בדיקת כלכליסט
שיאומי Redmi A5: סמארטפון זול במיוחד שלא יתאים לכל אחד
הסמארטפון המוזל של שיאומי עולה 420 שקל, והביצועים בהתאם - הוא קצת איטי והתצוגה לא הכי מוצלחת, אבל המצלמה לא רעה והתוכנה מתחשבת במגבלות. מי קהל היעד שלו?
למה כבר אפשר לצפות מסמארטפון שעולה בערך 400 שקל ולמי הוא מיועד? על השאלה הראשונה אפשר לקבל תשובה כעבור כמה ימים עם המכשיר, והנחתי מראש שהתשובה לשאלה השנייה היא - מכשיר ראשון לילדים. נכון, גם ילדים רוצים אייפון או סמארטפון אנדרואיד איכותי יותר, גם אם הוא לא הדגם הכי חדש, אבל מכשיר זול יכול להיות פתרון טוב ואולי להקטין את כאב הלב והכאב בכיס אם הוא נופל וניזוק או אובד.
המילטון, היבואנית הרשמית של שיאומי, שלחה מכשיר לבדיקה וכבר בהפעלה הראשונה גיליתי שההנחה שלי לגבי קהל היעד לא נכונה ונראה שהוא מכוון דווקא לקצה השני של טווח הגילאים, כלומר לסבא או סבתא. עכשיו נשאר לראות מה הוא נותן בתמורה למחיר הנמוך.
מבנה ועיצוב: גדול, מאסיבי - ולא כבד
ה-A5 הוא מכשיר גדול מאוד שנראה כמו כל סמארטפון סטנדרטי. מה זה גדול מאוד? מסך בגודל 6.88 אינץ', קרוב מאוד לגודל של גלקסי S25 אולטרה או אייפון 16 פרו מקס. זה מכשיר שתופס הרבה מקום בכיס המכנסיים ולרוב האנשים יהיה קשה להסתדר עם תפעול שלו ביד אחת. הסמארטפון של שיאומי שוקל 193 גרם, ודווקא לא מרגיש כבד, אולי בגלל השימוש בפלסטיק בגב המכשיר.
המסך הגדול שטוח לחלוטין, עם תצוגה שמוקפת במסגרת שחורה דקה, כרגיל במכשירים זולים. מצלמת הסלפי תופסת מעט מקום ולא "צפה" במסך, אלא מחוברת למסגרת השחורה כמו מעין טיפה. בצד ימין נמצאים מקש ההפעלה ומקשי הווליום, בצד שמאל יש מגירת סים, עם מקום לשני כרטיסים ולכרטיס זיכרון, ובתחתית נמצא שקע הטענה וגם חיבור לאוזניות חוטיות - כן, זה עוד קיים. מגב המכשיר בולטות שתי עדשות מצלמה ולידן יש נורת פלאש קטנה.
הנוכחות של הפלסטיק בגב המכשיר מורגשת כאן, אבל איכות ההרכבה מרגישה טובה ועמידה - גם אם לא בדקתי איך הוא מתמודד עם נפילות. קצת קשה למצוא פרטים לגבי ההגנה על המכשיר: שיאומי לא מפרטת איזו זכוכית מגנה על המסך, כן מציינת שהוא עומד בתקן IP52 שמספק הגנה די מינימלית מפני אבק ומים, אבל לפחות באתר מכירות אחד הדגישו בצורה בולטת שאין אחריות יצרן על נזקי חדירת נוזלים, אבק ו/או קורוזיה. כרגיל אצל שיאומי, בערכה יש מגן סיליקון בסיסי.
