סגור
קו המלונות של טבריה
קו המלונות של טבריה (צילום: אלעד גרשגורן)

הצריכה מתאוששת, אבל אילת, טבריה ויישובי הצפון נותרו מאחור

לראשונה, שבועיים רצופים בהם השימוש בכרטיסי אשראי גבוה לעומת טרום המלחמה אך במוקדי המלחמה ובערי התיירות הפגיעה בצריכה עדיין קשה

הצריכה בישראל ממשיכה להתאושש מאפקט המלחמה. מנתוני שב"א, מנהלת תשתית התשלומים בכרטיסי אשראי בישראל, עולה כי בשבוע ה־16 למלחמה (21־27 בינואר), סך ההוצאות בכרטיסי אשראי היו גבוהות ב־1.1% לעומת שבוע ממוצע בשנת 2023 טרום המלחמה. לראשונה מאז פרוץ המלחמה מדובר בשבועיים רצופים של עלייה בשימוש בכרטיסי אשראי.
עם זאת כשבוחנים את הנתונים לפי ערים, יש עדיין פערים מהותיים, הנובעים מההשלכות הישירות והעקיפות של המלחמה שעודנה נמשכת. בישראל יש עדיין ערים שמפונות לחלוטין, או ערים שבהן חזרת התושבים היא חלקית ביותר, והדבר משפיע על הפעילות הכלכלית. בקרית שמונה נמשכת מזה כבר קרוב לארבעה חודשים ירידה של מעל 70% בהיקף השימוש בכרטיסי אשראי, כאשר בשבוע ה־16 למלחמה הנתון הצביע על ירידה של 75%. בשלומי המצב אפילו גרוע יותר עם ירידה של 77% בשבוע ה־16, שיפור קל לעומת השבוע ה־14 אז הירידה בפעילות הגיעה ליותר מ־80%.
בדרום הארץ, עוצמת השפעת המלחמה על העורף נמוכה יותר לעומת הצפון, ולכן הנתונים טובים יותר, אך עדיין רחוקים משגרה. בשדרות למשל היקף השימוש בכרטיסי אשראי עדיין נמוך ב־59% לעומת טרום המלחמה, וזאת על אף חזרה של חלק מהתושבים לעיר. לעומת זאת באשקלון הנתונים טובים יותר והירידה בשימוש בכרטיסי אשראי עמדה בשבוע ה־16 למלחמה על 4% בלבד.
״נתוני ההוצאות בפילוח גיאוגרפי נותנים אינדיקציה ברורה יותר להשפעה של המלחמה על הכלכלה הישראלית ולהיכן צריכים לנתב את הסיוע לעסקים ולישראלים שעוד רחוקים מחזרה לשגרה. כך למשל, אילת וטבריה, שתי ערים מבוססות על תיירות הפנים הישראלית ועל תיירות חוץ, מושפעות מתחילת המלחמה בדרך של ירידה חדה בהיקף ההוצאות בהן וגם בשבוע ה־16 הן עוד רחוקות מהתאוששות", אומרת טל הולנברג, סמנכ״לית שיווק, פיתוח עסקי ומכירות של שב"א.
ואכן, מבין הערים שלא פונו ממשיכות לבלוט בנתונים החלשים אילת וטבריה עם ירידה של 32% ו־20% בהתאמה במחזורים בכרטיסי אשראי של העסקים בעיר. הירידה החדה נובעת מכך שהתיירות מהווה מוקד פעילות חשוב בשתי הערים, ובמיוחד באילת. מערי תיירות הן הפכו לכאלו המספקות מגורים למפונים, שהצריכה שלהם מן הסתם נמוכה משמעותית לעומת תיירים.
ברוב הערים במרכז, בשפלה ובשרון היקפי הפעילות שנרשמו במהלך השבועות של תחילת ינואר 2024 גבוהים מאשר הממוצע שהיה בהם לפני המלחמה. תל אביב, שהנתונים בה היו חלשים מהממוצע הארצי ברוב תקופת המלחמה — מתאוששת, הירידה בשימוש בכרטיסי אשראי הפכה בינואר לחד ספרתית, ובשבוע ה־16 נרשמה אפילו עלייה של 2% לעומת טרום המלחמה. העלייה הזו אינה טריוויאלית, היות שתיירות החוץ, שמהווה מוקד פעילות חשוב בעיר, עדיין לא התאוששה.
"גם שחרור המילואים וחזרתם למקומות העבודה משפיעים בצורה חיובית על המשק ומאיץ את החזרה לשגרה וכך בערים כמו תל אביב וירושלים שיש בהן גם כוח עבודה משמעותי, וגם היקף סטודנטים גדול אנחנו רואים שנתוני ההוצאות דומים לממוצעים שהיו טרום המלחמה", אומרת הולנברג.
עוד נציין כי יש ערים שאפילו הגיעו לשלב הריבאונד הכלכלי בשבוע ה־16 למלחמה, ומציגות עלייה חריגה לעומת טרום המלחמה. כך למשל, ברחובות נרשמה עלייה של 13% בשימוש בכרטיסי אשראי לעומת טרום המלחמה, ביבנה עלייה של 15% וגם בקרית גת שנמצאת בדרום יש עלייה נאה של 9%.