ריאיון
"Ludeo הישראלית יכולה לשנות את כל תעשיית הווידיאו"
רוב שונפלד היה בתפקיד בכיר באקטיוויז'ן בליזארד שנמכרה למיקרוסופט ב־70 מיליארד דולר. אז איך הגיע לסטארט־אפ ישראלי קטן ולמה הוא חושב שיצליחו בגדול?
איך מגיע מנהל ההכנסות הראשי (CRO) של אקטיוויז'ן בליזארד, אחת מחברות המשחקים הגדולות בעולם שנמכרה ב־2023 למיקרוסופט ב־70 מיליארד דולר, להיות סמנכ"ל עסקים (CBO) של Ludeo, סטארט־אפ ישראלי קטן ולא מאוד מוכר?
"חבר סיפר לי על אסף גזית, המנכ"ל ואחד המייסדים", אומר רוב שונפלד (Schonfeld) בריאיון לכלכליסט, "אסף הציע שניפגש בלאס וגאס ולאחר מכן הציע לי להצטרף. זה נשמע לי לא מציאותי בהתחלה. לא תיארתי לעצמי שאגיע לסטארט־אפ ישראלי בשלב הזה של הקריירה שלי. אבל כשפגשתי את הצוות שלהם, עם האנרגיה, האופטימיות והחזון המפורט שלהם, החלטתי להצטרף ולהיות חלק מהטכנולוגיה שלהם, שראיתי שיש לה פוטנציאל לשנות הכל. הרגשתי שאני חייב להיות חלק מהחברה הזו".
סטארט־אפ הגיימינג Ludeo נוסד ב־2022 על ידי אסף גזית ואחיו ועומרי גזית (שמכהן כ־COO) ומאז הקמתו גייס 40 מיליון דולר, בין היתר מפלייטיקה, סמסונג ו־LG Ventures. החברה פיתחה את פורמט הווידאו הראשון בעולם שנבנה במיוחד עבור גיימרים ומאפשר לחוות משחקים בדרך חדשה. החברה מאפשרת לשחקנים להקליט רגעי שיא מתוך המשחקים שלהם, ולאחר מכן לשתף אותם ברשתות החברתיות. קליפים אלו נקראים Ludeos וייחודיותם בכך שהם מאפשרים לכל אחד לשחק במקטע שהוקלט. זאת בשונה מתוכן הגיימינג הקיים כיום, שמאפשר רק לצפות בהקלטות וידיאו של גיימרים אחרים באופן פסיבי. הטכנולוגיה של Ludeo מאפשרת לשחק בתוכן באופן מיידי, גם אם המשתמש אינו הבעלים של המשחק. בימים אלה החברה נמצאת בסבב הרחבת שותפויות עם מפיצים במטרה להגיע ליעד של מעל מיליון שעות שימוש בשבוע.
מה משך אותך לסטארט־אפ בשלב הזה של הקריירה שלך?
"לא חשבתי שתהיה לי אנרגיה לרדוף אחרי עסקאות של 100 אלף דולר, ולא היה לי מושג שזה משהו שאני ארצה בשלב הזה של החיים. תמיד היתה לי נטייה לקחת סיכונים, אבל היתה לי גם רשת ביטחון של חברות גדולות. כאן, אין לי רשת ביטחון כמו בעבר, אבל אני בטוח שיש כאן טכנולוגיה שיכולה לשנות הכל בתעשיית הווידיאו. הדבר השני החשוב הוא הצוות - צוות שלא יודע להיכשל. בשבילי, לקחת מוצר כזה וצוות כל כך מוצלח – ביטל את כל הסיכון. אני חושב שנמריא מהר, יש מומנטום. כשמדברים עם מפיצי משחקים, הם אומרים שזה בלתי אפשרי, ואז הם רואים מה אנחנו עושים ומתרגשים. בחודש שאני כאן היו לי חמש פגישות, וכולן נמשכו מעבר לזמן המתוכנן. האתגר הגדול שלנו הוא מיקוד בליבה של מה שאנחנו עושים, ומשם להמשיך".
שונפלד, כאמור, היה עד לא מזמן בכיר באקטיוויז'ן בליזארד. במסגרת תפקידו ליווה את מכירת החברה ואף נשאר במיקרוסופט עד להשלמת הרכישה ושילובה בחברה. בעבר היה גם בתפקידים משמעותיים בדיסני ובחברת הייעוץ הבינלאומית BCG.
איך הגעת אל אקטיוויז'ן בליזארד?
"התעניינתי במשחק של חברה שלהם ושמתי התראות גוגל כדי לעקוב אחר חדשות על אקטיוויז'ן, ואז הגיעה התראה שהם מחפשים מישהו לתחום הדיגיטל. שלחתי קורות חיים והתקשרו אליי. עברתי 17 ראיונות לפני שקיבלתי את העבודה. באקטיוויז'ן הבינו כמה חשוב לנווט נכון את הצמיחה הדיגיטלית. באותה תקופה משחקי מחשב עבדו בעיקר דרך הקונסולות אבל הם ידעו שזה עתיד להשתנות. המטרה היתה שרכישת משחקים תהיה פשוטה וקלה עבור גיימרים. הורדת משחקים מהאינטרנט לקחה אז ארבעה ימים והמשחקים הגיעו תמיד באיחור לעומת הדיסק, שהיית מכניס למחשב וזהו. עם הזמן הגענו למצב שבו הדיגיטלי היה הרבה יותר טוב ויכולנו לייצר הכנסות כל הזמן, גם לפני השקת המשחק ולא רק ברגע ההוצאה שלו".