חומרה: מפרט חלש וזול
קשה עד בלתי אפשרי להתאכזב ממכשיר זול, כי הציפיות נמוכות מלכתחילה. הסמארטפון מצויד במעבד של חברת Unisoc הסינית, והדגם הספציפי כאן הוא T7250. עד היום לא נתקלתי במכשיר עם מעבד של החברה, שמיועדים למכשירים חלשים וזולים. הדגם שהגיע לבדיקה כולל גם 4 גיגה בייט של זיכרון, עם תוספת 2 גיגה על חשבון האחסון כברירת מחדל, ו-128 גיגה לאחסון. אפשר לוותר על תוספת הזיכרון, להקטין או להגדיל אותה עד ל-4 גיגה.
גם הביצועים הם בהתאם לציפיות. בשימוש שוטף המכשיר מתפקד בסדר, אבל מורגשת איטיות בתגובות שלו ובטעינת אפליקציות ומשחקים. המסך סביר, עם תצוגת צבעים קצת עייפה ובהירות נמוכה גם בתוך הבית. מנגנון הבהירות האוטומטית צריך לפעמים עזרה ידנית כדי להגיע לתצוגה נוחה יותר, הבהירות מספיק חזקה גם לשימוש בשמש אבל המסך עצמו מסנוור קצת והתוצאה לא נוחה.
המכשיר מצויד ברמקול אחד בחלק העליון, הוא מגיע לעוצמה לא רעה אבל באיכות סבירה מינוס.
אפשר להסתכל על חצי הכוס המלאה עם רשימת הדברים שיש במכשיר - בלוטות' ו-WiFi, כמובן, קורא טביעת אצבע שמשולב במקש ההפעלה, זיהוי פנים לפתיחת הנעילה של המכשיר, סוללה גדולה בקיבולת של 5,200 מיליאמפר ועוד. ואפשר להסתכל גם על מה שחסר: אין eSIM, תכונה שנעדרת גם מכמה מכשירים יקרים יותר; אין NFC, כלומר אי אפשר לשלם בחנויות עם הטלפון; המכשיר פועל ברשתות סלולר דור 4, ללא תמיכה בדור 5 המהיר יותר, וגם גלישה בבית לא תומכת ב-WiFi 6; בנוסף, שיאומי אמנם מצהירה על "טעינה מהירה בהספק של 15 וואט" וצירפה לערכה מטען, אבל זו טעינה איטית, יחסית - הסוללה התמלאה מ-15% ל-50% אחרי כ-45 דקות של טעינה ולטעינה מלאה נדרשו כמעט שעתיים. הסוללה מחזיקה מעמד ליום שלם, כך שמי שישתמש במכשיר יכול פשוט להטעין אותו בלילה או לזמן לא ארוך במיוחד במהלך היום וזה יספיק.
עוד דבר שחסר במכשיר - אפליקציית שלט רחוק שבדרך כלל נמצאת במכשירים של שיאומי, ולעומתה יש רדיו FM, שעובד כשמחברים אוזניות חוטיות, שמתפקדות כאנטנה חיצונית.
תוכנה: שיאומי מציגה גישה מאופקת
מערכת ההפעלה של ה-A5 מבוססת על אנדרואיד 15 בגרסת GO (פירוט בהמשך) וממשק HarmonyOS של שיאומי. מי שמכיר את אנדרואיד יסתדר כאן בקלות: הניווט מבוסס על שלושה כפתורים בתחתית המסך, אפליקציות מוצגות במסך הראשי וגם ב"מגירת האפליקציות", יש וילון התראות רגיל שמציג גם עדכונים מאפליקציות שונות וגם קיצורי דרך להגדרות - בקיצור, אנדרואיד, כרגיל.
מה בכל זאת שונה? גרסת GO של אנדרואיד היא מערכת קלה יותר שמותאמת לטלפונים חלשים ודלי זיכרון - היא תופסת פחות זיכרון ודורשת פחות אחסון. גם תפריט ההגדרות וקיצורי הדרך אליהן נראים רזים יותר, ועדיין יש כאן מגוון אפשרויות להתאמה אישית.
