סגור
מימין שר המשפטים יריב לוין וראש ועדת חוקה שמחה רוטמן
יריב לוין ושמחה רוטמן (צילום: שלו שלום, יואב דודקביץ)

לפיד: ״להקפיא החקיקה ל-60 ימים״; לוין ורוטמן: ״החקיקה נמשכת״

ראש האופוזיציה הציג במליאה את תנאיו להידברות: הנשיא יקים צוות מקצועי, יזמן אליו את נשיאת העליון, הרמטכ"ל והנגיד, ויגבש נייר עמדה. מוקדם יותר, בעקבות בקשת הנשיא הרצוג, נדחו ההצבעות על חוק דרעי 2 ועל החוק לניתוק מח"ש מהפרקליטות. שר המשפטים ויו"ר ועדת חוקה: "החוקים שהורדו אינם שייכים לחקיקת הרפורמה המשפטית שמתנהלת בוועדת החוקה"

יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד דורש לדחות ב-60 ימים את חקיקת חוקי ההפיכה המשטרית. המשמעות היא שאין בעצם היתכנות להידברות בשל התנגדות נתניהו והליכוד לדחיית החקיקה. בנאום במליאה אמר לפיד: "נקודת הפתיחה היא הודעה על עצירת החקיקה ל-60 יום לפני הקריאה הראשונה, כדי לאפשר לנשיא להוביל את התהליך. 60 יום זה הרף עין בחיי הדמוקרטיה. 74 שנה חיכינו, לא יקרה שום דבר אם זה ייקח עוד כמה שבועות שבזכותם נציל את עם ישראל ממשבר נורא. ב-60 הימים האלה, הנשיא יקים צוות מקצועי בראשותו שיוביל דיון לאומי, במשכן הנשיא, שיתחיל קודם כל ביצירת תשתית מקצועית. הנשיא יזמין אליו את פורום קהלת ואת המכון הישראלי לדמוקרטיה, את מכון תכלית, ואת המכון למדיניות העם היהודי, מומחים למשפט חוקתי מהאקדמיה - ויגבש איתם נייר עמדה ראשוני, שישרטט את ההסכמות ואת חילוקי הדעות.
"במהלך גיבוש נייר העמדה הזה הנשיא יזמן גם את נגיד בנק ישראל והכלכלנית הראשית באוצר, את הרמטכ"ל ואת ראשי מערכת הביטחון, כדי למנוע מצב שבו החקיקה תגרום לנזק כלכלי וביטחוני. כרגע אין תהליך כזה, שבו יש בחינה מעמיקה של ההשלכות הכלכליות והביטחוניות. בשלב הבא, הנשיא יזמין אליו את נציגי המערכת המשפטית, בראש ובראשונה את נשיאת העליון, כבוד השופטת אסתר חיות, שופטים עליונים בהווה ובעבר ואת היועצת המשפטית לממשלה, כדי לקבל מהם את תגובתם ועמדתם על נייר העמדה שגובש. בשלב הבא, הנשיא יזמין אליו - בנפרד - את נציגי הקואליציה ונציגי האופוזיציה כדי לקבל את הערותיהם על הנייר. רק לאחר מכן יגבש צוות הנשיא את הצעתו. ההצעה הזו תונח לעיון בפני הציבור הישראלי ואז הנשיא יזמין אליו פעם נוספת את נציגי הקואליציה והאופוזיציה, הפעם ביחד, כדי לקיים משא ומתן רצוף בתיווכו שיוביל לרפורמה אמיתית, מוסכמת, שלא תפרק את הדמוקרטיה ואת הפרדת הרשויות, אלא תחזק אותה.
מוקדם יותר פורסם כי לבקשתו של נשיא המדינה יצחק הרצוג, הקואליציה לא תעלה היום להצבעה בקריאה הטרומית שתי הצעות חוק הקשורות במהפכה המשפטית. מדובר בחוק "דרעי 2", המאפשר ליו"ר ש"ס אריה דרעי לשוב לשולחן הממשלה ולכהן כשר הפנים והבריאות. ואילו הצעת החוק השניה נועדה לנתק את מח"ש מהפרקליטות. בעקבות הדיווח, הבורסה עברה לעליות.
שר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן הבהירו בהודעה משותפת כי "החוקים שהורדו אינם שייכים לחקיקת הרפורמה המשפטית שמתנהלת בוועדת החוקה. החקיקה נמשכת בלי הפסקה". עוד נכתב בהודעתם: "החוקים הורדו לפי החלטה של חברי הכנסת המציעים אותם. ועדת החוקה תמשיך לדון כמתוכנן ביום ראשון, וביום שני יעלה החוק שאושר בוועדה להצבעה במליאה בקריאה ראשונה, כפי שתוכנן מראש.
יו״ר הקואליציה חבר הכנסת אופיר כץ הודיע כי "בעקבות פניית כבוד נשיא המדינה ובקשתו לאפשר המשך הידברות בלב פתוח ונפש חפצה, החלטתי בהתייעצות עם ח״כ משה ארבל, לדחות לשבוע הבא את ההצבעה על הצעת חוק יסוד הממשלה המבקשת למנוע ביקורת שיפוטית במינוי שרים שאושר על ידי הכנסת. דחיית החוק לא תשפיע על התקדמות הרפורמה המשפטית".
בכך מבקשים בקואליציה לתת צ'אנס להידברות עם האופוזיציה בעניין קידום מהפיכת המשילות. אתמול, נועד הרצוג עם יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד, יו"ר כחול לבן בני גנץ ויו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית). בינתיים לפיד וגנץ מתנים את הקפאת החקיקה בפתיחת מו"מ. בכל מקרה: הדיון הבא של מליאת הכנסת הוא רק ביום שני ועד אז יוחלט בקואליציה האם לקדם את החוק שאושר שלשום בקריאה ראשונה בוועדת החוק בעניין המהפיכה שלטונית.
בתוך כך, שר המשפטים יריב לוין וח"כ שמחה רוטמן הודיעו כי למרות דחיית ההצבעות, חוקי המהפיכה השלטונית ימשיכו להתקדם. בהודעה שפירסמו השניים אמרו, כי "החוקים שהורדו היום אינם שייכים לחקיקת הרפורמה המשפטית, חקיקת הרפורמה המשפטית נמשכת בלי הפסקה. ועדת החוקה תמשיך לדון כמתוכנן ביום ראשון. ביום שני יעלה החוק שאושר בוועדת חוקה להצבעה במליאה בקריאה ראשונה כפי שתוכנן. באופוזיציה דוחים כאמור הידברות כל עוד חקיקת החוקים לא תוקפא".