ואכן, אקטיוויזן בליזארד גדלה בצורה אקספוננציאלית בתקופתך.
"התחלתי באקטיוויזן ב־2012, היינו שווים כ־7 מיליארד דולר ובסופו של דבר נקנינו בכ־70 מיליארד דולר. זו חברה שאהבה חדשנות, תמיד חיפשנו איך לעבוד טוב יותר עבור השחקנים. עזבתי לפני כשנה. העסקה נסגרה באוקטובר 2023, והיתה לנו עבודה לחבר את הצוותים של שתי החברות, וזה נמשך עד סוף 2024. כל צוות ההנהלה עזב יחד לאחר המיזוג".
איך היתה חוויית המיזוג?
"זה היה ניסיון מדהים, אבל זה לקח המון זמן. כ־CRO הייתי אחראי על כל ההכנסות — פיזיות, דיגיטליות, צרכנות וכל מה שהכניס לנו כסף, וגם על כל המשרדים בחו"ל. בגלל שזה לקח כל כך הרבה זמן, האתגר היה לשמור את החברה צומחת ובריאה גם בתקופה של אי־ודאות. עוד לפני המיזוג היו לנו יחסים טובים עם Xbox של מיקרוסופט ולכן זה היה קל מאוד. הם היו אנשים מאוד חכמים שאהבו לייצר משחקים ולא היתה פוליטיקה. התמקדנו בעסק, והיה לנו חשוב לבדוק שהעובדים שלנו בסדר, כי לרבים היה חשש לגבי עתידם".
היו הערכות שההצעה של מיקרוסופט היתה נמוכה מדי. מה דעתך?
"אני אכן חשבתי שזו הצעה נמוכה מדי. ידעתי שהמשחק Call of Duty רק בתחילת ההצלחה שלו, וכל המשחקים שלנו רק התחילו לממש את הפוטנציאל שלהם. אני חושב שבסופו של דבר הם קיבלו עסקה טובה ואנשים מצוינים".
איך הרכישה הזאת משפיעה על העתיד של מיקרוסופט בתחום הגיימינג?
"אני חושב שלמיקרוסופט יש הרבה נכסים טובים, והמשחקים שלנו משלימים אותם. לא היה להם את Candy Crush או Call of Duty, כך שיהיה להם עכשיו פורטפוליו טוב יותר. יש להם גם הרבה משחקים היסטוריים שהם יכולים להציע ולהתחיל לעשות כסף גם מכותרים ישנים".
איך אתה רואה את מצב תעשיית המשחקים כיום, במיוחד לאחר הקורונה?
"בתקופת הקורונה כולם היו בבית, ושיחקו. הורים שחשבו שזה אנטי־סוציאלי הבינו שזה דווקא מאוד חברתי ומחבר אנשים. מאז נכנסו לתחום הרבה אנשים חדשים, והתעשייה הפכה להיות נגישה יותר לכולם. האתגר שלנו כיום שונה. בזמן הקורונה כולם חשבו שהצמיחה העצומה תימשך. כשהעולם נפתח, הם גילו ששכרו יותר מדי עובדים, וכיום מנסים לחזור לנורמליות. התעשייה מחכה כיום לזרז חדש שיצמיח אותה".
מה יהיה תפקיד הבינה המלאכותית (AI) בתעשיית המשחקים בעתיד?
"אני חושב ש־AI יהיה מאוד משמעותי בצד של יצירת משחקים ויגדיל את ההיצע אבל עדיין יהיה צורך במערכות שיעזרו לסנן אותן".
"גיימרים משתפים וצופים בהרבה תוכן ברשתות חברתיות – כטריליון שעות בשנה", מוסיף מנכ"ל Ludeo אסף גזית. "חשוב לדעת שיש יותר אנשים שצופים בתוכן של גיימינג מאשר משחקים. הייחוד של הפלטפורמה שלנו בכך שהיא מאפשרת ליצור וידיאו מתוך משחק, לצפות בווידיאו של אחרים משחקים וגם ממש לשחק באותם קטעי משחקים שאחרים שיתפו. בעולם הגיימינג יש סוגיה מהותית של המרת צופה לשחקן. שאחרי התנסות או חשיפה למשחק באמת יקנו אותו ויתחילו לשחק. רק אחוז אחד מצופים במשחק יתחילו לשחק. בזכות הטכנולוגיה שלנו עלינו לרמה של 15% המרה מצפייה להורדה של המשחק. ניתן לשתף את הסרטונים שלנו בכל מקום ולפלטפורמה שלנו יש פוטנציאל עסקי ענק להיות המקום שבו גיימרים מגלים משחקים. אנחנו לא לוקחים תשלום עדיין על הורדת משחקים אבל עובדים עם החברות הגדולות בעולם ועם ספקי התוכן ועוזרים להם להנגיש את המשחקים. בזכות הניסיון של רוב אנחנו מזנקים קדימה. ההצטרפות שלו לצוות היא מכפיל כוח משמעותי והבעת אמון גדולה".