ועידת ניו יורק
"דוראל בדרך להבטיח 4 מיליארד דולר השקעות ובניית מיזמי ענק בארה"ב"
יקי נוימן, מנכ"ל דוראל, סיפר בוועידת ניו יורק של כלכליסט ובנק לאומי על הישגי החברה בתוך 5 שנים. איירה רובינס, מנכ"ל Valley Bank, אמר כי שיתוף הפעולה בין ארה"ב לישראל יעוצב על ידי בינה מלאכותית, פינטק וסייבר
"הדבר החשוב במעבר לגלובליות הוא התרבות והאנשים", אמר אדם סינגולדה, מנכ"ל ומייסד טאבולה, בפאנל בהנחיית ירדן רוז'נסקי מכלכליסט. עוד השתתפו בפאנל יקי נוימן, מנכ"ל דוראל; ואיירה רובינס, יו"ר ומנכ"ל קבוצת הבנקאות האמריקאית Valley Bank. הפאנל התקיים במסגרת ועידת ניו יורק של כלכליסט ובנק לאומי.
צמיחה זה אומר גלובליות. מה דעתכם על המעבר מישראל לגלובלי?
סינגולדה: "אנחנו ב־22 מדינות. יש דברים שמשתנים כל הזמן, אבל לא איך שאנשים עובדים יחד. המתחרים שלנו היו פי 40 מאיתנו, אבל זו היתה האנרגיה שלנו. אצלנו היה חיפוש של תשוקה ואמפתיה. נלחמנו על כל לקוח בלי לבייש אותו. כל המשרדים נראים דומים, אך חשובה הנשמה שמכניסים פנימה".
יקי, מה הביא אתכם לכאן?
"המילה כיום היא מעבר לאנרגיה נקייה שיוצרת הזדמנויות עצומות עבורנו בארצות הברית. ייסדנו חברה כאן, חשבנו שנצליח ונגיע למיליארד דולר. בתוך חמש שנים בלבד דוראל בדרך להבטיח 4 מיליארד דולר השקעות, ולבנות את שני הפרויקטים הגדולים ביותר בארצות הברית. הפרויקטים שלנו הם בגודל של תל אביב. מה שחשוב לנו בכל פרויקט הוא יצירה של מצב ניצחון לכל צד. אנחנו בונים את הפרויקט לטווח ארוך בשיתוף פעולה מלא".
איירה, תמכתם במספר רב של מדינות. מתי הזמן להיכנס למדינה?
"החיים הם מסע. לפני כמה שנים הדאגה היתה הקורונה. תמיד זה זמן טוב להיכנס ולהשקיע גם בישראל ובארצות הברית. אסור להתחשב בכל מיני אירועים שעוברים על מדינות ואפשר וצריך להשקיע. אנחנו השקענו הרבה בישראל ובארצות הברית ונמשיך להשקיע".
יקי, השקעה באנרגיה ירוקה בעייתית בארצות הברית כיום.
"אנחנו מייצרים את הטכנולוגיה הזולה ביותר. דאטה סנטרים, שהם ליבת הטכנולוגיה כיום, דורשים אנרגיה, ואני חש שלא תהיה בעיה. בדקנו מה היה בעבר. במשטר טראמפ הקודם היתה עלייה של אנרגיה חדשה, ואילו במשטר של ביידן היתה ירידה, כך שאנחנו לא חשים דאגה מהמצב".
"כשהתחלנו את טאבולה היתה לנו טכנולוגיה חדשנית של נייטיב. עשינו שם כל כך הרבה, אבל עסקים רוצים לגדול ועולם הפרסום מוגבל להם. כשמנסים ליצור חברה אלטרנטיבית לגוגל ופייסבוק בעולם הפתוח זה אתגר לא פשוט. צריכים עולם חופשי של תקשורת, ולא סגור על ידי פייסבוק וגוגל או טיקטוק. אנחנו מעבירים את מרבית ההכנסות שלנו לשוק בחזרה".
איירה, איך אתה רואה את הבנקאות בגל הבא?
"אנחנו מחפשים את מה שמבדל אותנו מכל בנק אחר. יש 5,000 בנקים בארצות הברית. טכנולוגיה היא קריטית, אבל אנשים מעל הכל".
אדם, האם AI היא הזדמנות או איום?
"זו כמובן הזדמנות. עד עכשיו ניסו לעצור מחשש וכעת אין ברירה אלא לאמץ אותה. מעבר לכך חשוב להבין שהיא בידינו. כיום לכל אחד יש ביד את ChatGPT, אבל מה שקובע זה איזה דאטה יש לך ביד ומה אתה עושה איתם".
יקי, אתם משקיעים בהייטק דרך זרוע חדשנית. מה אתם מחפשים והאם יש דרך השקעה שונה?
"אנחנו קרן השקעות תאגידית, מחפשים טכנולוגיה שתעזור לנו. השקענו ב־26 חברות שעושות לנו טוב".
רובינס אמר ש"בעיתות חוסר ודאות – בין אם בשל אינפלציה, שינויי ריבית או תנודתיות בשוק – הבנקים חייבים להיות עוגן של יציבות. וואלי נשיונל בנק הוא מוסד פיננסי ותיק, מגוון ויציב, אך מעבר לכך אנו מספקים ליזמים ישראלים את ההכוונה ואת רשת הקשרים הדרושה להם כדי להצליח ולהתרחב בארה"ב.
"הגל הבא של שיתוף הפעולה בין ארה"ב לישראל יעוצב על ידי בינה מלאכותית, פינטק וסייבר, תחומים שבהם שתי המדינות מובילות את הדרך. כבנק עם מומחיות עמוקה בטכנולוגיה, וואלי בנק לא רק עוקב אחרי המגמות האלו, אנחנו משקיעים בהן ותומכים בהן באופן פעיל, כדי להבטיח שלסטארט־אפים ישראליים תהיה התשתית הפיננסית הנדרשת להנעת החדשנות קדימה. לפני שלוש שנים וואלי בנק קיבל החלטה אסטרטגית להיכנס לשוק הישראלי. זיהינו צורך אמיתי של חברות ישראליות, ואנחנו בעמדה ייחודית לתת להן מענה עם צוותים שיושבים בארה"ב, מבינים את הבנקאות האמריקאית אבל גם 'מדברים ישראלית'. אנחנו משמשים כגשר שעוזר לחברות ישראליות לנווט במערכת הפיננסית בארה"ב ולהתרחב בהצלחה".