סגור
יורו אירו מטבע
מטבע יורו (צילום: שאטרסטוק)

זה כנראה לא יקרה היום: היורו נמלט משיוויון מול מקבילו האמריקאי

המלחמה של רוסיה באוקראינה מתדלקת בחודשים האחרונים את החששות ממיתון בגוש היורו, ומתחילת השנה צנח המטבע האירופי ב-11.9%; מוקדם יותר נסוג היורו ל-1.001 דולר ועתה מתחזק ל-1.04 דולר; רוסיה השביתה צינור שמוביל גז לגרמניה לצורך עבודות תחזוקה שגרתיות, אך בשוק חוששים שלא תחזיר אותו לפעולה ותגביר את מצוקת האנרגיה ביבשת

היורו נסחר ללא תנועה מהותית, בסביבת 1.004 דולר. מוקדם יותר נחתך בצל החששות ממיתון כלכלי באירופה מול המטבע האמריקאי כך שצמד המטבעות נסחר ביחס של 1.001 דולר ליורו והתקרב בצעדי ענק ליחס של אחד לאחד, לראשונה מאז 2002, שנתיים לאחר השקת המטבע האירופי.
חוסר הוודאות הגיאופוליטי באירופה, בשל המלחמה של רוסיה באוקראינה, מעורר חששות כבדים מעתיד הכלכלה בגוש היורו וגורר את היורו למטה.
מתחילת יוני צנח היורו ב-6.8%, מתחילת השנה נפל המטבע האירופי ב-11.9% אחרי שבסוף 2021 ננעל ברמה של 1.1368 דולר, וב-12 החודשים האחרונים מחק 15% מערכו.
הצינור היחיד הגדול ביותר שמעביר גז מרוסיה לגרמניה, צינור נורד סטרים 1, הושבת אתמול בשל תחילת עבודות התחזוקה השנתיות, עם צפי להפסקת הזרמה במשך 10 ימים. בגרמניה ובשווקים חוששים שרוסיה עשויה להאריך את ההשבתה בשל המלחמה באוקראינה, בצעד שיחריף את מצוקת האנרגיה של אירופה ועשוי להאיץ את המיתון הכלכלי.
הירידה ביורו דוחפת את מדד הדולר מול סל המטבעות לעלייה, והמטבע האמריקאי נתמך גם על ידי חששות כלכליים במקומות נוספים, כמו בסין שמפעילה מדיניות קשוחה לבלימת מגפת הקורונה.
פרופ' אשר בלס, כלכלן ראשי לשעבר בבנק ישראל ומרצה לכלכלה במכללה האקדמאית אשקלון אמר הבוקר כי ההתקדמות לשוויון בין צמד המטבעות נובעת מארבעה גורמים עיקריים.
"אירופה היא יבואנית של נפט וגז בעוד ארה"בהרבה יותר עצמאית אנרגטית, לכן משבר האנרגיה תורם להיחלשות היורו דרך ההשפעה על מאזן התשלומים של האיחוד האירופי.
"כמו כן, המלחמה באירופה יוצרת מתחים רבים, ומי שקרוב יותר נפגע יותר. אי לכך, הדולר האמריקאי נחשב מקום מפלט ויש זרימה של כספים למקום הבטוח יותר וזה תורם להתחזקות של המטבע האמריקאי על חשבון המטבע של האיחוד האירופי.
"קיימת גם סיבת מאקרו נוספת, האירופאים פעלו פחות להעלאת הריבית במשק לעומת ארה"ב, אנגליה וגם ישראל, בעיקר מפני שהם נמצאים בסיכון למיתון כלכלי והם נרתעו מלעשות זאת. לכן, שנוצר פער ריביות בין הדולר ליורו, הדולר מתחזק על חשבון היורו שנחלש.
"הסיבה האחרונה היא שהאיחוד האירופי מורכב ממספר מדינות, חלקן חזקות יותר כלכלית, כמו גרמניה וצרפת, וחלקן פחות והדבר מתבטא בחוב הציבורי הגבוה של המדינות החלשות. הסיכון משתקף בריביות של אגרות החוב ארוכות הטווח של אותן מדינות".