סגור
גג דו"ח טכנולוגי עומר כביר דסקטופ

דו"ח טכנולוגי
האם מאמצי ההתאגדות באפל נבלמו בגלל תוספת של 2 דולר לשעה?

עובדי אפל באטלנטה היו ימים לפני הצבעה היסטורית על התאגדות, שבסופו של דבר הושהתה בשל לחץ החברה עליהם והבטחה להעלאה בשכר. עובדים בחנויות במרילנד, בגרנד סנטרל סטיישן ובניו יורק צפויים להצביע על התאגדות, אך הנסיגה באטלנטה מטילה עתה צל על מאמציהם

כשמישהו נותן לך משהו רק כי איימת או חשבת לעשות מעשה מסוים, זה סימן שהוא ממש מפחד. זה יכול להיות טוב עבורך, אבל גם מסוכן. מי שמפחד, מרגיש בצדק או שלא, שהוא נדחק לפינה ויכול לפעול בדרכים לא צפויות וקיצוניות, לפגוע בך ובדרך גם בעצמו.
כך למדו על בשרם עובדי חנות אפל באטלנטה. העובדים, בהנהגת עמיתתם סידני רודס, היו ימים לפני הצבעה היסטורית על התאגדות. אם ההצבעה, שזכתה לתמיכת 70% מיותר מ-100 עובדי החנות, הייתה עוברת הם היו הופכים לאיגוד העובדים בחנויות אפל. אבל בסוף השבוע שעבר הם החליטו להשהות את הבחירות, נכנעו ללחץ המשמעותי שהפעילה עליהם אפל שלא להתאגד, ואולי גם להבטחת החברה להעלות את השכר מ-20 דולר לשעה ל-22 דולר. עובדים בחנויות אפל במרילנד ובגרנד סנטרל סטיישן ובניו יורק צפויים להצביע על התאגדות בשבועות הקרובים, אך הנסיגה באטלנטה מטילה עתה צל על מאמצים אלו.
קשה לשים את האצבע על הסיבה המדויקת שבגללה בוטלה ההצבעה. אולי הייתה זו הפגישה של מנהל החנות באטלנטה עם נציגי העובדים, שלפי דיווח של הניו יורק טיימס נערכה בחודש שעבר בחדר הישיבות של מלון שרתון – מעבר לכביש לקניון שבו נמצאת החנות. בפגישה אמר המנהל שהעובדים צריכים להיות אסירי תודה שהם משתכרים יותר מעובדים בחנויות אחרות (4 דולר יותר לשעה, הפרש שלתפיסת רודס אינו מספק).
רודס יזמה את מהלך ההתאגדות במטרה להגדיל את השכר השעתי של העובדים ואת היצע התפקידים במשרה מלאה (מרבית העובדים בחנות מועסקים במשרה חלקית). באפריל היא הצליחה לגייס תמיכה משמעותית בקידום ההתאגדות. אבל, סיפרה לעיתון, בפגישה היא הרגישה איך הטיעונים שהעלתה אפל מערערים את התמיכה. "בכל פעם שמישהו שאל שאלה, הוא השיב בדעה על איגודים שלא הייתה רלווונטית לנו בכלל", אמרה.
2 צפייה בגלריה
חנות אפל גרנד סנטרל מנהטן ניו יורק
חנות אפל גרנד סנטרל מנהטן ניו יורק
חנות אפל גרנד סנטרל במנהטן ניו יורק
(צילום: retail design blog)
לפי הדיווח, בכירים באפל מודאגים ממהלכי ההתאגדות, וטוענים שהם עלולים להוביל לעלייה בהוצאות התפעוליות (הגיוני, אבל החברה יכולה לעמוד בזה) ולפגוע בהשקת מוצרים חדשים (המנגנון שיוביל לכך לא ממש ברור). על מנת לבלום זאת שכרה אפל את משרד עורכי הדין Littler Mendelson, שמתמחה בדיני תעסוקה, וסיפקה למנהליה נקודות דיבור.
לפי דיווח של Motherboard, מגזין הטכנולוגיה של Vice, אלו כוללות אמירות ריקות כמו "אפל היא מקום שבו החיבור הדאגה לצוותים שלנו יוצר תרבות מיוחדת", או "מערכות היחסים הישירות שיש לנו עם הצוותים שלנו מאפשרות לנו להבין ולחגוג את ההבדלים בינינו". ובמקביל, כמובן, גם הפחדות חסרות בסיס כמו שחוזים קבוצתיים יספקו לעובדים פחות הזדמנויות, או שעובדים יקבלו תגמולים על בסיס ותק ולא על בסיס ביצועים.
