניברסיטת חיפה

 

"הגנה עצמית". פרויקט תיאטרון בעקבות "הכלל והיוצא מן הכלל" מאת ברטולט ברכט, בבימוי סיני פתר. מסע לחיפוש הריטואל של "שלטון החוק במקומותינו" - על הזכות של היזם החופשי להגן על עצמו מזעם העובד העשוק, על הזכות של בית המשפט להגן על עצמו מתוכחת הקורבן הנרמס ועל הזכות של המדינה להגן על עצמה מאלה שמסרבים לציית לה. פרטים: מ־21 ביולי, 30 שקל, theatre.haifa.ac.il.

 

"אמור ופסיכה". הצגת ילדים בבימויה של שרה סיבוני, בהשראת המיתוס המספר על סיפור אהבתם הבלתי אפשרית של אמור האל ופסיכה בת האנוש, בצל קנאתה האימתנית של האלה אפרודיטה (ונוס). ההצגה תשלב בין תיאטרון תנועה חזותי לתיאטרון סיפור. היא מיועדת לכל בני המשפחה, והחומרים המורכבים של המיתוס יועברו לשפה ותכנים ידידותיים לילדים. פרטים: מ־5 בינואר, 30 שקל.

 

יורם לוינשטיין

 

"דרפור". ההצגה מאת ווינטר מילר בבימוי מאיה שעיה מתרחשת בזמן מלחמת האזרחים בדרפור. עיתונאית מזהה שמדובר בטיהור אתני וכדי לעורר את דעת הקהל והאו"ם היא מנסה לקדם כתבת שער בנושא. היא נדרשת לפרסם תמונה ואת שמה של אחת הקורבנות שאיתה היא בקשר, מה שכמובן יסכן את חייה. פרטים: מ־2 במרץ, 70 שקל, studioact.co.il.

 

"חלומות" המחזה מאת תום שארקי בבימוי איה קפלן הוא דרמת מתח פילוסופית קיומית מהז'אנר הנהוג לרוב בקולנוע, אך הבמאית סבורה שהיצירה תיאטרלית מאוד. דרך סיפור המתח עולות שאלות על מוסר, אשמה וגורל. רוס, עורך דין מצליח ובעל משפחה בן 30 פלוס, שיש לו הכל בחיים, מתחיל לחלום את עצמו בחיים אחרים לגמרי, שבהם הוא נרקומן לשעבר שמסתבך עם המאפיה והמשטרה במטרה למכור בריק של הרואין. הוא מתחיל להתאהב בחלומות שנדמים כסיוט, ובחיים היותר מסעירים ומרתקים משלו. בשלב מסוים לא מצליחים להבין מי החולם ומי הנחלם, והחלומות משפיעים על המציאות. פרטים: מ־29 בדצמבר, 70 שקל.

 

החוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב

 

"דולי סיטי". הפקת גמר של תלמידת התואר השני נתי בן־חנן. עיבוד לרומן של אורלי קסטל־בלום, סיפור מסע על יחסים בלתי אפשריים בין אם לבנה ובין אשה למקום מגוריה. היצירה חושפת את המציאות הישראלית במערומיה. פרטים: מינואר, 40 שקל, bit.ly/TNG1Oo.

 

"רצח יצחק". הפקת הגמר של תלמיד התואר השני בבימוי, רועי הרץ. המחזה של מוטי לרנר מועלה לראשונה בישראל, ועוסק בהשפעת רצח ראש הממשלה יצחק רבין על החברה הישראלית. העלילה מתרחשת בערב אחד ב־1998. החוסים במרכז לשיקום נפגעי הלם קרב של משרד הביטחון מעלים הצגה שכתבו בפני אנשי הסגל ורופאים אחרים, המגוללת את המאורעות שהובילו לרצח. פרטים: ממאי, 40 שקל.

 

בית ספר גודמן למשחק בנגב

 

"הנפש הטובה מסצ'ואן". בית הספר, שעובד בשיתוף עם תיאטרון באר שבע, יעלה את המחזה של ברטולט ברכט, בבימוי עירד רובינשטיין, בהפקה מוזיקלית בליווי פסנתר. סיפורה של שן טה, זונה ענייה וטובת לב החיה בחבל סצ'ואן בסין. שן טה מארחת בביתה שלושה אלים שהגיעו למחוז כדי למצוא נפש טובה אחת, אחרת יחדל העולם מלהתקיים. "מוזיקה מקורית נכתבה במיוחד להצגה", אומר הבמאי, "והדגש והרעיון הכללי הוא חיזוק המוטיב החצוי באישיותה של שן טה. ארגזי הטבק מהחנות שלה הם כל התפאורה בהצגה". פרטים: מ־3 בנובמבר, 30–35 שקל, act-b7.co.il.

 

"הנפש הטובה מסצ'ואן", בית ספר למשחק גודמן. לחנים מקוריים "הנפש הטובה מסצ'ואן", בית ספר למשחק גודמן. לחנים מקוריים

 

"צריך פיאט בחיים". בחורף תעלה הקומדיה הסאטירית מאת דריו פו בבימוי יואב מיכאלי. בלבול זהויות בין הבעלים של מפעלי פיאט לבין פועל פשוט במפעל משגע את איטליה. ההצגה מעלה שאלות של צדק חברתי למבחן - כמו חייו של מי שווים יותר, של פועל או של מיליארדר? - ונוגעת בקשר המפוקפק שבין הון לשלטון. פרטים: מ־15 בפברואר, 30–35 שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x