סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
מובילאיי אינטל Mobileye
רכב של מובילאיי (צילום: Mobileye, an Intel Company)

חברת הנסיעות ליפט: נעלה על הכביש רובוטקסי של מובילאיי בשנה הבאה

מיזם משותף עם מארובני היפנית יביא את המוניות האוטונומיות הראשונות של מובילאיי לדאלאס ב-2026, ומזניק את מניית החברה בוול סטריט. זהו צעד משמעותי בחזון הרכב האוטונומי של אמנון שעשוע, לאחר שנה קשה לחברה שנאבקה בקשיי השוק הסיני

מניית מובילאיי מזנקת בוול סטריט בעקבות פרסום כי רובוטקסי משותף שלה עם חברת הנסיעות ליפט יעלה לכביש ב-2026. המוניות האוטונומיות הראשונות של מובילאיי צפויות לנסוע בדאלאס.
ליפט ומובילאיי הודיעו על שיתוף פעולה ביניהן כבר בנובמבר, אך לא פירטו לגבי תוכניות פריסה מיידיות לרכבים. אף שבישראל, שהייתה אמורה להיות חלוצת רובוטקסי שיתבסס על מובילאיי, אין עדיין יישום של התוכנית - בארה"ב יש כבר פיילוטים. בהמשך השנה טסלה אמורה להתחיל להפעיל מוניות ללא נהג באוסטין, וגם Waymo אמורה להשיק שירות דומה בשיתוף עם אובר באוסטין ובאטלנטה.
המיזם המשותף של מובילאיי וליפט יהיה בבעלות של מארובני, תאגיד יפני שעוסק בין היתר בניהול ציי רכב. החברה היפנית אמורה לממן את פריסת הרכבים שניתן יהיה להזמין באפליקציה של ליפט, המתחרה באובר. זהו לא שיתוף הפעולה הראשון בין מובילאיי למארובני - בעבר חתמו החברות יחד עם מוביט הישראלית על שיתוף פעולה לפתח פתרונות תחבורה אוטונומיים ביפן.
עדיין לא ידוע מי תהיה יצרנית הרכב שתספק את המכוניות. ההערכה היא שאחרי הפריסה הראשונית בטקסס ולפי מידת ההצלחה שלה, המיזם יתרחב לאלפי כלי רכב.
אם זה אכן יקרה, יהיה מדובר במימוש ראשון לחזון הרכב האוטונומי של אמנון שעשוע, עשור לאחר שהחברה שלו נמכרה לאינטל ב-15 מיליארד דולר. עד היום כל ההכנסות של מובילאיי הגיעו ממכירת מערכות סיוע לנהג (ADAS) שהופכות את הרכב לכמעט אוטומטי, אך ללא אוטונומיה מלאה כמו רובוטקסי. מערכות הסיוע לנהג של מובילאיי משולבות כיום בכלי רכב שונים כגון אאודי, פולקסווגן ושורה של מכוניות סיניות ובראשן זיקר.
החדשות מגיעות בעיתוי מצוין עבור מובילאיי, שנתונה במשבר לאורך השנה האחרונה לאחר טלטלה בשוק הרכב הסיני וצבירת מלאים אצל לקוחותיה. ביום חמישי האחרון פירסמה החברה, שהוקמה ומנוהלת על ידי אמנון שעשוע, דוחות כספיים ל-2024, שהייתה כנראה השנה הקשה בתולדותיה. החברה סיימה את השנה עם נפילה של 20% בהכנסות ל-1.65 מיליארד דולר והפסד של 3 מיליארד דולר שכלל מחיקת ענק של 2.6 מיליארד דולר בגין הפער שנוצר בין השווי בו נמכרה מובילאיי לאינטל לעומת השווי הנוכחי שלה בוול סטריט. ל-2025 סיפקה מובילאיי תחזית מעט יותר אופטימית, אך עדיין מאופקת: ההכנסות אמורות להגיע ל-1.8-1.7 מיליארד דולר, מה שאכן מראה על התאוששות מסוימת, אך עדיין רחוק מההכנסות ב-2023. ההפסד התפעולי כולל סעיפים חשבונאיים ינוע בין 489 ל-574 מיליון דולר, והרווח התפעולי המתואם יהיה 260-175 מיליון דולר.
מניית מובילאיי נפלה בשנה האחרונה ב-40% ונסחרה עד הזינוק היום סביב שווי של 12 מיליארד דולר, מתחת לשווי בהנפקה השנייה וגם מתחת לשווי של 15 מיליארד דולר במכירה לאינטל.