סגנית הנשיא הבכירה למסחר, דרידרה אובריין, אמרה בסרטון שהופץ לעובדים ושהודלף ל-The Verge: "אני חוששת שזה יכניס ארגון נוסף לאמצע מערכת היחסים שלנו. ארגון שאין לו הבנה עמוקה של אפל או של העסקים שלנו. וחשוב במיוחד אחד שאני לא מאמינה שחולק את המחויבות שלנו כלפיכם". זו מערכת יחסים, חשוב להבהיר, בין אחת החברות העשירות והחזקות בעולם לבין עובדים במדרג הנמוך ביותר כיחידים. איגוד עובדים במהותו הופך את העובדים מפרטים לקבוצה, ומכניס קצת יותר איזון למערכת היחסים הזו.
המאמצים של אפל לבלום את ההתאגדות מגיעים דווקא בתקופה שבה החשיבות של החנויות הפיזיות שלה בירידה. לפי הערכות, רק 6% ממכירות אפל מגיעות מהחנויות, כמחצית לעומת התקופה שלפני המגפה. אם כי החנויות ממלאות תפקידים חשובים כנקודות שירות, תיקון, מידע וקידום.
2 צפייה בגלריה
עובדת חנות אפל ניו יורק
עובדת חנות אפל ניו יורק
עובדת בחנות אפל
(צילום: AP)
ייתכן שהירידה הזו בחשיבות החנויות הובילה בעקיפין למאמצי ההתאגדות. לדברי רודס, עם התפרצות הקורונה אפל הייתה בין הראשונות לסגור את החנויות ולהוציא את העובדים לחופשה בתשלום שנמשכה חודשים ספורים. בהמשך, אפל סיפקה לעובדים מחשבים וביקשה מהם לעבוד בתפקידי מכירה ותמיכה טכנית. אבל עם הגעת החיסונים והחזרת החנויות לפעילות, משהו השתנה. אפל הסירה את חובת חבישת המסכות בחנות לפני חג המולד וכמה עובדים נדבקו בקורונה.
בנוסף, אף שהכנסות אפל רשמו ב-2021 גידול שנתי של 71%, הכסף הזה לא טפטף למטה לעובדים. "הרווחתם כל כך הרבה כסף, למה אנחנו לא מקבלים יותר?" אמרה רודס. עמיתה של רודס, דריק בואלס, החל להתעניין בהתאגדות אחרי ששמע פודקאסט על מאמצי ההתאגדות של עובדי המרכז הלוגיסטי של אמזון באטלנטה, ואחר שהבין שחרף העלאת שכר של 2% בגלל האינפלציה שכרו הריאלי ירד למעשה ב-15%.
אפל הגיבה למאמצי ההתאגדות הגוברים במהלכים כמו תליית מכתב, שלכאורה כתב עובד בחנות אחרת, בחדר המנוחה של העובדים. "אנחנו לא מחסן של אמזון שם לא מקבלים חופשת מחלה או הפסקות שירותים. אנחנו לא סניף סטארבקס שסובל מתת-איוש", נכתב בו. כלומר, המצב יכול להיות יותר גרוע, אז תסתמו את הפה ותגידו תודה שיש לכם עבודה. מנהלים גם שילבו אמירות בגנות איגודים בתדריכי הבוקר היומיים שלהם לעובדים. מאמצים אלו ואחרים נשאו פרי והביאו בסופו של דבר להשעיית ההצבעה.
אפל, זה ברור, מפחדת. לא סתם היא הציעה לעובדים העלאת שכר של 10% רק כדי שיעצרו את מאמצי ההתאגדות. בחברה חוששים, והעובדים צריכים להבין את זה, שעובדים מאוגדים יעלו לחברה הרבה יותר מתוספת של 2 דולר לשעה. לתאגידים יש אינטרס מובהק להפחיד עובדים מהתאגדות, עדיף להם להתמודד עם העובדים כפרטים ולא כיחידה מאוגדת ומגובשת שיכולה להציג דרישות אחידות. הם עוד עלולים לקבל את מה שבאמת מגיע להם.
מה שפחות ברור זה למה אפל כל כך מפחדת. מדובר באחת החברות המצליחות בהיסטוריה. ברבעון הראשון של השנה היא רשמה הכנסות של 97.28 מיליארד דולר ורווח נקי של 25.01 מיליארד דולר, וזה אפילו לא הרבעון החזק ביותר שלה בשנה. האם העלאת שכר שתמנע את שחיקת שכר העובדים בחנויות, העברת יותר עובדים למשרה מלאה ומתן תנאים נוספים הם כזה איום גדול על השורה התחתונה שלה שהחברה מרגישה שהיא חייבת לסכל כל מהלך התאגדות? או שאולי, סביר יותר, מדובר פשוט בתאוות בצע תאגידית קלאסית.