סגור
אמיר ירון נגיד בנק ישראל
נגיד בנק ישראל אמיר ירון (צילום: אלכס קולומויסקי)

בנק ישראל מציג מתווה להקפאת הלוואות לנפגעי המלחמה

לפי המתווה, משפחות הנפגעים, מפונים ומתגייסי מילואים יהיו זכאים לדחייה של שלושה חודשים של תשלומי הלוואות ללא ריבית ופטור מרוב העמלות. שאר הציבור יהיה זכאי לדחייה דומה, אך ישלם עליה ריבית

על רקע מצב החירום במשק, בנק ישראל יוצא במתווה רוחבי להקפאת הלוואות ולהקלות בנושא העמלות לתקופה של שלושה חודשים לפחות. מהמתווה עולה כי בבנק ישראל מחלקים את הציבור לשתי קבוצות. בקבוצה הראשונה יהיו אוכלוסייה המתגוררת עד 30 ק"מ מרצועת עזה, אוכלוסייה שפונתה מביתה, אוכלוסייה שהיא בעלת קרבה ראשונה לנרצחים או לנעדרים ואוכלוסיית מילואים שגויסה בצו 8. לקבוצה השנייה שייך שאר הציבור.
הקבוצה הראשונה תיהנה מדחיית תשלומים במשכנתאות, בהלוואות רגילות של עד 100 אלף שקל, ובאשראי עסקי של עד 2 מיליון שקל. התשלומים יידחו בשלושה חדשים, ולאחר תקופה זה תיבחן הארכה נוספת. לוח התשלומים יידחה, ולא תהיה כל עלות ריבית בגין הדחייה. בנוסף יינתן פטור מעמלות לאוכלוסיות אלה במרבית תחומי הפעילות השוטפים, למעט פעולות במט"ח, ניירות ערך וכדומה.
באשר לשאר האוכלוסייה, ניתן יהיה גם כן לבצע דחיית הלוואות, אולם בדומה לדחייה שנעשתה בקורונה, תצטבר ריבית על תקופת הדחייה. במערכת הבנקאית מעריכים בחישובים ראשונים שעלות ההטבות הללו תעמוד על כחצי מיליארד שקל.
אתמול נערכה פגישה בנושא של נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון, המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי וראשי המערכת הבנקאית. המתווה הוצג הלילה (א') לפני כינוס ישיבה מיוחדת של ועדת הכספים מחר.
גם בתקופה הקורונה פרסם בנק ישראל מתווה להקפאת הלוואות שנבע מכך שפעילות המשק נעצרה בשל הסגרים שהיו. המתווה כעת יהיה מותאם למצב הנוכחי השונה ממשבר הקורונה ויכלול כאמור הקלות בנושא עמלות, נושא שכמעט ולא טופל במשבר הקורונה.
בניגוד לתקופת הקורונה, היום אומנם המשק אינו מושבת באופן רשמי, אבל בפועל חלקים גדולים ממנו אינם פעילים אם בשל הגבלות פיקוד העורף והגיוס למילואים שמשבש פעילות של עסקים, ואם בשל ירידה דרמטית בביקוש בענפים רבים כמו אופנה ובידור. בנוסף, חלק גדול מאוכלוסיית עוטף עזה נותר כעת ללא רכוש ופרנסה, כך שהסיוע שהם יצטרכו יהיה גדול במיוחד.
עוד נציין כי מצב הלווים בשעת המשבר הנוכחי מתאגר יותר בגלל הריבית במשק - 4.75% היום לעומת 0.25% בלבד בעת פרוץ הקורונה - כך שהתייקרות החזר ההלוואות והמשכנתא בשנה וחצי האחרונות היו ממילא מכבידות עבור לווים רבים. בנוסף לכך ישנה גם האטה במשק, שהחלה עוד טרם המלחמה, ושמעיבה אף היא בעיקר על מגזר העסקים הקטנים. המלחמה מאיימת על יציבותם של עסקים רבים, ולכן נדרשת התערבות של בנק ישראל.
בצד החיובי, הבנקים יציבים ונהנים מרווחיות גבוהה באופן חריג מאז החלו עליות הריבית לפני שנה וחצי. כך, למשל, את השנה שעברה הם סיימו עם רווח מצרפי של 24 מיליארד שקל, ולכן הם יכולים להרשות לעצמם ללכת לקראת הציבור במידה ניכרת בהקלות בהלוואות ובעמלות מבלי שהדבר יאיים על יציבותם. הבנקים מתמודדים לאורך השנים עם ביקורת ציבורית חריפה כנגד רווחיהם הגבוהים, שבאים על חשבון הציבור. כעת יש להם הזדמנות לשנות קצת את דעת הציבור לטובתם, אם ייצאו מהחשיבה הבנקאית הסטנדרטית שלהם, וילכו לקראת הציבור בכלל והאוכלוסיות הנפגעות מהמלחמה בפרט.

מתווה ההקלות בהלוואות

הציבור יזכה לדחייה של עד שלושה חודשים בהלוואות הבאות:
- משכנתאות
- הלוואות עד 100 אלף שקל
- אשראי עסקי עד 2 מיליון שקל
האוכלוסיות הבאות לא ישלמו ריבית על הדחייה:
- תושבים במרחק של עד 30 ק"מ מהרצועה
- קרובים ראשונים לנרצחים ונעדרים
- תושבים שפונו מבתיהם
- מגויסי מילואים בצו 8