דיווח: קבוצת משקיעים בהובלת מאסק מנסה להשתלט על OpenAI ב-97.4 מיליארד דולר
וול סטריט ג'ורנל מדווח על המהלך, שאם ייצא לפועל ישבש את כוונתו של המייסד והמנכ"ל סם אלטמן להפוך את OpenAI לחברה למטרות רווח; האחרון עקץ את מאסק בציוץ ב-X: "לא תודה, אבל נקנה את טוויטר ב-9.74 מיליארד דולר אם אתה מעוניין"; מדובר בעוד פרק במאבק שמנהל נגדו המיליארדר סביב חברת הבינה המלאכותית, אותה עזב לפני שבע שנים
קונסורציום משקיעים בראשות הבעלים של טסלה ו-X, אלון מאסק ,הציע 97.4 מיליארד דולר לרכישת השליטה בחברת OpenAI, מה שמעלה את ההימור במאבקו מול המייסד והמנכ"ל של חברת הבינה המלאכותית סם אלטמן על החברה שמאחורי ChatGPT. על כך מדווח הלילה (ב') וול סטריט ג'ורנל.
תגובתו של אלטמן בציוץ שפרסם ב-X של מאסק: "לא תודה, אבל נקנה את טוויטר ב-9.74 מיליארד דולר אם אתה מעוניין". בכך עקץ את המיליארדר ששינה את שמה של הפלטפורמה לאחר שרכש אותה - מטוויטר ל-X.
עורך דינו של מאסק, מארק טוברוף, מסר כי ההצעה הוגשה לדירקטוריון OpenAI. ההצעה מסבכת את תוכניותיו של אלטמן להפוך את OpenAI לחברה למטרות רווח ולהשקיע עד 500 מיליארד דולר בתשתיות AI באמצעות מיזם משותף בשם סטארגייט. מאסק ואלטמן כבר נמצאים במאבק משפטי סביב OpenAI.
מאסק, שעזב את OpenAI ב-2018, שואף להחזיר את הארגון למיקוד בקוד פתוח ובטיחות. ההצעה נתמכת על ידי חברת הבינה המלאכותית של מאסק, xAI, שעשויה להתמזג עם OpenAI לאחר העסקה. משקיעים נוספים, כולל Valor Equity Partners, Baron Capital, Atreides Management, Vy Capital ו-8VC, תומכים בהצעה. ההצעה של מאסק מציבה אתגר משמעותי לתוכניותיו של אלטמן, שעובד על המרת OpenAI לחברה למטרות רווח והפרדת הארגון ללא מטרות רווח, שיחזיק במניות בחברה החדשה.
המאבק בין מאסק לאלטמן מתנהל כאמור גם בבית המשפט, כאשר מאסק טוען ש-OpenAI בגדה במשימתה המקורית על ידי יצירת זרוע למטרות רווח ושיתוף פעולה עם מיקרוסופט כדי לשלוט בפיתוח הבינה המלאכותית. OpenAI דחתה את הטענות הללו, וטענה שהן חסרות בסיס. החברה פרסמה מסמכים המראים שמאסק תמך בעבר בהפיכת OpenAI לחברה למטרות רווח, אך עזב מכיוון שלא הצליח להשיג שליטה עליה.
OpenAI מנהלת בימים אלה מגעים לגיוס של עד 40 מיליארד דולר, לפי שווי של 300 מיליארד דולר. לפי דיווחים שונים, סופטבנק צפויה להוביל את הגיוס עם השקעה של עד 25 מיליארד דולר.
מאסק עזב בטריקת דלת
מאסק היה כאמור אחד המשקיעים המוקדמים ב-OpenAI, שהוקמה כחברה ללא מטרות רווח. בשנת 2019, כחלק מהתפתחותה, הכניס אלטמן את מיקרוסופט כמשקיעה כדי לעמוד בדרישות ההון הגדלות של החברה, שהפעילות שלה עתירת משאבים ודורשת השקעות גבוהות ברכישת שבבים ובהוצאות על אנרגיה. באותה שנה עברה החברה למודל היברידי, שאיפשר לה לגייס מיליארד דולר ממיקרוסופט תוך שמירה על השליטה האסטרטגית בידי גוף ללא מטרות רווח - מה שגרם למאסק לעזוב את החברה.
במהלך 2023 הזרימה מיקרוסופט 10 מיליארד דולר נוספים ל-OpenAI, והדבר הפך אותה לבעלת 49% מהחברה. מאז, הקשרים בין OpenAI למיקרוסופט התהדקו, בעוד מאסק הפך לאחד ממבקריה הבולטים. הוא פתח בסכסוך פומבי מול החברה, ובעיקר מול אלטמן, בטענה כי OpenAI הפרה את התחייבויותיה כלפיו כמשקיע מוקדם בכך שהעמידה את הרווחים לפני טובת הציבור. בחודשים האחרונים כינה מאסק את OpenAI "תרמית מוחלטת" ואף טען כי מדובר ב"חברה רעה". מאסק עצמו הקים חברה מתחרה ל־OpenAI - את xAI - אותה איגד כתאגיד לתועלת הציבור (PBC). לאחרונה השלים עבורה גיוס ענק בהיקף של 6 מיליארד דולר, לפי שווי של 50 מיליארד דולר.
בדצמבר 2023, על רקע הצורך ההולך וגובר של OpenAI לגייס הון, החברה הודיעה על שינוי מבני, במסגרתו תתחיל לפעול למטרות רווח. השינויים התרחשו בעקבות סבב גיוס של 6.6 מיליארד דולר, לפי שווי של 157 מיליארד דולר, שבו דרשו המשקיעים שיפור במבנה הארגוני והסרת תקרת הרווח. ב-7 בינואר 2024 שלח מאסק מכתב ליועץ המשפטי של מדינת קליפורניה, שם פועלת OpenAI, וליועץ המשפטי של דלאוור, שם החברה מאוגדת, בדרישה לפתוח מכרז להערכת שווי נכסיה של OpenAI לפני שינוי המבנה שלה. מאסק טען כי אלטמן עלול להפחית את השווי ההוגן של החברה. בתגובה, OpenAI דחתה את הטענות.
בחודש שעבר אלטמן ושורת בכירים מתעשיית הטכנולוגיה, לרבות מנכ"ל סופטבנק מאסיושי סון, הודיעו על השקת מיזם סטארגייט - יוזמה להקמת מרכז נתונים בהשקעה בהיקף של חצי טריליון דולר על פני ארבע שנים. את ההשקה ביצעו בבית הלבן ימים אחרי השבעתו של הנשיא דונלד טראמפ. מאסק, שהפך בחודשים האחרונים ליד ימינו של טראמפ בשל תרומתו של 277 מיליון דולר לקמפיין הבחירות שלו, לעג לפרויקט בפומבי וטען על גבי רשת X כי אין לו את ההון הנדרש. בפוסט ב-X כינה מאסק את אלטמן "נוכל".