סגור
יו"ר ועדת חוקה ח"כ שמחה רוטמן
יו"ר ועדת חוקה ח"כ שמחה רוטמן, בדיון הבוקר (צילום: אלכס קולומויסקי)

עימות בוועדת החוקה בין חברי האופוזיציה לרוטמן: "אתם הורסים את המדינה"

ועדת החוקה דנה בחוק יסוד: השפיטה ובפסקת ההתגברות. במהלך הדיון הודיע רוטמן כי הוא ישנה את חוק יסוד: השפיטה כך שבג"ץ יוכל לפסול חוקים ברוב של 13-12 מתוך 15 שופטים, במקום הצעתו המקורית כי חוקים ייפסלו רק פה אחד. ח"כ גלעד קריב הודיע כי לא ישמש עוד כנציג ועדת חוקה בוועדות הכנסת, במחאה על "התנהלותו הדורסנית" של רוטמן

ועדת החוקה החלה היום לדון בחוק יסוד: השפיטה ובפסקת ההתגברות, כשיו"ר הוועדה שמחה רוטמן מתכוון לאחד את שתי ההצעות האלה להצעת חוק אחת - מה שיקצר את משך זמן החקיקה.
לפי הצעת החוק של הקואליציה שנדונה בשבוע האחרון, בית המשפט העליון יוכל לפסול חוקים רגילים של הכנסת רק פה אחד - בתמיכתם של 15 שופטי ההרכב מתוך 15 - ורק בתנאי שהחוק סותר בבירור הוראה ששוריינה בחוק יסוד. שופטי העליון לא יוכלו לדון בחוקי יסוד כלל. כעת נוספה לדיונים הצעת החוק ההתגברות שעברה בשבוע שעבר בקריאה טרומית, שתאפשר לכנסת לחוקק מחדש חוקים שנפסלו בבג"ץ.
בהמשך הדיון רוטמן נסוג מהצעתו המקורית ואמר כי הוא מאמץ את הצעת שר המשפטים יריב לוין לפיה בג"ץ יוכל לפסול חוקים רגילים ברוב של 12 או 13 שופטים לפחות מתוך הרכב של 15 שופטים. "אני רואה טעם רב בטענות שהעלו כאן מומחים וח"כים", אמר רוטמן. "הסיבה שמלכתחילה נקבע בהצעת החוק נוסח של 15 מתוך 15 היא כי חשבתי שזו נקודת התחלה טובה למו"מ כהצעה שהצביעו עליה לפחות חמישה ח"כים מהאופוזיציה. לצערי מאחר והם שברו את הכלים ולא מנהלים מו"מ, אני נאלץ לנהל מו"מ עם השר לוין ואני מקווה שהם יחזרו בהם".
בפתח הדיון אמר ח"כ גלעד קריב (העבודה), ששימש כיו"ר הוועדה בכנסת הקודמת, ליו"ר הוועדה הנוכחי רוטמן: "יש משהו מאוד לא ראוי בכך שהצעות החוק הפרטיות היחידות שהוועדה דנה בהן הן של היו"ר".
ח"כ מתן כהנא (המחנה הממלכתי) אמר "הדבר הכי מובן מאליו בתהליכי גישור הוא שברגע שמתחיל תהליך הגישור שני הצדדים מפסיקים בפעולות איבה, עד שאחד הצדדים מחליט שהוא מיצה את האירוע ומודיע באופן רשמי שיוצאים מתהליך הגישור. התחינה של הנשיא להפסיק את החקיקה כדי לדבר היא הדרישה הכי לגיטימית ובסיסית כדי שתהיה הידברות בין הצדדים".
מעט לאחר מכן התפתח עימות בין חברי האופוזיציה לרוטמן. בתום דבריו של ח"כ יואב סגלוביץ' (יש עתיד), פנה אליו רוטמן: "אתה רוצה לנצל את ההזדמנות לגנות את הביטוי 'ביבי בוגד' או חסימת הכבישים?". סגלוביץ' אמר לרוטמן בתגובה: "אתה פשוט הזיה, כמו שאומרים". רוטמן השיב: "מילה של גינוי לא שמענו ממך על ההתבטאויות האלימות והמסיתות שהיו אתמול בהפגנה". ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) אמרה לרוטמן: "אתם תטיפו מוסר על מי לגנות או לא? בינתיים האלימות וההסתה מגיעה מכם. אתם לא באמת רוצים להגיע להידברות, אלא להחזיק בחבל משני הקצוות שלו. אתם הורסים את המדינה, וזה יהיה על הראש שלכם".
בהמשך הדיון הודיע ח"כ גלעד קריב כי ימשוך את חברותו מהוועדות המשותפות לוועדת חוקה ולוועדות אחרות, כך שלמעשה הוא לא ישמש עוד כנציג ועדת חוקה בוועדות הכנסת, במחאה על "התנהלותו הדורסנית" של רוטמן, כך לדבריו. הוא המליץ לשאר חברי האופוזיציה לנהוג כמוהו.
עוד הוסיף קריב כי בשתי ההצעות, הן של קריב והן של רוטמן, אין בעצם ביקורת שיפוטית. "כל הדיון בגבולות הביקורת השיפוטית הוא דיון תיאורטי. כל המהלך הזה מטרתו הוא לאיין לחלוטין את הביקורת השיפוטית. לא נעים לקואליציה הדורסנית הזו לומר שמדינת ישראל תצטרף למועדון מצומצם, אז הם משאירים את הכותרת 'ביקורת שיפוטית' שאין מאחוריה שום דבר. כל המהלך הזה עומד על כרעי תרנגולת".