גם שיאומי נהגה בגישה מאופקת ולא הציפה כהרגלה את הטלפון בשפע של אפליקציות. אחרי ההתקנה עדיין תמצאו כאן את פייסבוק, לינקדאין, בוקינג, טיקטוק וקיצור דרך למשחקים, למשל, אבל יחסית לדגמים אחרים זו באמת גרסה מאופקת ורזה.
מה גרם לי להבין שהמכשיר פונה לאוכלוסייה מבוגרת? במהלך ההתקנה הופיע תפריט "הגדרות תצוגה" שהציע אפשרות לשלוט על גודל התצוגה והטקסט, שימוש בהקראה של הפריטים על המסך ועוד הגדרות שנוגעות יותר לנגישות. דילגתי עליו, ועדיין התצוגה של טקסט וספרות על המסך היתה גדולה מרגיל, כולל מסך שחרור מנעילה באמצעות קוד אישי. חלק מזה אפשר לזקוף גם למסך הגדול במיוחד של המכשיר.
אין כמובן מה לדבר על תכונות AI במכשיר ברמת מחיר כזו, וחבילת האפליקציות של גוגל שמגיעה עם המכשיר לא כוללת הפעם את ג'מיני.
מצלמה: לא רעה יחסית לציפיות
ה-A5 מצויד במצלמת סלפי כמובן (עם חיישן 8 מגה פיקסל), ובגב המכשיר יש שתי עדשות, אבל למעשה מדובר במצלמת 32 מגה פיקסל ובחיישן עזר של 2 מגה פיקסל. לפי שיאומי המצלמות נעזרות ב-AI לשיפור הצילום ולזיהוי הפנים בביטול נעילת המכשיר.
התוצאות לא רעות, במיוחד ביחס למחיר ולציפיות. זו לא מצלמה שתתחרה ביכולות של מכשירים יקרים יותר, אבל בתנאי תאורה טובים התמונות טובות. בתפריט המצלמה אפשר לבחור גם בצילום אולטרה HD ולא ניכר הבדל בולט בין השימוש בתכונה הזו או צילום רגיל.
למרות ההצהרה על "מצלמת AI", היא אפילו לא עוברת אוטומטית למצב לילה. אפשר לעבור לבד למצב הזה, וגם כאן לא ניכר הבדל גדול בין צילום רגיל לצילום במצב לילה - בשני המקרים התמונה נראית סבירה או קצת פחות, עם רעש ולפעמים קצת מטושטשת. צריך להקפיד להחזיק את המכשיר ללא תזוזה כדי לשפר את הביצועים, וגם זה לא תמיד מבטיח תוצאה מוצלחת.
סיכום
קשה כאמור לפתח ציפיות ממכשיר כל כך זול ולכן גם אין הרבה מקום לאכזבות. ה-Redmi A5 עולה 420 שקל בגרסה שהגיעה לבדיקה, יש גם דגם עם נפח אחסון נמוך יותר של 64 גיגה בייט בלבד ואז המחיר יורד ל-360 שקל.
לא חסרות לו בעיות: מסך עם תצוגה קצת חיוורת ועמומה מדי (שמשתפרת אם מגבירים את הבהירות), ביצועים איטיים, היעדר תמיכה בגלישה מהירה - גם בבית וגם בחוץ. מנגד המצלמה עושה עבודה בסיסית אבל לא רעה, המכשיר לא עמוס באפליקציות מיותרות ומבוסס על גרסה קלה ועדכנית של אנדרואיד.
המפתח הוא התאמה של המכשיר לקהל היעד הנכון - זה סמארטפון למי שצריך מכשיר בסיסי, שעובד, גם אם קצת לאט, עם סוללה שתחזיק יום או קצת יותר ומציע תצוגה גדולה אבל לא הכי איכותית. מי שמצפה ליותר יצטרך לשלם לפחות פי 2-3 כדי לקבל מכשיר מוצלח יותר.