סגור

בלעדי
אלטשולר שחם נכנסת כשותפה של שאול נאוי לפני ההנפקה

חברת הגמל והפנסיה של בית ההשקעות רכשה 18.5% ממניות יעקב פיננסים והשקעות לפי שווי של 500-400 מיליון שקל לחברה, ששאול נאוי מתכנן להנפיקה לפי שווי של יותר מחצי מיליארד שקל. זאת במקביל לאחזקה של 11.8% באחים נאוי שבשליטת אחיו דורי

לפני ההנפקה שאול נאוי מכניס את אלטשולר שחם כשותף. ל"כלכליסט" נודע כי קופות הגמל של אלטשולר שחם, בית ההשקעות הגדול בישראל, רכשו 18.5% ממניות חברת האשראי החוץ־בנקאי יעקב פיננסים והשקעות — החברה שהקים שאול נאוי לאחר שהשותפות שלו עם אחיו דורי בחברת האשראי החוץ־בנקאי הציבורית אחים נאוי התפרקה בטונים צורמים.
אלטשולר שחם גמל ופנסיה רכשה את המניות לפי שווי חברה של 500-400 מיליון שקל, ומדובר בשווי נמוך מכפי שנאוי מתכנן להנפיק את החברה, כפי שנחשף ב"כלכליסט" — יותר מחצי מיליארד שקל. עוד נודע כי תיק האשראי של יעקב פיננסים עומד על יותר ממיליארד שקל. לשם השוואה, נכון לסוף הרבעון השלישי של 2021 עמד תיק האשראי של אחים נאוי, שנסחרת לפי שווי של כמיליארד שקל, על כ־2.7 מיליארד שקל. העסקה נחתמה לפני שבועיים ואתמול קיבלה את אישור רשות שוק ההון והושלמה.
2 צפייה בגלריה
גילעד אלטושלר
גילעד אלטושלר
גילעד אלטושלר
(צילום: סם יצחקוב)
שאול נאוי מחזיק כעת ב־73% מהמניות, לבתו נוי, המשמשת יועצת משפטית, יש 2%, ובעלי המניות הנוספים הם המנכ"ל אבי חיניץ, הסמנכ"ל הבכיר דור גורי, ועו"ד ישראל שמעונוב, בעל המשרד שמכין את התשקיף לקראת ההנפקה. נוי נאוי, חימי וגורי עבדו קודם לכן באחים נאוי.
אלטשולר שחם, שהוא כעת השותף המרכזי של שאול נאוי, הוא גם השותף המרכזי של אחיו דורי נאוי באחים נאוי. דורי נאוי מחזיק ב־52.6% ממניות החברה הציבורית ואלטשולר שחם מחזיק ב־11.8% מהמניות (8% באמצעות חברת הגמל והפנסיה ו־3.8% באמצעות ניהול קרנות הנאמנות).
הפרידה בין האחים נאוי החלה במאי 2020, והתברר שמאחוריה מתנהל קרב יצרי. ב־11 במאי הודיע דורי, שניהל את החברה עם אחיו, שהוא עובר לארה"ב ובכוונתו להמשיך לנהל אותה משם. ב־26 במאי הודיע שאול שיעזוב את החברה בתוך חצי שנה וימכור לדורי את אחזקתו (17.4%) תמורת 60 מיליון שקל — דיסקאונט של 25% על מחיר השוק. בכך עלה דורי ל־44.4% בחברה, וכמה ימים לאחר מכן הוא חזר בו מכוונתו לעבור לארה"ב.
2 צפייה בגלריה
שאול נאוי
שאול נאוי
שאול נאוי
(צילום: עמית שעל)
ב־11 במרץ 2021 דיווחה החברה לבורסה, כי נודע לה ששאול הקים חברה מתחרה בעודו מכהן באחים נאוי, "ועולה חשש לכאורה לקיום עוולות, הפרת הסכמים והתחייבות לאי־תחרות". בסוף אפריל הגישה אחים נאוי תביעה נגד שאול על 17 מיליון שקל וטענה כי הוא גייס מבין עובדיה בכירים לחברה החדשה שהקים. אלה, לטענתה, היו חתומים על הסכמי סודיות, אך לכאורה עשו שימוש במידע אסור כדי להתחרות בה במסגרת החברה החדשה. החברה האשימה את שאול כי "החל להוציא לפועל את תוכנית המרמה עוד בתקופה שבה כיהן כמנכ"ל משותף וכדירקטור באחים נאוי, תוך שהוא מעמיד אשראי ללקוחות התובעת מחשבונות חברות פרטיות בשליטתו". במסגרת התביעה העריכה אחים נאוי כי שאול הציע אשראי ב־277 מיליון שקל ללקוחותיה, והנזק שנגרם לה מוערך בתביעה ב־16 מיליון שקל.
באוגוסט האחרון הגיעו האחים לפשרה, שנחשפה לראשונה ב"כלכליסט". שאול שילם לאחים נאוי 2 מיליון שקל, ובתמורה החברה משכה את התביעה נגדו.
במידה מסוימת אפשר לומר שהקרב בין האחים הוביל גם לשינוי האחזקות של אלטשולר שחם. בתחילת 2020 הוא החזיק ב־26% מאחים נאוי, ובמהלך אותה שנה צמצם את אחזקתו ל־21.6%. במרץ 2021 מכר אלטשולר שחם מניות של אחים נאוי ב־35 מיליון שקל וירד לאחזקה של 16.5%.
באוגוסט 2021 יצא דורי נאוי בהצעת רכש ל־5 מיליון מניות של אחים נאוי, שמהוות 15.3% ממניות החברה, ללא פרמיה, ובתמורה ל־120 מיליון שקל. באותה עת הוא החזיק ב־44.4% מהמניות, ובמידה רבה כיוון את הצעתו לאלטשולר שחם, שהחזיק בנתח דומה, אך זו נכשלה בסופו של דבר.
בנובמבר יצא דורי נאוי בהצעת רכש נוספת, הפעם ל־2.5 מיליון מניות, המהוות 7.6% מהחברה, בפרמיה קלה ובתמורה כוללת של 75 מיליון שקל. הצעת רכש זו דווקא הצליחה, וכך גדל חלקו של דורי לשיעור הנוכחי של 52.6%.
שאול ודורי הקימו את קבוצת אחים נאוי ב־1983 והנפיקו אותה ב־2011. מאז ששאול הודיע על עזיבתו עלתה המניה בכ־128%, ושווי השוק הנוכחי של החברה, כמיליארד שקל, מציב אותה כראשונה בתחומה בבורסת תל אביב. כאשר שאול מכר את הנתח שלו תמורת 60 מיליון שקל בלבד, נסחרה החברה לפי שווי של 446 מיליון שקל. אילו היה ממשיך להחזיק במניות, היה שוויין כיום כ־175 מיליון שקל, כך שהפרידה העסקית מאחיו מגלמת לשאול הפסד על הנייר של כ־115 מיליון שקל.